Η αγοραστική δύναμη και το οικογενειακό εισόδημα

Οι τωρινές συνθήκες στην οικονομία δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, οπότε αναζητούνται λύσεις

Του Τάσου Γιασεμίδη

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, που αποφασίζονται με επιθετικό τρόπο από τις Κεντρικές Τράπεζες, περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και την αγοραστική τους δύναμη. Ως εκ τούτου, ενισχύονται οι συζητήσεις για τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων, είτε με συγκεκριμένα μέτρα ή μέσω της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών.

Οι συζητήσεις γίνονται ακόμη εντονότερες λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυπριακή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 6% το 2022 (φυσικά θα ήταν καλό η σύγκριση να μη γινόταν μόνο με πέρσι και πρόπερσι, όταν η βάση λόγω πανδημίας ήταν περιορισμένη), άρα κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι υπάρχουν δυνατότητες για παραχωρήσεις από επιχειρήσεις, την Κυβέρνηση και γενικότερα όσους συμμετέχουν στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι, αρκετά μέτρα που αποσκοπούσαν στη μείωση του διοικητικού κόστους και στη διασύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την εφαρμογή του Μνημονίου. Δυστυχώς, οι τωρινές συνθήκες στην οικονομία δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, οπότε αναζητούνται λύσεις.

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ