Επιμέλεια: Χάρις Βωβού
Ημέρα γάλακτος η σημερινή 1η Ιουνίου και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής παρευρισκόμενος στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, καλέστηκε να απαντήσει σε ερώτημα που αφορά στην προέλευση του γάλακτος για την παραγωγή του χαλλουμιού.
Ερωτηθείς για το πόση ποσότητα γάλακτος έρχεται στις κυπριακές μονάδες παραγωγής χαλλουμιού στην Πύλα και στην Ποταμιά, απάντησε ότι «αν έχει ο οποιοσδήποτε στοιχεία σε σχέση με παράνομες εισαγωγές από τα κατεχόμενα να έρθει να τα καταθέσει και σε μένα και στην Αστυνομία. Όσες φορές πάντως μου παρουσιάστηκαν τέτοια στοιχεία, προσωπικά τα είχα δώσει, για να μην υπάρχουν διαρροές, στον ίδιο τον Αρχηγό της Αστυνομίας για πλήρη διερεύνηση. Επομένως αν υπάρχουν άτομα ή φορείς που έχουν τέτοια πληροφόρηση τους καλώ να μας τη δώσουν. Από εκεί και πέρα όμως, θεωρώ ότι μετά και από αυτή τη γνωμάτευση μας δίνετε μια εξαιρετική ευκαιρία να μπει όλη η παραγωγή του χαλουμιού κάτω από τον ίδιο αυστηρό έλεγχο: Από τη φάρμα που παράγεται το γάλα μέχρι το τελικό προϊόν στο τυροκομείο. Αυτός ο έλεγχος να γίνεται από διεθνείς οργανισμούς. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα ελέγχονται και οι παραγωγοί χαλλουμιού στα κατεχόμενα», διευκρίνισε.
Έλλειψη συνεργασίας
Αναφορικά με τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή του χαλλουμιού, ο κ. Καδής ανέφερε ότι δεν υπάρχει διαχρονικά συνεννόηση και κλίμα συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους. «Ο πόλεμος αυτός ποτέ δεν έχει τελειώσει για να αρχίσει», είπε ερωτηθείς για τις διαφωνίες μεταξύ αγελαδοτρόφων και τυροκόμων. «Ο καθένας βλέπει τα συμφέροντά του», τόνισε.
«Τέσσερα χρόνια που είμαι εδώ όποτε προσπάθησα να φέρω στο ίδιο τραπέζι τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής του χαλλουμιού, έβλεπα μια διάθεση ο καθένας να παρουσιάσει τα συμφέροντά του και να οχυρωθεί πίσω από αυτά, και να μην βρεθούν λύσεις συναινετικές, οι οποίες είχαν υποβληθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Στόχος μας είναι να δούμε όχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον του ίδιου του προϊόντος και την προοπτική που ανοίγεται αν το αξιοποιήσουμε σωστά, ως ένα προϊόν που παράγεται μόνο στην Κύπρο. Έχουμε αυτή τη παγκόσμια αποκλειστικότητα. Να το παρουσιάσουμε στη διεθνή αγορά με βάση τις προδιαγραφές που έχει κατοχυρωθεί».
Παρακολουθήστε το βίντεο: