Προτάσεις στην Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας από ΔΕΟΚ

Τα μέτρα που κατέθεσε αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και της ακρίβειας

Η ΔΕΟΚ κατέθεσε στην Κυβέρνηση σειρά προτάσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Μέσω επιστολής η ΔΕΟΚ σημειώνει ότι στην παρούσα συγκυρία αυτό που προέχει είναι η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και η προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων από τις διαβρωτικές πιέσεις της ανεξέλεγκτης ακρίβειας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται, η πλήρης αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ ως μηχανισμού προστασίας των μισθών καθίσταται επιτακτική. Επιπρόσθετα η θεσμοθέτηση και η άμεση εφαρμογή γενικού κατώτατου μισθού με ενσωματωμένη ΑΤΑ θα συμβάλει σημαντικά στη στήριξη εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα που απειλούνται με φτώχια και κοινωνική περιθωριοποίηση.  

Η ΔΕΟΚ εισηγείται την εφαρμογή έκτακτου σχεδίου στήριξης όλων των δικαιούχων επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας. Επιπλέον, με στόχο την στήριξη των νοικοκυριών και των ευάλωτων κοινωνικών τάξεων προτείνει όπως ποσοστό 5% από εισπράξεις του ΦΠΑ μεταφέρεται στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

Άλλα μέτρα που προτείνει η ΔΕΟΚ είναι η επέκταση της μείωσης των φόρων στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το τέλος του 2022, καθώς και η ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων της αγοράς και την πάταξη φαινομένων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και αισχροκέρδειας. Ακόμη, η συντεχνία εισηγείται τη θεσμοθέτηση και στην Κύπρο του Επιτρόπου Προστασίας του Καταναλωτή, που θα συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή και στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που δημιουργούνται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της μικρής αγοράς της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, η ΔΕΟΚ προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης, την εφαρμογή ενός έκτακτου προγράμματος με στόχο την οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, καθώς και την αραχώρηση φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις που γίνονται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Καταληκτικά, η συντεχνία εισηγείται την εφαρμογή σχεδίου επιδότησης του πληθωριστικού κόστους για απόκτηση πρώτης κατοικίας σε νέα ζευγάρια, καθώς και την επιδότηση επιχειρήσεων για δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην δίνη του πληθωρισμού η Μεγάλη Βρετανία

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ