Στην Κύπρο τα βλέμματα της ευρωζώνης λόγω της συνεδρίας της ΕΚΤ

Η Κριστίν Λαγκαρντ θα προεδρεύσει δύο συνεδριών στις 5 και 6 Οκτωβρίου

Στραμμένα στην Κύπρο θα είναι το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου τα βλέμματα της ευρωζώνης καθώς θα λάβει χώρα η συνεδρία του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας, δεδομένου ότι θα παρευρεθούν οι Διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 19 χωρών της ευρωζώνης, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, μιας και οι συνεδρίες πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο στη Φρανκφούρτη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η επίσημη συνεδρία της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο την Τετάρτη 5/10 υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ. Θα ακολουθήσει νέα ανεπίσημη συνεδρίαση αυτή τη φορά την Πέμπτη 6/10 και πάλι υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι η συνεδρία θα διεξαχθεί στην Κύπρο μετά από ενδιαφέρον που επέδειξε ο Διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου για φιλοξενία της. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρον υπήρξε και από άλλους Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών, ωστόσο τελικά επιλέγηκε η Κύπρος.

- Πρόκειται για μία σημαντική συνεδρίαση λόγω της κατάστασης στην ευρωπαϊκή οικονομία και είναι ενδεικτικό ότι θα αφιερωθεί περαιτέρω χρόνος ώστε να συζητηθούν εκτενέστερα θέματα στρατηγικής. Η κάθοδος όλων των Διοικητών των 19 χωρών της ευρωζώνης στη Κύπρο σε μία περίοδο με τόσες πολλές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία αναντίλεκτα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρας μας.

- Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της ΕΚΤ είχε έρθει ξανά στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή Ηροδότου. Κατά την τότε επίσκεψή της είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γυναικείες οργανώσεις ενώ συμμετείχε και σε συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με καλεσμένους στελέχη από την επιχειρηματική κοινότητα.

Πέραν των πιο πάνω, μια ακόμη γενναία αύξηση των επιτοκίων περιμένουν οι αγορές από τη συνάντηση των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη, με θέμα τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήδη έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το κλίμα με δημόσιες τοποθετήσεις τους πριν από την απόφαση για τα επιτόκια στο τέλος του μήνα, θέτοντας το έδαφος για μια ακόμη δυναμική αύξηση που μπορεί να φτάσει τις 75 μονάδες βάσης όπως δείχνουν οι πιο τελευταίες εκτιμήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Προς νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων στις 27 Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ