Debate: Σε θέσεις μάχης για την ΑΤΑ

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, και ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τον θεσμό της ΑΤΑ, με αφορμή τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη

Της Έλενας Καλυφόμματου 

Σήμερα Δευτέρα, ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, αρχίζει τις ξεχωριστές συναντήσεις για το μέλλον του θεσμού της ΑΤΑ. Στόχος του είναι ν’ ακούσει τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προοπτικές για μια συναινετική συμφωνία. Πάντως, ο κ. Κούσιος έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη μίας συμφωνίας μέχρι και τα Χριστούγεννα. Μετά την πρώτη του συνάντηση, στις 7 Νοεμβρίου, με τους εργοδότες και τις συντεχνίες, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «θα πρέπει να έχουμε καταλήξει είτε συναινετικά σε συμφωνία είτε σε αδιέξοδο και προτίθεμαι να τηρήσω αυτό το χρονοδιάγραμμα».

Το εγχείρημα θα είναι αρκετά δύσκολο και σύνθετο καθώς και οι δύο πλευρές, οι εργοδοτικές οργανώσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα, παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος, και οι δύο πλευρές τραβούν το σχοινί στα άκρα και απ’ ό,τι φαίνεται είναι οριακά να σπάσει.

Οι εργοδότες, από τη μία πλευρά, βάζουν στο τραπέζι την κατάργηση του θεσμού, χαρακτηρίζοντάς τον αναχρονιστικό και, από την άλλη, οι συντεχνίες ζητούν την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι το κύριο εργαλείο για αποκατάσταση των μισθών σε περιόδους κρίσης. Το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών είναι αγεφύρωτο και δύσκολα θα βρεθεί μια συναινετική συμφωνία.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν βρεθεί η «χρυσή τομή», εργοδότες και συντεχνίες είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Το συνδικαλιστικό κίνημα ήδη προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΤΑ είχε παγώσει κατά την κρίση του 2013 και δινόταν μία φορά τον χρόνο, αντί δύο, στο 50% του πληθωρισμού. Η διευθέτηση αυτή συνεχίστηκε βάσει της μεταβατικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων τον Ιούλιο του 2017, η οποία είχε επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2021, λόγω της πανδημικής κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή»

Διαβάστε επίσης: Ξανά στο τραπέζι σήμερα το θέμα της ΑΤΑ σε χωριστές επαφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ