Στον πάγο η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%

Το γεγονός ότι πλησιάζουν εκλογές από τη μια σε συνδυασμό με την αστάθεια που δημιουργεί στο οικονομικό περιβάλλον ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδηγούν την κυβέρνηση στο συμπέρασμα ότι δεν είναι καλή περίοδος για αλλαγές στο συγκεκριμένο θέμα

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Στον πάγο φαίνεται να μπαίνει προς το παρόν τουλάχιστον το θέμα της αύξησης του φορολογικού συντελεστή των εταιρειών από το 12,5% στο 15%.

Τόσο η Κυβέρνηση όσο και άλλοι οργανωμένοι φορείς, φαίνεται να εκφράζουν τη θέση ότι η κατάσταση τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς δεν δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για φορολογική μεταρρύθμιση στο παρόν στάδιο, πόσο μάλλον για αύξηση του εταιρικού φόρου, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει αναστάτωση στο επιχειρηματικό πεδίο.

Όπως ανέφεραν στο Economy Today, φορείς που είχαν καταθέσει απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν ευνοούν μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή, καθώς οι προτεραιότητες είναι άλλες. Η καταπολέμηση του πληθωρισμού, οι τιμές της ενέργειας, η ακρίβεια είναι θέματα που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην πρώτη γραμμή, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί αναπόφευκτα μία αστάθεια όχι μόνο στην κυπριακή οικονομία αλλά παγκόσμια.

Επί τούτου, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε στην παρουσίαση του προϋπολογισμού στη Βουλή πως όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση θα ήταν μεγάλη ανευθυνότητα να την προτείνει τώρα, με αυτή τη διεθνή αβεβαιότητα και τον πληθωρισμό. Όσον αφορά την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% είπε ότι ήταν προϋπόθεση συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάτι που δεν έγινε. «Θα το θεωρούσα αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλη ανευθυνότητα με αυτή την αβεβαιότητα και πληθωρισμό να προτείνω μια φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάστηκε για άλλες εποχές», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι σε τέσσερις περίπου μήνες έρχονται προεδρικές εκλογές, με αποτέλεσμα οι συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής να είναι περιορισμένες και συνάμα βαρυφορτωμένες, καθιστούν δύσκολη την οποιαδήποτε κίνηση της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση και επομένως όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι το θέμα παραπέμπεται πιθανότατα για μετά τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει σε αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15%. Την ίδια ώρα όμως υπήρχε η πρόθεση να μειωθούν άλλοι φόροι και επιβαρύνσεις, με στόχο να καταστεί δημοσιονομικά ουδέτερη αυτή η τροποποίηση για να μην πληγούν οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα. Όπως αναφέρθηκε από κυβερνητικής πλευράς, το να βγει η Κύπρος από κάποιες γκρίζες λίστες και τον άδικο χαρακτηρισμό ως φορολογικός παράδεισος θα ωφελήσει την κυπριακή οικονομία.

Οι κοινωνικοί εταίροι είχαν καταθέσει σειρά προτάσεων σε περίπτωση που εφαρμοζόταν η αύξηση του εταιρικού φόρου ως αντισταθμιστικά μέτρα. Ορισμένα εξ αυτών ήταν η αύξηση της οροφής για το αφορολόγητο εισόδημα, που σήμερα είναι στις €19.000, μείωση της αμυντικής εισφοράς επί των τόκων από καταθέσεις στο 15%, κατάργηση του περί χαρτοσήμων νόμου. Κατάργηση του ετήσιου τέλους των €350 που καταβάλλει κάθε εταιρεία στον έφορο εταιρειών. Κατάργηση της αμυντικής εισφοράς επί των τόκων από καταθέσεις και φορολόγηση αυτών κάτω από πρόνοιες του περί φορολογίας του εισοδήματος νόμου με τη συμπερίληψη τους στα κέρδη των νομικών προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρακολουθούν οι Βρυξέλλες το θέμα των εκποιήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ