Έρευνα και καινοτομία, στην αιχμή των μεταρρυθμίσεων

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος απαντά σε ερωτήσεις για το πλάνο και τις δράσεις του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)

Για τη σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας στο μεταρρυθμιστικό πλάνο της Κύπρου, μιλά στη «Σημερινή» ο Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλα Π. Μαστρογιαννόπουλου.

Ο κ. Μαστρογιαννόπουλος αναφέρεται επίσης στις δράσεις που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον από το ΙδΕΚ με επίκεντρο το European Researchers’ Night, προκειμένου «να ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο της επιστήμης για όλους όσους θα επισκεφθούν την εκδήλωση».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαστρογιαννόπουλος, μιλά και για τις στοχεύσεις και τη φιλοσοφία των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ύψους €150 εκατ., τα οποία συνεχίζουν να στηρίζουν το εγχώριο οικοσύστημα Έρευνας & Καινοτομίας.

Ειδικότερα για το συγκεκριμένο σημείο, αναφέρει ότι τα νέα Προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ», έχουν ως φιλοσοφία τις στοχευμένες επενδύσεις και κτίζουν πάνω σε ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας με στόχο την έμπρακτη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως το Blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη, τη δημιουργία νέας βιομηχανίας διττής χρήσης και τη συμβολή στην πράσινη, γαλάζια και την ψηφιακή ανάπτυξη.

Με συγκεκριμένες στοχεύσεις και πέντε διαφορετικούς πυλώνες, παραμένουμε προσηλωμένοι στην αποστολή μας και συμβάλλουμε έμπρακτα στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διαμόρφωση νέου οικονομικού μοντέλου με πυλώνες ανάπτυξης την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία, που διευρύνει την παραγωγική βάση, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και ενισχύει τη δυναμική της χώρας στο διεθνές σκηνικό. Στρατηγική που αποδίδει καθώς η Κύπρος κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία “Strong Innovators” σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερα στη Σημερινή
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ