Χαλλούμι: Προοπτικές για πωλήσεις €800 εκατ. τα επόμενα χρόνια

Παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα halloumi.cy και οι στόχοι του υπουργείου Εμπορίου για προώθηση του προϊόντος

Τεράστιες προοπτικές διανοίγονται για το χαλούμι μετά και την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ. Τα οφέλη για την κυπριακή οικονομία θα είναι πολύ μεγάλα εφόσον εκμεταλλευτούμε τη συγκεκριμένη εξέλιξη και προχωρήσουμε με το πλάνο που έχει καταρτιστεί από τους αρμόδιους φορείς. Άλλωστε το χαλούμι είναι ένα από τα πλέον εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας με διεθνή αναγνώριση.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου παρουσίασε το σχέδιο δράσης του υπουργείου για την προώθηση του χαλουμιού. Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, υπάρχουν τεράστιες προοπτικές τα επόμενα χρόνια, αφού με την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ, υπάρχει η δυνατότητα το προϊόν να διεκδικήσει μερίδιο στη διεθνή αγορά με πωλήσεις, οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 800 εκατ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εμπορίου, το 2020 πραγματοποιήθηκε μελέτη από την PWC για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των κυριότερων εξαγωγικών προϊόντων της Κύπρου. Προέκυψε ότι τα φαρμακευτικά, το χαλούμι και τα πετρελαιοειδή αντιπροσωπεύουν το 70% της συνολικής εξαγωγής εμπορευμάτων, ενώ ακολουθούν οι πατάτες, οι χυμοί, τα ψάρια, και οι πλαστικές σωληνώσεις. 

Η δυναμική των φαρμακευτικών και του χαλουμιού φάνηκε και από το γεγονός ότι παρά τη μικρή συνολική πτώση στις εξαγωγές το 2020, οι δυο αυτές κατηγορίες προϊόντων σημείωσαν αύξηση 18,8% και 18,9% αντίστοιχα φθάνοντας τα €352,9 και €266,4 εκατ.

Όσον αφορά ειδικότερα στο χαλούμι, εξάγεται σε περισσότερες από 50 χώρες, με κυριότερες εξ αυτών να είναι το ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Αυστρία και η Δανία. Οι έξι αυτές αγορές συγκεντρώνουν το 81% των συνολικών εξαγωγών χαλουμιού διεθνώς.

Στη βάση λοιπόν των εισηγήσεων της μελέτης της PWC, το υπουργείο Εμπορίου προχώρησε, τον Ιανουάριο του 2022, στην αγορά υπηρεσιών από εξωτερικό σύμβουλο για καταρτισμό ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής. Ως στόχοι καθορίστηκαν οι εξής: 
✓ Αύξηση αναγνωρισιμότητας χαλλουμιού ως αυθεντικού κυπριακού προϊόντος σε συγκεκριμένες αγορές.
✓ Σχεδιασμός καμπάνιας προώθησης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών στο εξωτερικό ως προς την προέλευση του προϊόντος.
✓ Καταγραφή συγκεκριμένων προωθητικών ενεργειών για τα επόμενα τρία χρόνια (2022-2024) στις αγορές των ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας και των χώρων του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν).

Αναλυτικότερα, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει: Την ενίσχυση του brand του χαλλουμιού ως Αυθεντικού Κυπριακού Προϊόντος που παράγεται μόνο στην Κύπρο και κάτω από τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ΠΟΠ. Τη συνδεσιμότητα της ονομασίας χαλλούμι με την Κύπρο. Τη στοχευμένη και συνεχόμενη επικοινωνία και προβολή των προωθητικών μηνυμάτων. Την ομαδοποίηση κοινού με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές (π.χ. home chefs, health conscious, vegetarians). Τη σύνδεση του προϊόντος με διεθνείς προσωπικότητες της γαστρονομίας. Τη δημιουργία εικόνων που θα δίνουν έμφαση στη μαγειρική χρήση του χαλλουμιού.
Την ενίσχυση της εκστρατείας αντιμετώπισης των ανταγωνιστικών προϊόντων που κυκλοφορούν παράτυπα.
Την προβολή επιλογών κατανάλωσης & διατήρησης του προϊόντος σε συνδυασμό με άλλα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου, όπως τα λουκάνικα πιτσιλιάς, η λούντζα και ο κυπριακός οίνος.
Και τέλος την ανάπτυξη εργαλείων προβολής (Π.χ. παραγωγή υλικού για ΜΚΔ, παρεμβάσεις με editorials, κατασκευή ιστοσελίδας). Όσον αφορά στο τελευταίο, το υπουργείο παρουσίασε την ιστοσελίδα halloumi.cy στην οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες για το προϊόν.

Όσον αφορά τώρα τους στόχους του υπουργείου για την περίοδο 2022 – 2023, αυτοί αποτυπώνονται στα εξής: Εφαρμογή Σχεδίου Δράσης – Επικοινωνιακή Στρατηγική για το χαλλούμι από τα κυπριακά Εμπορικά Κέντρα στο εξωτερικό. Αύξηση της αναγνωρισιμότητάς ως
αυθεντικό κυπριακό προϊόν. Εδραίωση της παρουσίας του στις υφιστάμενες αγορές. Διείσδυση σε υποσχόμενες νέες αγορές και αύξηση των εξαγωγών χαλλουμιού.

Συναφώς, υπάρχουν παράλληλα και άλλες δράσεις στις οποίες θα στοχεύσει το υπουργείο για την προώθηση του χαλλουμιού:  Νέο Σχέδιο Χορηγιών για την υποστήριξη της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων – περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους €8 εκατ. Προκήρυξη τέλη 2022 με αρχές 2023.

Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις με πληροφοριακό περίπτερο: Food & Drink (Μπέρμιγχαμ), Alles Fur den Gast (Σάλτσμπουργκ), World Food (Βαρσοβία), Foodex Japan (Τόκυο), China International Import Expo (Σαγκάη), Global Geographical Indications Products Expo (Qingdao, Κίνα).

Σχέδια οικονομικής ενίσχυσης de minimis για την προβολή και προώθηση γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του Χαλλουμιού:
Σχέδιο Χορηγιών για συμμετοχή με κρατικό περίπτερο σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις: GULFOOD (Ντουπάι), ANUGA (Κολωνία), SIAL (Παρίσι), IFE (Λονδίνο), Food and Beverage Asia (Σιγκαπούρη).
Σχέδιο Χορηγιών για ιδιωτική συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. 
Καταχώρηση άρθρων και διαφημίσεων σε εξειδικευμένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας στο εξωτερικό. Αξιοποίηση του Export Help Desk και των κυπριακών Εμπορικών Κέντρων στο εξωτερικό για επαφή επιχειρήσεων με ξένες επιχειρήσεις και εισαγωγείς για συνεργασία και προώθηση των προϊόντων τους.

Πάντως στη διάσκεψη του υπουργείου Εμπορίου έγινε λόγος από τον εκπρόσωπο των τυροκόμων για αθέμιτο ανταγωνισμό από τους τουρκοκύπριους οι οποίοι εισάγουν παράνομα πρώτες ύλες από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές. Τόσο από πλευράς της υπουργού Εμπορίου όσο και από την πλευρά του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος παρευρέθηκε στη διάσκεψη, αναφέρθηκε ότι έχουν υπόψην τους το θέμα και θα το δουν ξανά σε νέα σύσκεψη που θα συγκαλέσουν. Παράλληλα όμως τόνισαν ότι με την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από την ΕΕ και έτσι θα πρέπει όλοι να είναι βέβαιοι ότι τηρούνται οι προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ