Τηλεργασία: Με διάταγμα Ζέτας το ποσό της αποζημίωσης στους υπαλλήλους

Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού.

Της Έλενας Καλυφόμματου

Με διάταγμα αναμένεται ότι θα καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης στον εργαζόμενο που δουλεύει από το σπίτι, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των εργοδοτών.

 Την ίδια ώρα, παραμένει θολό το τοπίο σε ό,τι αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού και ο μηχανισμός αναπροσαρμογής του.

Η Υπουργός Εργασίας, όπως πληροφορείται το Economy Today, εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδίδει διάταγμα και να καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης, που θα δίνει ο εργοδότης στον εργαζόμενο που θα δουλεύει από το σπίτι, μετά από μελέτες. Εισήγηση την οποία δεν βλέπει με θετικό μάτι το ΚΕΒΕ.

 

Υπομονή συστήνουν οι εργοδότες

Ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Επιμελητηρίου, Αιμίλιος Μιχαήλ, σημείωσε ότι το ύψος της αποζημίωσης θα πρέπει «να επαφίεται στην κάθε επιχείρηση ξεχωριστά ή να συμφωνείται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων».

Το δικαίωμα της αποσύνδεσης του εργαζομένου,  προκαλεί επίσης την αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες συστήνουν υπομονή έως ότου  

"Να περιμένουμε τι θα αποφασιστεί σε ευρωπαικό επίπεδο", λένε οι εργοδότες. «Ας μην τρέξουμε πριν από την ευρωπη να ρυθμίσουμε ένα ζήτημα με ευαίσθητες πτυχές», σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι συμβεμβλημένες με το εξωτερικό και υπάρχει και η διαφορά της ώρας. Θέλουμε ευελιξία για να μπορεί ο εργοδότης να επικοινωνεί με τον εργαζόμενο μετά το τέλος του ωραρίου του» δηλώνει ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ.

 

Δεν διαπραγματεύονται οι συντεχνίες

Το δικαίωμα του εργαζόμενου στην αποσύνδεση είναι αδιαπραγμάτευτο δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ. «Έχουν ξεκαθαρίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως προκύπτουν στη βάση των υποχρεώσεων των εργοδοτών και έχουμε καταλήξει σε σχέση με το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του εργαζόμενου για την αποσύνδεση έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμόζεται απόλυτα το ωράριο εργασίας» σημείωσε ο Ανδρέας Μάτσας.

 

Κατώτατος με περίοδο προσαρμογής

Εφόσον θα εξαγγελθεί ο κατώτατος μισθός, θα δοθεί περίοδος προσαρμογής έξι μηνών στις επιχειρήσεις.

"Μήλο της έριδος" μεταξύ των εργοδοτών και των συντεχνιών αποτελεί το ύψος του κατώτατου μισθού και ο τρόπος που θα αναπροσαρμόζεται.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου, «πρέπει να υπάρχει συσχετισμός με τον εθνικό διάμεσο μισθό και με τρόπο συντηρητικό και προσεκτικό να ξεκινήσει και να επιμετρηθεί ποια είναι η επίπτωσή του στην πραγματική οικονομία».

Ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ δηλώνει ότι «εάν το ύψος του κατώτατου είναι σε επίπεδα που δεν θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν τότε θα υπάρχει πρόβλημα σε εκείνες που δεν θα μπορούν να αφομοιώσουν τον κατώτατο μισθό»

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους αναφέρει ότι ο μηχανισμός αναπροσαρμογής θα πρέπει να έχει το στοιχείο της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Βασικό κριτήριο προσθέτει πρέπει να είναι το κόστος ζωής και να αναθεωρείται με βάση τον τιμάριθμο.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, σημειώνει ότι, «δεν θα μπούμε στη λογική του παραλόγου, η οποία προσπαθεί να προωθηθεί αυτή τη στιγμή από τον εργοδοτικό κόσμο. Έχει κλείσει ο διάλογος και έχει ξεκαθαρίσει ότι προχωρούμε στην θέσπιση κατώτατου μισθού».

Τέλος της εβδομάδας, οι κοινωνικοί εταίροι, θα πρέπει να στείλουν τις τελικές τους θέσεις στην Υπουργό Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ