Τιμή ηλεκτρισμού: Στην 10η θέση η Κύπρος ανάμεσα σε 33 ευρωπαϊκές χώρες

Ποιοι Ευρωπαίοι πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα και πώς αλλάζει η κατάταξη όταν λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές στην αγοραστική δύναμη ανάμεσα στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Στην δέκατη θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών κατατάσσεται η Κύπρος ως προς τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος βάσει δείγματος που λήφθηκε την 1η Απριλίου του 2022 από 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σημειώνεται ότι την έρευνα διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.

Σύμφωνα με την έκθεση η μέση τιμή που πληρώνει ο μέσος Κύπριος για την ηλεκτρική ενέργεια στην Κύπρο (Λευκωσία) διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα 21,04 σέντς ανά κιλοβατώρα έναντι 27,48 σεντς που είναι ο μέσος όρος στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ ή 26,45 σεντς ανάμεσα στις 33 χώρες του δείγματος.

Στην πρώτη θέση των 33 χωρών βρίσκεται η Μ.Βρετανία (Λονδίνο) με 65,61 σεντς ανά κιλοβατώρα και ακολουθούν η Δανία και δη η Κοπεγχάγη (53,84 σεντς) και η Αυστρία με το δείγμα να αφορά και πάλι την πρωτεύουσά της την Βιέννη (48,81 σεντς).

Στις τελευταίες θέσεις δηλαδή με το φθηνότερο ρεύμα ανάμεσα σε 33 χώρες βρίσκονται το Κίεβο με 5,2 σεντς την κιλοβατώρα το Βελιγράδι και η Βουδαπέστη με 8,1 σεντς και 10,32 σεντς αντιστοίχως.

Αύξηση κατά 16% μέσα σε ένα μήνα στην Λευκωσία

Σύμφωνα με την έρευνα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνέχισαν την ανοδική τους πορεία τον Απρίλιο με την Βιέννη, το Ταλίν, την Κοπεγχάγη, την Ρώμη, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Όσλο και την Λευκωσία να φτάνουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα καταγράφηκε αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 53%, στο Ταλίν 46%, στην Κοπεγχάγη 26%, στην Ρώμη 26%, στις Βρυξέλλες 22%, στο Λονδίνο 21%, στο Όσλο 20% και στην Λευκωσία 16%.

Όπως αναφέρεται η αύξηση που σημειώθηκε στην Κύπρο οφείλεται στην αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Αθήνα και στην Μαδρίτη καταγράφηκαν μηνιαίες μειώσεις 11% και 12% αντιστοίχως που οφείλονται σε επιδοτήσεις ή μειώσεις φορολογιών.

Τι γίνεται όταν προσαρμόζονται τα δεδομένα στην αγοραστική δύναμη κάθε χώρας;

Όταν προσαρμόζεται η τιμή της κιλοβατώρας στα πρότυπα αγοραστικής δύναμης (PPS) σε κάθε χώρα, η εικόνα αλλάζει δραματικά για αρκετές χώρες ενώ για την Κύπρο παρεμένει το ίδιο περίπου αφού μετατίθεται στην 11η θέση από τις 33 συνολικά χώρες.

Το PPS είναι ένας τεχνητός δείκτης αναφοράς που εξαλείφει τις διαφορές στο γενικό επίπεδο τιμών μεταξύ των χωρών.

 Η τιμή που λαμβάνουν οι τιμές τη ενέργειας είναι σχετικές δηλαδή με το κόστος άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου οι χαμηλότερες προσαρμοσμένες τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται στο Όσλο, στη Βέρνη, στη Βαλέτα και στο Βελιγράδι, ενώ το υψηλότερο κόστος παραμένει στο Λονδίνο, στη Ρώμη και την Πράγα. ενώ οι μισές χώρες του δείγματος έχουν χαμηλότερο προσαρμοσμένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εντύπωση προκαλεί ότι Βουκουρέστι, Πράγα, Ταλίν και Βαρσοβία αλλάζουν ενώ σε απόλυτους αριθμούς έχουν χαμηλότερο κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα όταν προσαρμοστούν τα δεδομένα στην αγοραστική τους δύναμη βρίσκονται πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ