Στο 3,7% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το γ' τρίμηνο

Ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί, για δεύτερο κατά σειρά μήνα και διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Νοέμβριο από 3,0% τον Οκτώβριο.

Επιβράδυνση στο 3,7% σε ετήσια βάση παρουσίασε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2018 από 4% το β’ τρίμηνο. 

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank και όπως διακρίνεται στο σχετικό Γράφημα (15), τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,7%, σε ετήσια βάση, στο τρίτο τρίμηνο του 2018 από 3,9% στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. 

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2018, όπως και στο δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τη Cystat, η αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2018 προήλθε κυρίως από τον κλάδο των ξενοδοχείων και εστιατορίων, το εμπόριο, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, τις μεταφορές και αποθηκεύσεις, τις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, καθώς και τις δραστηριότητες διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Αντιθέτως, υποχώρηση καταγράφηκε στις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες. 

Πληθωρισμός 

Ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί, για δεύτερο κατά σειρά μήνα και διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Νοέμβριο από 3,0% τον Οκτώβριο, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα (16).

Στο πρώτο ενδεκάμηνο του 2018, ο πληθωρισμός ήταν, σε μέσο επίπεδο, 1,4%. 

Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι τιμές της στέγασης, της ύδρευσης, του ηλεκτρισμού και του υγραερίου. Αντιθέτως, την εντονότερη μείωση παρουσίασαν οι τιμές των επικοινωνιών.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ