Οχυρώνονται στις θέσεις τους για την ΑΤΑ συντεχνίες-εργοδότες

Πανσυνδικαλιστική τη Δευτέρα και συνάντηση των εταίρων με κυβέρνηση στις 7 Νοεμβρίου

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Όχι μόνο δεν φαίνεται να μετακινούνται από τις θέσεις τους, αλλά εργοδότες και συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται πυρετωδώς, ώστε στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο στις 7 Νοεμβρίου να υποστηρίξουν τα επιχειρήματα τους στο θέμα της ΑΤΑ. Ο κ. Κούσιος αναμένεται να έχει δύσκολο έργο στις συζητήσεις που θα αρχίσουν, αφού οι δυο πλευρές εμφανίζονται με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα και η εξεύρεση κοινής συνισταμένης δείχνει να αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες.

Από τη μια οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες κινήθηκαν επιθετικά τις τελευταίες μέρες κάνοντας λόγο ακόμη και για δυναμικές κινητοποιήσεις, στέλνοντας έτσι ηχηρά μηνύματα σε κυβέρνηση και εργοδότες, υποστηρίζουν την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ στο 100% και επισημαίνουν ότι σε βάθος χρόνου ο θεσμός θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να καλύπτει όλους τους εργαζομένους.

Από την άλλη οι εργοδότες, οι οποίοι δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, τονίζοντας ότι απορρίπτουν τα οποιαδήποτε τελεσίγραφα, υποστηρίζουν την πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ κάνοντας λόγο για ένα απαρχαιωμένο θεσμό που δημιουργεί πληθωρισμό αντί να τον καταπολεμά και ο οποίος έμεινε να εφαρμόζεται σε ελάχιστες χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Economy Today o ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι η συντεχνία θέλησε να ξεκαθαρίσει έγκαιρα τη θέση της, στη βάση της κατεύθυνσης στην οποία θα πρέπει να κινηθούν οι κοινωνικοί εταίροι και η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει όφελος στους απλούς πολίτες. Για να προσθέσει επισημαίνοντας ότι ζούμε σε μια περίοδο με έντονα πληθωριστικά φαινόμενα, επομένως αν δεν δοθεί τώρα η ΑΤΑ για να αναπληρώσει σε κάποιο βαθμό το εισόδημα των καταναλωτών πότε θα δοθεί, διερωτήθηκε. Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε και στην πανσυνδικαλιστική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στην οποία θα διαφανεί κατά πόσο το συνδικαλιστικό κίνημα θα πάει στη συνάντηση με εργοδότες και κυβέρνηση ενωμένο με κοινές θέσεις.

Από πλευράς της, η ΠΕΟ αναμένει από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να σεβαστεί, όπως αναφέρει, την υπογραφή της. Η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σημείωσε προ ημερών ότι ο διάλογος έχει πλαίσιο, καθώς υπάρχει συμφωνία που προνοεί την επαναφορά της ΑΤΑ στην φιλοσοφία της, η οποία όπως είπε, είναι να αποκαταστήσει όσα χάνουν οι μισθοί από τον πληθωρισμό.

Στην εργοδοτική πλευρά τώρα, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής σημείωσε στο Economy Today ότι η ΑΤΑ αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για το οποίο ενδείκνυται ενδελεχής συζήτηση μακριά από αντιπαραθέσεις και τελεσίγραφα. Πάντως, ο κ. Τσιακκής επανέλαβε τη γνωστή θέση του Επιμελητηρίου ότι ο θεσμός της ΑΤΑ θα πρέπει να καταργηθεί και αντ’ αυτού να υπάρξει ένας άλλος πιο αποτελεσματικός και βιώσιμος θεσμός. Ενδεικτικά ο ΓΓ του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε σε μια σειρά παραγόντων που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση ενός νέου θεσμού όπως για παράδειγμα η παραγωγικότητα, οι δεξιότητες, οι ικανότητες, τα προσόντα και η ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και της οικονομίας.

Η ΟΕΒ από την πλευρά της, σε προ ημερών ανακοίνωση της, καυτηριάζει τα τελεσίγραφα των συντεχνιών και συνάμα επαναλαμβάνει τη θέση της για κατάργηση της ΑΤΑ. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία εξέφρασε την μεγάλη της απογοήτευση και την βαθιά της ανησυχία από τις αντιπαραγωγικές όπως τις χαρακτήρισε δηλώσεις των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ σε σχέση με την ΑΤΑ. Λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το παρόν και το μέλλον της ΑΤΑ, οι δύο Συντεχνίες δείχνουν να επιλέγουν την οδό της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης εκτοξεύοντας τελεσίγραφα: “Είτε επαναφέρεται η ΑΤΑ είτε βγαίνουμε στους δρόμους”, σημειώνει.

Η ΟΕΒ είναι πανέτοιμη να εισέλθει σε γόνιμο διάλογο, με επιχειρήματα, με καλή πίστη και με θετική διάθεση για αναζήτηση ρυθμίσεων που θα υπηρετούν τον τόπο στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής θύελλας που αντιμετώπισε η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ΟΕΒ όμως διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να εισέλθει σε διάλογο υπό το κράτος οιονεί εκβιασμών από τους εταίρους της.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια της ΕΚΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ