Γ. Παντελή: Νόμιμη και διάφανη η διαδικασία για τα αεροδρόμια

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται απευθείας ανάθεση σε σύμβουλο

Καθόλα νόμιμη, διάφανη και συμβατή με τους νόμους και κανονισμούς που ισχύουν σήμερα ήταν η ανάθεση από πλευράς κυβέρνησης σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο της διαδικασίας αποτίμησης της αξίας ενδεχόμενης επέκτασης της σύμβασης για τα κυπριακά αεροδρόμια, τονίζει ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο κ. Παντελή σημείωσε ότι μετά τη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών και τις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσία κρίθηκε αναγκαίο να τερματιστούν οι διαδικασίες καθώς οι δηλώσεις που έγιναν αποσκοπούσαν όπως είπε στη σπίλωση προσώπων και στην αποδόμηση θεσμών. Μετά λύπης λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο δεν μπορούσε να συνεχιστεί η διαδικασία κάτω από τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τελευταία, πρόσθεσε ο κ. Παντελή.

Όπως ανέφερε, η διαδικασία ήταν καθόλα νόμιμη, διάφανη και η κατάλληλη υπό τις περιστάσεις στη βάση εμπεριστατωμένων μελετών και αναλύσεων. Η συγκεκριμένη διαδικασία, συνέχισε ξεκίνησε από το 2021 και είναι ήδη η τρίτη φορά που προχωρεί η αποδέσμευση κονδυλίων. Και τις προηγούμενες φορές, τόνισε, έγινε απευθείας ανάθεση σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Ωστόσο, αυτή τη φορά, σημείωσε, έχουν δημιουργηθεί κάποιες εντυπώσεις από διάφορες πλευρές, ενώ έχουν εκτοξευτεί κατηγορίες χωρίς αυτές να έχουν υπόσταση, είπε.

Ο κ. Παντελή συνέχισε λέγοντας πως αφήνονται να αιωρούνται υπονοούμενα και να λέγεται ότι αλλάξαμε το σύμβουλο επειδή δεν μας βόλευε. Όπως επισημαίνεται και στη χθεσινή (Τρίτη 27/9) ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών, σε σχέση με την αλλαγή χρηματοοικονομικού συμβούλου κατά το σημείο που προέκυψε η ανάγκη για υπηρεσίες αποτίμησης, αυτή πραγματοποιήθηκε, όταν ο σύμβουλος που συμβούλευε αρχικά τη Δημοκρατία δήλωσε αδυναμία να παράσχει τις επιπρόσθετες υπηρεσίες.

Ερωτηθείς ο κ. Παντελή για ποιο λόγο σταμάτησε τότε η διαδικασία αφού όλα έχουν γίνει νομότυπα, ανέφερε ότι νιώθουμε προσβεβλημένοι από τις δηλώσεις που έγιναν, σπιλώνονται άτομα και θεσμοί και δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία με αυτά τα δεδομένα.

Όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης των δυο αεροδρομίων, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι η Hermes θα συνεχίσει μέχρι το 2031 και ακολούθως θα ξεκινήσει η διαδικασία προσφορών για επιλογή νέου διαχειριστή στην οποία ασφαλώς μπορεί να συμμετέχει και η Hermes. Σε σχέση τέλος με τη φάση 2, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι προς το παρόν αιωρείται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβέρνηση: Τερματίζει διαπραγματεύσεις με Hermes για Φάση 2 στα αεροδρόμια

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ