Και ο Νομπελίστας Πισσαρίδης στη διαμάχη Ελεγκτικής – Πανεπιστημίου

Φυσικά και του επεκτείναμε το συμβόλαιο απαντά το Πανεπιστήμιο στο εύρημα της Ελεγκτικής για παράνομη επέκταση εργοδότησης καθηγητή

Οι υποδείξεις που έγιναν από την Ελεγκτική Υπηρεσία θα ληφθούν υπόψη, ωστόσο ξεκαθαρίζουμε ότι παρανομίες δεν γίνονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τόνισε μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο πρύτανης του πανεπιστημίου Τάσος Χριστοφίδης.

Μάλιστα, ο κ. Χριστοφίδης αποκάλυψε ότι ο καθηγητής για τον οποίο γίνεται λόγος από την Ελεγκτική ότι παράνομα, όπως φαίνεται, εγκρίθηκε η παράταση εργοδότησης του για συνολική περίοδο 11 ετών μετά την ημερομηνία αφυπηρέτησής του, είναι ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης. Είναι τιμή για ένα πανεπιστήμιο να έχει στις τάξεις του ένα Νομπελίστα και φυσικά του επεκτείναμε το συμβόλαιο ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

Παράλληλα, ο πρύτανης σημείωσε ότι δίνεται η εντύπωση πως στο Πανεπιστήμιο Κύπρου γίνονται πράματα και θάματα ωστόσο αυτή η εικόνα απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Είναι άκομψος, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο τρόπος με τον οποίο καταγράφονται τα ευρήματα της Ελεγκτικής, χωρίς να δίνονται στο ίδιο σημείο και οι απαντήσεις του πανεπιστημίου.

Απαντώντας σε ορισμένα σημεία των υποδείξεων της Ελεγκτικής, ο πρύτανης του πανεπιστημίου ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει κηπουρούς για να εργάζονται με τηλεργασία, αλλά πληρώνει εταιρεία για να φροντίζει το χώρο. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο ενοχλεί κάποιους ένας καθηγητής να αμείβεται καλά όταν πρόκειται για λεφτά που προέρχονται είτε από το ερευνητικό του έργο είτε από την Ε.Ε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου  της Ελεγκτικής Μάριος Πετρίδης αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα σημεία που εντόπισε η υπηρεσία στην έρευνα της στο πανεπιστήμιο κατά την περίοδο 2019-2020. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι μέλη του Ακαδημαϊκού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής διατηρούσαν παράλληλη εξωπανεπιστημιακή εργοδότηση, χωρίς να εξασφαλίσουν σχετική άδεια από τα αρμόδια
Όργανα του Πανεπιστημίου.

Μέλη του Ακαδημαϊκού και Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου κατέχουν μετοχές ή είναι Διευθυντές ή/και Γραμματείς σε ιδιωτικές εταιρείες, ενδεχομένως χωρίς να εξασφαλίσουν σχετική έγκριση από το Συμβούλιο και χωρίς το Πανεπιστήμιο να προβεί στη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας.

Το μέγιστο ποσό απολαβών Μελών του Ακαδημαϊκού Προσωπικού από ερευνητικά προγράμματα ανήλθε σε σημαντικό ποσοστό του ετήσιου μισθού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε το ποσό του ετήσιου μισθού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ