Αύξηση άνευ προηγουμένου των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο

Σε τέσσερα χρόνια καταγράφηκε αύξηση 4,8 δις ευρώ στα υπό διαχείριση επενδυτικά ταμεία στην Κύπρο.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Επιβεβαιώνεται ότι ο τομέας των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο αποτελεί έναν από τους πιο ανερχόμενους κλάδους της κυπριακής οικονομίας.

Από το 2018 και όταν το συνολικό ενεργητικό των υπό διαχείριση επενδυτικών ταμείων ανερχόταν στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2022.

Αυτό συνεπάγεται με αύξηση 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση ύψους 76,1%.

Κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη του CIFA (Cyprus Investment Funds Association) o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Γιασεμίδης ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας ο τομέας όχι μόνο δεν καθηλώθηκε αλλά συνέχισε να μεγαλώνει και η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει Επενδυτικά Ταμεία και Διαχειριστές από το εξωτερικό.

Τόνισε ότι οι προκλήσεις και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον έχουν επίδραση στο τομέα των Επενδυτικών Ταμείων και αυτό δείχνουν και τα στοιχεία του EFAMA όπου για το 2ο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε παγκόσμια μείωση του ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων κατά 5,5%, κυρίως λόγω του Ουκρανικού.

Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ η μείωση ήταν στο 12% και στην Ευρώπη στο 6,9%.

Στην Κύπρο η μείωση ήταν μικρότερη αφού το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθε στο -3,9%.

322 αδειοδοτημένοι οργανισμοί στην Κύπρο

Ο αριθμός των αδειοδοτημένων οργανισμών ανήλθε στους 322 το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανέφερε ο Ανδρέας Γιασεμίδης. Οι 235 εταιρείες έχουν ήδη δραστηριότητες στην Κύπρο.

Το ενεργητικό των υπό διαχείριση επενδυτικών ταμείων το 2019 ανερχόταν στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ και οι αδειοδοτημένοι οργανισμοί στους 210.

Έντονος ο ανταγωνισμός στον τομέα

Ο ανταγωνισμός στον τομέα είναι έντονος σημείωσε ο Πρόεδρος του CIFA, «καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε χώρες οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά βάση για Επενδυτικά Ταμεία και έχουν εμπειρία δεκαετιών και το υπό διαχείριση ενεργητικό είναι μερικές δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ.

Τόνισε ότι δεν στοχεύουμε να ανταγωνιστούμε προορισμούς όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία σε αυτό το στάδιο.

«Ο στόχος ο δικός μας είναι η Κύπρος να καταστεί ιδανική επιλογή για Επενδυτικά Ταμεία μικρότερου μεγέθους που αναζητούν ένα προορισμό ο οποίος να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αλλά με σημαντικά χαμηλότερο κόστος».

«Τα οφέλη από το οικοσύστημα Επενδυτικών Ταμείων είναι πολλά»

Τα οφέλη από τη μεγέθυνση και ανάπτυξη του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων είναι πολλά, ανέφερε.

Έρχονται νέες επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων του Κράτους και στη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων, θέσεων εργασίας σε μια περίοδο που ο τομέας της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών βρίσκεται υπό πίεση.

«Χωρίς να θέλουμε να φανούμε υπεραισιόδοξοι, αποτελεί πεποίθηση μας ότι όσο μεγαλώνει ο τομέας, τόσο θα αυξάνονται και οι επενδύσεις σε έργα και επιχειρήσεις στην κυπριακή οικονομία».

Ευγένιος Ευγενίου: Απτή και ποικιλότροπη συνεισφορά του τομέα στην κυπριακή οικονομία

Ο Ευγένιος Ευγενίου, Πρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (Invest Cyprus) εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα νέο σχετικά τομέα, ο οποίος αναπτύχθηκε στην Κύπρο μέσα από συντονισμένη προσπάθεια και με πρωτοβουλία του Invest Cyprus κατά την οικονομική κρίση.

«Πλέον είμαστε σε θέση να κάνουμε λόγο και για την απτή και ποικιλότροπη συνεισφορά του στην κυπριακή οικονομία, η οποία εκτός από μετρήσιμη είναι πλέον και υπολογίσιμη», είπε, προσθέτοντας πω η συνεισφορά του τομέα, αποτυπώνεται μέσω των επενδύσεων εντός Κύπρου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, των νέων πηγών εσόδων που προκύπτουν για το κράτος και κυρίως από τη διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Είναι ένας τομέας ο οποίος συμβάλλει στη μετεξέλιξη του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, είπε προσθέτοντας ότι «δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι τα επενδυτικά ταμεία είναι μια νέα, πολλά υποσχόμενη πτυχή του τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών».

Ο κ. Ευγενίου τόνισε ακόμη ότι η προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου με έμφαση την εγγραφή επενδυτικών ταμείων αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι βλέποντας τη μεγέθυνση του τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ