Ν. Αναστασιάδης: Ανοδική πορεία ακολουθούν τα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Τα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο ακολουθούν ανοδική πορεία

Ο τόπος μας, όσον αφορά στα αναπτυξιακά έργα, εξελίσσεται και ακολουθεί μία ανοδική πορεία, στην οποία οι επιστήμονες αρχιτέκτονες έχουν καίριο ρόλο να διαδραματίσουν, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις εργασίες της 33ης Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, που πραγματοποιούνται σήμερα στο αμφιθέατρο του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Κλινικής Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Είναι άξιο επαίνου το γεγονός, ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες των αρχιτεκτόνων αγκαλιάζουν και τους νέους φοιτητές αρχιτεκτονικής, στους οποίους προσφέρετε απλόχερα την υποστήριξη, την αποδοχή και τις βιωματικές σας εμπειρίες, από τον χώρο του επαγγέλματός σας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος σε χαιρετισμό που ανέγνωσε εκ μέρους του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών δρ. Κώστας Κωνσταντίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Η Κυβέρνηση, είπε, αναγνωρίζοντας την ευρύτερη κοινωνική συμβολή του αρχιτεκτονικού κλάδου και προσβλέποντας στην αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, λαμβάνει αποφάσεις και υλοποιεί επωφελείς δράσεις, που σκοπό έχουν να διευκολύνουν το έργο και ταυτόχρονα να αναδείξουν την αναγκαιότητα και την ανεκτίμητη προσφορά των αρχιτεκτόνων στην εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτισμού εν γένη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο αυτό έχει θεσμοθετηθεί ανά τριετία ο Διαγωνισμός Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής, με στόχο τη δημόσια αναγνώριση εξαιρετικών δειγμάτων σύγχρονης Αρχιτεκτονικής στον τόπο μας. Ενδεικτική δράση, πρόσθεσε,  αποτελεί και η διοργάνωση εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς, που συντονίζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για προώθηση αναπτυξιακών έργων, μέσα από ένα σύστημα ευέλικτων διαδικασιών, καθώς επίσης αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των προσφερόμενων υπηρεσιών, οι οποίες καταγράφουν μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Αναστασιάδης έφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Νέας Πολιτικής Αδειοδότησης, με την οποία εισήχθη η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης οικιστικών αναπτύξεων. Ταυτόχρονα, είπε, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για χορήγηση πολεοδομικής άδειας στις Πολεοδομικές Αρχές του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, και αντίστοιχα αιτήσεων για έκδοση άδειας οικοδομής στις πέντε Επαρχιακές Διοικήσεις, ώστε πέραν του απαιτούμενου εκσυγχρονισμού των Αρχών αδειοδότησης, να δοθεί λύση στα προβλήματα και στις χρονοβόρες αδυναμίες, που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε χρήση από τις πέντε Πολεοδομικές Αρχές του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ιππόδαμος», μέσω του οποίου οι πολεοδομικές αιτήσεις για μέχρι δύο μονάδες κατοικίας σε οικόπεδο ή σε υπό δημιουργία οικόπεδο, υποβάλλονται και τυγχάνουν ηλεκτρονικής διαχείρισης.

Ανέφερε επίσης, ότι η Κυβέρνηση προσβλέπει στην περαιτέρω αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά διάφορα ζητήματα, που χρήζουν βελτίωσης και εκσυγχρονισμού.

Εξέφρασε δε, θερμά μου συγχαρητήρια στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο για την πολυεπίπεδη και εθελοντική του δράση, καθώς και σε όλους όσοι στήριξαν με τη συμβολή τους το αξιόλογο και απαιτητικό έργο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ