Στις €80.000 ετησίως η αξία παραγωγής φουντουκιών

Τη σημασία της στήριξης των αγροτών για την καταπολέμηση της αστυφιλίας, τόνισε ο Υπ. Γεωργίας στον Πολύστυπο

Τη σημασία της στήριξης του αγροτικού κόσμου, για την καταπολέμηση της αρνητικής πορείας στις ορεινές περιοχές, υπογράμμισε ο Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδής στον «Χορό του Φουντουκιού», στον Πολύστυπο.

Υπογράμμισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις «συμβάλλουν στην αποδοτικότερη υλοποίηση των στόχων της πολιτείας για στήριξη του αγροτικού τομέα και αναδεικνύουν τη θέληση των κατοίκων της υπαίθρου για πρόοδο των κοινοτήτων τους και προβολή των παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας».

Σημείωσε ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φουντουκιάς στην Κύπρο είναι περίπου 30 εκτάρια, ενώ η αξία παραγωγής φουντουκιών υπολογίζεται γύρω στις 80 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ο κ. Καδής τόνισε ότι, αν και μικρής έκτασης, η καλλιέργεια αυτή έχει ιδιαίτερης ποιότητα προϊόν και προσθέτει ιδιαίτερη ομορφιά και αισθητική στο περιβάλλον.

Εξήγησε ότι σε κοινότητες που μαστίζονται από τη αστυφιλία, είναι υποχρέωση της πολιτείας να λάβει «μέτρα που, όχι μόνο θα ανακόψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων δεκαετιών, αλλά θα δώσουν κίνητρα και ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να εγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν στις κοινότητες αυτές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, καθώς και στα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στην εφαρμογή διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που ξεπέρασαν από το 2014 τα 850 εκ. ευρώ.

Ο κ. Καδής έκανε, επίσης, λόγο για τον στρατηγικό σχεδιασμός της Κύπρου για την Αγροτική Ανάπτυξη 2023-27, με κίνητρα για εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και για δημιουργία ομάδων παραγωγών, με παρεμβάσεις για στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας και περιβαλλοντικές δράσεις για ενίσχυση και ανάπτυξη παραδοσιακών καλλιεργειών όπως η φουντουκιά. Τέλος, αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος του Αύριο» και ενδεικτικά στη μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης υδάτων αξίας άνω των 35 εκ. ευρώ, στη δημιουργία μονάδας διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων στην Ορούντα αξίας 30 εκ. ευρώ, στο πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης των αιγοπροβάτων της Κύπρου αξίας 5 εκ. ευρώ και στο σχέδιο μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον γεωργικό τομέα αξίας 4 εκ. ευρώ.

Κλείνοντας, είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην «ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων, με την προώθηση νομοσχεδίου, σε εθνικό επίπεδο, για την καθιέρωση της απονομής κυπριακού σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου μας, καθώς και με την καταχώριση τους στους καταλόγους γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ». Κατέληξε ότι εκδηλώσεις όπως η γιορτή του φουντουκιού στον Πολύστυπο, συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διευκρινίζει για το νέο τέλος φυσικού αερίου ο ΥΠΟΙΚ

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ