Σε θέσεις μάχης για την ΑΤΑ οι κοινωνικοί εταίροι

Αρχίζουν σήμερα οι συζητήσεις. Ποιες είναι οι θέσεις των εταίρων, αλλά και των υποψήφιων Προέδρων για το θέμα. Τι είναι η ΑΤΑ και ποιοι εργαζόμενοι την λαμβάνουν;

Του Άγγελου Αγγελοδήμου 

Θέσεις μάχης παίρνουν από σήμερα Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων το θέμα της ΑΤΑ. Όπως είναι γνωστό, οι δυο πλευρές διαφωνούν ριζικά στο συγκεκριμένο θέμα και προσέρχονται στις συζητήσεις με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, καθώς από τη μια οι συντεχνίες, στη βάση της συμφωνίας-πλαίσιο που υπογράφτηκε την τελευταία φορά, θα ζητήσουν πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και καταβολή της στο 100% σε σχέση με 50% που ισχύει σήμερα. Οι δε εργοδότες παρουσιάζονται αποφασισμένοι να θέσουν στο τραπέζι το αίτημά τους για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ.

Η τελευταία συμφωνία για την ΑΤΑ είχε προκύψει το 2017 και συνυπογράφηκε από τους κοινωνικούς εταίρους υπό τη σκιά του αιτήματος της Τρόικας για κατάργηση του θεσμού. Η συμφωνία-πλαίσιο, που είχε υπογραφεί, ήταν τριετής και αφορούσε τα έτη 2018, 2019 και 2020.

Στη συνέχεια πήρε παράταση γι’ ακόμα ένα χρόνο, το 2021, και τώρα εν έτει 2022 οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται εκ νέου να συναποφασίσουν για το μέλλον του θεσμού. Σύμφωνα με την τότε συμφωνία, ΑΤΑ παραχωρείται μια φορά τον χρόνο και όχι δύο, όπως ίσχυε παλιά και αυτή στο 50% και όχι στο 100% εφόσον το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους καταγράφονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.

Η στάση της Κυβέρνησης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσει η Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα διά του Υπουργού Εργασίας, και αυτό για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον, βρισκόμαστε μόλις τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και η όποια απόφαση ληφθεί, πιθανότατα θα δυσαρεστήσει είτε την εργοδοτική είτε τη συνδικαλιστική πλευρά. Δεύτερος, επίσης σημαντικός λόγος, είναι ο ρόλος που θα έχει ο Υπουργός Εργασίας στην όλη διαδικασία.

Στην προκειμένη περίπτωση ο ρόλος του Κυριάκου Κούσιου θα είναι μεσολαβητικός, καθώς δεν έχει εξουσία να υποβάλει πρόταση, την οποία θα κληθούν να αποδεχτούν οι δυο πλευρές, όπως είχε γίνει με τον κατώτατο μισθό. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να υποβάλει μια συναινετική εισήγηση, η οποία θα επαφίεται στους κοινωνικούς εταίρους κατά πόσον θα την δεχτούν ή όχι. Για τους πιο πάνω λόγους, ένα σενάριο που έχει ακουστεί, είναι η Κυβέρνηση να καλέσει τις δυο πλευρές να αποδεχτούν ακόμα μια παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας για ένα χρόνο και ακολούθως να επαναρχίσουν συζητήσεις με τον νέο Υπουργό Εργασίας, ώστε να αποφασιστεί μια λύση χωρίς την όποια πίεση του χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή

Διαβάστε επίσης: Προ των πυλών το νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την Ελληνική Τράπεζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ