«Ηλεκτρικό ρεύμα θα χρειαζόμαστε πάντα» - H παρακαταθήκη των €70 εκατομμυρίων

Τι είχε αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Β' σχετικά με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η επένδυση των 70 εκατομμυρίων ευρώ που θα ολοκληρωθεί το 2025.

Από τις μεγαλύτερες παρακαταθήκες που αφήνει στον τόπο ο εκλιπών Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 84 μεγαβατόρων (MW), το οποίο αναμένεται να αλλάξει άρδην το ενεργειακό μοντέλο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου.

Σε συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ στα τέλη του 2020 είχε τονίσει με το δικό του τρόπο την αναγκαία στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πώς θα καταστήσουν βιώσιμο το οικονομικό μοντέλο τόσο της Εκκλησίας αλλά και της κυπριακής οικονομίας.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση σχετικά με τις επενδύσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στις ΑΠΕ είχε πει «Ηλεκτρικό ρεύμα θα χρειαζόμαστε πάντα και θα επενδύσουμε σε φωτοβολταϊκά».

Σημείωσε ότι αυτά θα τα αφιερώσουμε στη διασφάλιση της μισθοδοσίας του κλήρου. «Θέλω να στερεώσω αυτό το ταμείο. Φεύγοντας από αυτό τον κόσμο, θέλω να είμαι σίγουρος, ότι οι ιερείς μας, θα λαμβάνουν απρόσκοπτα τον μισθό τους.»

Πρόσθεσε επίσης στην συνέντευξη ότι «Βλέπω τους άλλους αδελφούς ότι δεν ενδιαφέρονται. Μακάρι ο Αρχιεπίσκοπος που θα αναλάβει να είναι 1.000 φορές καλύτερος από εμένα.»

Έργο 70 εκατομμυρίων ευρώ

Η κοινοπραξία Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και ΑΗΚ μετά και τις τελικές εγκρίσεις που έλαβαν το καλοκαίρι θα δημιουργήσει 14 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος περίπου 84 MW, με κόστος γύρω στα €70 εκατ.

Σύμφωνα με την έκθεση της περιβαλλοντικής αρχής τα φωτοβολταϊκά πάρκα ανήκουν στην κοινοπραξία, αλλά έχει συμφωνηθεί να αναπτυχθούν ξεχωριστά και επομένως ΑΗΚ και ΙΑΚ θα αναπτύξουν στην περιοχή από 7 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύς 42MW η κάθε εταιρεία ξεχωριστά, ως εκ τούτου τα 14 πάρκα θα είναι ανεξάρτητα και θα συνδέονται με το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης σε διαφορετικά σημεία.

Στο σχεδιασμό του έργου συμπεριλαμβάνεται ένας υποσταθμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023 και να διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα του 2025.

Το προτεινόμενο έργο των 68 MW χωροθετείται σε συνολική έκταση 1.951,000 m2, τα οποία εμπίπτουν 50% σε Κτηνοτροφική ζώνη Δ1, 12% σε Ζώνη Προστασίας Ζ1 και 38% σε Ζώνη Υπαίθρου Γ3. Τα τεμάχια περιλαμβάνουν μέρος αργακιού με καλαμιώνα, ελαιόδεντρα, ευκάλυπτους, πιστακιές και χαρουπόδεντρα ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους καλλιεργείται με σιτηρά. Στα πλαίσια κατασκευής του έργου αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα 200-300 ευκάλυπτοι, 15- 20 χαρουπιές, 10-15 ελιές και 15-20 πιστακιές.

Η ανέγερση των πάρκων δεν επηρεάζει περιοχές Natura 2.000 σύμφωνα με την έκθεση της γνωμοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ