Η τιμή του ψωμιού καίει τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια - Πόσο αυξήθηκε στη Κύπρο

Η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κατά 19% έχει αυξηθεί η τιμή του ψωμιού στην Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η τιμή του ψωμιού που αγοράζουν οι Κύπριοι τον Αύγουστο ήταν κατά 19% υψηλότερη σε σχέση με το 12 μήνες πριν και τον Αύγουστο του 2021.

Ο πίνακας δείχνει ότι η Κύπρος βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις τιμές του ψωμιού.

Μαζί με τα υπόλοιπα βασικά είδη διατροφής

Ψωμί, λαχανικά, κρέας, οι τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη έχουν πάρει την ανηφόρα.

Οι τιμές στα μαγειρικά έλαια και λίπη έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα απότομα, αλλά σημαντικά βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί έχουν επίσης γίνει πολύ πιο ακριβά, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat.

Αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές αφού η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ηλίανθων και λιπασμάτων.

Κατά 18% πιο ψηλά κατά μέσο όρο το ψωμί στην ΕΕ

Τον Αύγουστο του 2022, η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 18% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2021. Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, όταν η τιμή του ψωμιού ήταν κατά μέσο όρο 3% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2020.

Οι αυξήσεις δεν ήταν ίδιες σε όλες τις χώρες. Ο υψηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στην Ουγγαρία (+66% τον Αύγουστο του 2022), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+33%), την Εσθονία και τη Σλοβακία (και οι δύο +32%).

Εν τω μεταξύ, ο χαμηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής της τιμής του ψωμιού καταγράφηκε στη Γαλλία (+8% τον Αύγουστο του 2022), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (και οι δύο +10%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ