«Σύννεφα» σε ναυτιλία και ακίνητα από το 6ο πακέτο κυρώσεων

Εντείνονται οι ανησυχίες στην κυπριακή ναυτιλία από το περιεχόμενο των προτάσεων, που συνθέτουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

του Νέστορα Βασιλείου 

Οι πρόνοιες, που σχετίζονται με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο χτυπούν καίρια τον τομέα.

Πρόσθετες ανησυχίες εγείρονται και από τις κυρώσεις, οι οποίες αγγίζουν τον τομέα των ακινήτων και των κατασκευών.

Ανάστατος είναι ο τομέας της ναυτιλίας από όσα περιέχονται στο προτεινόμενο έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Οι φόβοι που περιγράφαμε χθες βράδυ έχουν πλέον επιβεβαιωθεί καθώς στο πλαίσιο του εμπάργκο εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία προτείνεται και εμπάργκο στη μεταφορά πετρελαίου προς τρίτες χώρες.

Τι θα συμβεί στην πράξη εάν αυτό περάσει και εφαρμοστεί;

Όπως εξηγούν κύκλοι της ναυτιλίας σε μια τέτοια περίπτωση:

- Θα απαγορευθεί σε υπό κυπριακής σημαίας πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στην Κίνα ή στην Ινδία.

- Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα σπεύσουν να αλλάξουν σημαία.

- Θα καταφύγουν σε σημαίες χωρών εκτός Ε.Ε. προκειμένου να εκπληρώσουν τα συμβόλαια και τις παραδόσεις στους πελάτες τους.

Κύκλοι της ναυτιλίας σημειώνουν  ότι αυτά τα μέτρα είναι πιο ζημιογόνα για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. «Πρόκειται για αντίφαση με την αρχή που διέπει τις κυρώσεις, καθώς το πλήγμα στην ευρωπαϊκή ναυτιλία θα είναι τεράστιο και μεγαλύτερο του πλήγματος των κυρώσεων στη Ρωσία», αναφέρουν.

Δεν πρέπει να διαφεύγει, προσθέτουν, ότι η Ασία συναλλάσσεται με τη Ρωσία και κάπου εκεί καραδοκεί η Κίνα.

Η ναυτιλία έχει μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Κύπρου και η Δημοκρατία καλείται και σ’ αυτή την περίπτωση να την προστατεύσει.

Σ' αυτή τη φάση το έκτο πακέτο κυρώσεων τυγχάνει αξιολόγησης και η Κύπρος, ετοιμάζει την επιχειρηματολογία της.

Αν κρίνουμε, βεβαίως, και από τη στάση της Λευκωσίας στο προηγούμενο πακέτο κυρώσεων, τότε, δεν αποκλείεται να εκφράσει την αντίθεσή της.

Διευκρινίζεται ότι οι κυρώσεις, στο πλαίσιο του υφιστάμενου, πέμπτου πακέτου, αφορούν πλοία υπό ρωσική σημαία, τα οποία δεν μπορούν να προσεγγίζουν λιμάνια της Ε.Ε. πλην κάποιων εξαιρέσεων.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της ναυτιλίας οι κυρώσεις μέχρι και το προηγούμενο πακέτο επηρέασαν τον τομέα μεν, σε διαχειρίσιμο βαθμό δε. Σ’ αυτή την «μάχη» η Κύπρος φαίνεται ότι θα βρει συμμάχους την Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές χώρες της ΕΕ.

Αποκλεισμός Ρώσων στα ακίνητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσθέσει στο έκτο πακέτο κυρώσεων απαγόρευση στις συναλλαγές ακινήτων με Ρώσους.

Συνεπώς η πρόταση έρχεται να μπλοκάρει τις αγοραπωλησίες ακινήτων με Ρώσους στην επικράτεια της Ένωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απαγόρευση δεν θα ισχύει για Ρώσους πολίτες, που διαθέτουν άδεια παραμονής στα κράτη μέλη της Ένωσης, υπηκοότητα ή Ρώσους που διαμένουν στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο ή στην Ελβετία.

Σημειώνεται ότι για την ώρα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία των 27 για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ