«Ντου» Επιτροπής Ανταγωνισμού σε τυροκομικές μονάδες για το χαλούμι

Η έρευνα γίνεται για να διαπιστωθεί η ύπαρξη καρτέλ και η χειραγώγηση στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Έχουμε την εξουσία για να προβαίνουμε σε έκτακτους και αιφνίδιους ελέγχους ως Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού κάτι το οποίο πράττουμε για το ζήτημα ύπαρξης καρτέλ γύρω από το χαλούμι, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Η Λουκία Χριστοδούλου ανέφερε ότι «έχουμε τα εργαλεία όπως αυτά των επιτόπιων ελέγχων» αλλά υπάρχουν και άλλα εργαλεία τα οποία θα εξαντλήσουμε στην έρευνα που γίνεται για να διερευνηθεί αν παραβιάζονται οι βασικοί κανόνες του ανταγωνισμού στην αγορά του χαλλουμιού.

Ξεκαθάρισε ότι η έρευνα διεξάγεται στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων στο οποίο συμμετέχουν μεγάλες τυροκομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα παρασκευής χαλουμιού, αλλά και στο Σύνδεσμο Τυροκόμων Κύπρου για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Αποκάλυψε ότι οι έλεγχοι ξεκίνησαν προχθές 23 Μαΐου και συνεχίστηκαν και χθες 24 Μαΐου.

Ο αριθμός των ελέγχων που διενεργήθηκαν είναι μικρότερος από δέκα, γεγονός το οποίο οφείλεται, όπως ανέφερε η κ. Χριστοδούλου, στον περιορισμένο αριθμό ατόμων που είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια αυτών των ελέγχων.

Σημειώνεται ότι η έρευνα έχει ξεκινήσει μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό την προηγούμενη βδομάδα.

Απαντώντας για το αν υπήρξε κάποια καθυστέρηση για την εκκίνηση κάποιας έρευνας η κ. Χριστοδούλου είπε ότι δεν θα απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες και η Επιτροπή κάνει την δουλειά της κανονικά.

«Δεν προδιαγράφεται η ενοχή οποιασδήποτε επιχείρησης»

Η πρόεδρος της ΕΠΑ επανέλαβε ότι έως ότου ξεκαθαρίσουν οι έρευνες δεν μπορεί να προδιαγραφεί η ενοχή οποιασδήποτε επιχείρησης σε σχέση με παραβάσεις της νομοθεσίας του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Στόχος της αιφνίδιας αυτεπάγγελτης έρευνας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει σύμπραξη μεταξύ των επιχειρήσεων ή συντονισμός ή αν έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους ευαίσθητες πληροφορίες, για διαμόρφωση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Επίσης, κατά την  έρευνα θα διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει χειραγώγηση στην προμήθεια αιγοπρόβειου γάλακτος και αν υπάρχουν πρακτικά και συμφωνίες που το καταδεικνύουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ