ΣΚΤ | Γιωρκάτζη: Δάνεια εκατομμυρίων με υποθήκες παλιοχώραφα

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος θα καταθέσει σήμερα, για τρίτη φορά, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος καταθέτει από τις 9.00, για τρίτη φορά, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

LIVE: 

Ερωτηθήσα γιατι το κράτος έδωσε χρήματα στον Συνεργατισμό αφού υποστηρίζει ότι δεν είχε σωτηρία από πολλά χρόνια πρίν η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση έδωσε στον Συνεργατισμό την ευκαιρία να αναγεννηθεί και να αλλάξουν πολλά πράγματα.

"Έγιναν αλλαγές σε πρόσωπα, σε ποιους δινόταν δάνεια, στην εσωτερική διακυβέρνηση. Υπήρχαν παραδείγματα στο εξωτερικό που σώθηκαν τράπεζες", τόνισε. 

Αναφορά για αλληλογραφία μεταξύ της κ. Γιωρκάτζη και του ΥΠΟΙΚ έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, στην οποία η κα. Γιωρκάτζη δήλωσε ότι αλληλογραφία υπήρχε από το 2014 και μετά, την οποία μπορεί να παρουσιάσει, αλλά δεν μπορεί να την παραδώσει, λόγω του εμπάργκο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Είναι λυπηρό γιατί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θέλει να παίζουμε κρυφτούλι μέσα σε αυτή την αίθουσα δήλωσε  ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενος στους περιορισμούς, που έχει θέσει και διερωτήθηκε «ποιον θέλουν να προστατεύσουν οι Ευρωπαίοι επόπτες».

«Τον εαυτό τους» απάντησε η κα Γιωρκάτζη.

Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα δεν είχε σωτηρία από πολλα χρόνια πρίν ανέφερε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. 

"Δίνανε δάνεια εκατομμυρίων με υποθήκες παλιοχώραφα. Αρχικά ο Συνεργατισμός βοήθησε τον από κόσμο. Μετά άρχησαν οι σπιταρόνες και τα δάνεια στη βιομηχανία", ανέφερε η κ. Γιωρκάτζη. 

Συνεχίζοντας η Διοικήτρια ανέφερε ότι ήταν γνωστό στις αρχές του 2018 σε Κυβέρνηση και Βουλή ότι ο Συνεργατισμός θα πωληθεί. 

Στην προηγούμενη κατάθεσή της η κα Γιωρκάτζη ανέφερε ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά, ήταν ενήμεροι για την κατάσταση στον Συνεργατισμό.  

Δήλωσε, μάλιστα, ότι είχε προειδοποιήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από το 2016 ότι η ΣΚΤ δεν πήγαινε καλά και ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός φαινόταν ότι θα έπαιρνε μέτρα. 

Η κα Γιωρκάτζη επιφυλάχθηκε να καταθέσει σήμερα ενώπιον της Επιτροπής στοιχεία για συναντήσεις ή αλληλογραφία, που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχοντας πληροφορηθεί τα όσα η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί και να απαντήσει τεκμηριωμένα, αν τούτο κριθεί σκόπιμο, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της».

Μετά την κα Γιωρκάτζη θα καταθέσει σήμερα ο CEO της Altamira Asset Management, Julian Navarro.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση την Πέμπτη του ΥΠΟΙΚ, Χάρη Γεωργιάδη.