Αρχίζει η μάχη για ΑΤΑ, πέναλτι 12% και άλλα εργασιακά

Ο υπουργός Εργασίας θα κληθεί να συγκεράσει δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο θέμα της ΑΤΑ μεταξύ συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα τεθούν σήμερα σειρά εργασιακών θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της ΑΤΑ δεδομένων των εντελώς διαφορετικών θέσεων που έχουν επί τούτου, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις. Καθώς όμως θα πρέπει σε σχετικά σύντομο διάστημα να επέλθει κάποιου είδους συμφωνία στο ζήτημα, αφού η προηγούμενη έχει λήξει, ο Κυριάκος Κούσιος θα πρέπει να εξεύρει σημεία σύγκλισης μεταξύ των δυο πλευρών.

Αναλυτικότερα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι με τη λήξη της προηγούμενης συμφωνίας για την ΑΤΑ, αυτή όχι απλά θα πρέπει να ανανεωθεί, αλλά να επανέλθει στην απόλυτη της βάση όπου θα παραχωρείται στο 100%. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ρύθμιση που είχε συμφωνηθεί το 2017 και εφαρμόστηκε την τριετία 2018 – 2020 με παράταση στο 2021, προνοούσε την καταβολή της ΑΤΑ μια φορά το χρόνο και όχι δυο όπως ίσχυε παλαιότερα, και μάλιστα στο 50%, υπό την προϋπόθεση ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους θα παρατηρείται ανάπτυξη, σε ετήσια βάση. Σήμερα οι συντεχνίες επιδιώκουν την πλήρη καταβολή της ΑΤΑ δηλαδή στο 100% και επιπλέον να διευρυνθεί η εφαρμογή του θεσμού ώστε να καλύπτει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων. Την ίδια ώρα όπως πληροφορούμαστε, οι συντεχνίες θα ζητήσουν όπως το θέμα της ΑΤΑ συζητηθεί ξεχωριστά σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων και όχι ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ώστε να δοθεί η δέουσα προσοχή στο θέμα και να μην χαθεί μέσα στα πολλά ζητήματα που έχει να εξετάσει το ΕΣΣ.

Από την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις βρίσκονται στην άλλη άκρη, όσον αφορά στην ΑΤΑ καθώς υποστηρίζουν την κατάργηση του θεσμού, τον οποίο χαρακτηρίζουν αναχρονιστικό, σημειώνοντας ότι έχει παρέλθει η χρησιμότητα του. Μάλιστα σημειώνουν ότι πλέον ελάχιστες χώρες διατηρούν ακόμα το θεσμό της ΑΤΑ και μια από αυτές είναι και η Κύπρος. Στις τάξεις των εργοδοτών όπως έχει αναφερθεί κυριαρχεί η άποψη της κατάργηση του θεσμού, ωστόσο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποδεχτεί ένα τέτοιο αίτημα, τότε δεν αποκλείεται να εξετάσουν την εισαγωγή ενός παρόμοιου συστήματος, το οποίο ωστόσο να είναι συνδεδεμένο με την παραγωγικότητα και όχι στην οριζόντια μορφή που έχει σήμερα η ΑΤΑ.

Πέραν του θέματος της ΑΤΑ ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα τεθούν σήμερα και άλλα μεγάλα εργασιακά ζητήματα όπως είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στα πλαίσια του οποίου θα τεθεί και το θέμα του πέναλτι του 12%. Παράλληλα, στο τραπέζι θα βρεθεί και το θέμα της αναπροσαρμογής για την απασχόληση των εργαζομένων από τρίτες χώρες, το θέμα της τηλεργασίας, η διαχείριση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες και η ωριαία απόδοση του κατώτατου μισθού, μετά από αίτημα των συντεχνιών.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βολές Ελεγκτικής κατά ΥΠΕΣ για το ΚΕΠ - Τι απαντά το Υπουργείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ