ΠτΔ: Το κόστος των κυρώσεων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο για τις οικονομίες μας παρά για την Ρωσία

Το κόστος των κυρώσεων της ΕΕ δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο επί των οικονομιών των κρατών μελών από ό,τι στη ρωσική οικονομία, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το κόστος των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο επί των οικονομιών των κρατών μελών της Ένωσης από ότι στη ρωσική οικονομία, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως είναι για αυτό τον λόγο που αυτές πρέπει να είναι στοχευμένες, με συγκεκριμένη επίδραση, στους τομείς που στοχεύουν να επηρεάσουν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο είπε, από την πλευρά του, πως είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον κ. Πλένκοβιτς για την κατάσταση επί του εδάφους μετά την επίσκεψή του Κροάτη Πρωθυπουργού στο Κίεβο στις 8 Μαΐου.

«Και οι δυο αντιλαμβανόμαστε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου και την επακόλουθη τεράστια ανθρωπιστική κρίση η κατάσταση χειροτερεύει με μια ανησυχητική ταχύτητα», είπε.

Πρόσθεσε πως "από την πρώτη στιγμή η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν σταθερά υποστηρίξει την Ουκρανία σε πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και τεχνικά θέματα και θα συνεχίσει να το πράττει».

"Έχουμε επίσης τονίσει την αμέριστη στήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της", ανέφερε.

Είπε πως "την ίδια στιγμή υπήρξαμε ενωμένοι στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να ασκήσουμε πιέσεις για να αναθεωρήσει τις ενέργειές της, να τερματίσει τις εχθροπραξίες και να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια διπλωματική λύση".

"Γνωρίζουμε ότι αυτές οι κυρώσεις αναπόφευκτα έχουν κόστος για τις δικές μας οικονομίες. Παρόλα αυτά αυτό το κόστος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο επί των οικονομιών των κρατών μελών από ότι στη ρωσική οικονομία", σημείωσε.

Είναι για αυτό που πρέπει να είναι στοχευμένες με συγκεκριμένη επίδραση στους τομείς που στοχεύουν να επηρεάσουν, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως "το άλλο θέμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι προκειμένου η πολιτική μας να έχει τη μέγιστη επίδραση οι τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με την ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμίζουν την εξωτερική πολιτική τους και την πολιτική ασφάλειάς τους με αυτές της ΕΕ".

Αναφέρομαι μεταξύ άλλων στην Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως "η απόφαση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ είναι καταδικαστέα". Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε την ανάγκη η ΕΕ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να υιοθετήσει τις κυρώσεις "και να εγκαταλείψει τη συμπεριφορά που εξυπηρετεί την ίδια, η οποία μεταξύ άλλων υπονομεύει την σκοπούμενη επίδραση των κυρώσεων".

Είπε εξάλλου πως "η απόφαση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ είναι καταδικαστέα".

Ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Κροατίας, οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών σε διάφορους τομείς και τη σημασία της ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας μεταξύ τους για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως εισηγήθηκε στον Κροάτη Πρωθυπουργό την υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης στον ναυτιλιακό τομέα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Πλένκοβιτς είπε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στο Κίεβο την περασμένη Κυριακή. «Και οι δυο μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας για την απαράδεχτη επιθετικότητα της Ρωσίας που παραβιάζει όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου, όλες τις αξίες της διεθνούς τάξης», ανέφερε, σημειώνοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε λόγω αυτού του πολέμου.

Είπε πως η Κροατία όπως και η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «και τον αγώνα της για ελευθερία και τις αξίες τις οποίες όλοι υποστηρίζουμε», σημειώνοντας τα μέτρα και τις κυρώσεις που υιοθέτησε η ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Πλένκοβιτς, η πρώτη Κροάτη Πρωθυπουργού στην Κύπρο, αποτελεί σημείο καμπής στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι το επόμενο έτος θα γιορταστεί η 30η επέτειος από την εγκαθίδρυση σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ότι ο πολιτικός διάλογος σε ανώτατο επίπεδο που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών είχε ως αποτέλεσμα οι διμερείς σχέσεις να εισέλθουν σε μια νέα φάση ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Επεσήμανε ακόμα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Κροατίας, κάτι που θα ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Για τον τουρισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι αύξηση απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια θα συνεχίσει να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Πρόσθεσε ότι κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις σήμερα συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και η εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ για τον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Εσθονία εκφράζοντας την επιθυμία να υπογραφεί παρόμοιο Μνημόνιο και με την Κροατία.

Ναυτιλία και Φυσικό Αέριο

Σχετικά με τη ναυτιλία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι με δεδομένη την εμπειρογνωμοσύνη της Κύπρου πρότεινε στον Πρωθυπουργό της Κροατίας την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα αυτό μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας είπε ότι Κύπρος και Κροατία μπορούν να μελετήσουν τρόπους ώστε και οι δύο χώρες να επωφεληθούν από τις δυνατότητες τους σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, τους αγωγούς και άλλες συναφείς επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ