ΥΠΟΙΚ: Παραδίδουμε μια υγιή και εύρωστη οικονομία

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που αλλάζει ο ρους της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλάζει σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πολύ δύσκολης εποχής, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας για τον κρατικό προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή ένα ισορροπημένο Προϋπολογισμό και το πιο σημαντικό παραδίδει μια υγιή και εύρωστη οικονομία, τόνισε μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπήρχε το 2013 όταν η νυν διακυβέρνηση παρέλαβε την εξουσία και υπογράμμισε πως την παραδίδει σήμερα, 10 χρόνια από τότε.

Ο κ. Πετρίδης αναλύοντας την ευρύτερη οικονομική κατάσταση, έκανε λόγο για μια νέα δύσκολη εποχή για την παγκόσμια οικονομία. «Ο τελευταίος μας Προϋπολογισμός κατατίθεται σε μια περίοδο που αλλάζει ο ρους της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλάζει σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πολύ δύσκολης εποχής για την παγκόσμια οικονομία. Μιας εποχής που δεν καλούμαστε απλά να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκριθούμε σε διεθνείς προκλήσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων. Τα χαρακτηριστικά της θα είναι: 
1.    Γεωπολιτική αστάθεια με μεγάλες επιπτώσεις στην συγκέντρωση της παραγωγής. Σηματοδοτείται η αρχή της αποπαγκοσμιοποίησης με την ασφάλεια να παίζει πιο καθοριστικό ρόλο στην συγκέντρωση κεφαλαίου και επενδύσεων παρά μέχρι τώρα το φθηνό εργατικό δυναμικό. 

2.    Το τέλος του φθηνού χρήματος και των χαμηλών επιτοκίων.

3.    Το τέλος της εποχής των φθηνών ενεργειακών προϊόντων.

4.    Δραστικές ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας. 
5.    Αυστηρή στάση των αγορών, με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών να έχει προεξέχοντα ρόλο απ’ ότι στο παρελθόν.

Όσον αφορά τώρα ειδικότερα στον προϋπολογισμό που ετοίμασε το υποικ, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι ένα χαρακτηριστικό του φετινού Προϋπολογισμού είναι η αύξηση των δαπανών, αλλά παράλληλα μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. 
Παρά την κρίση της πανδημίας, με δύο διαδοχικά “lockdowns,” και παρά την παρούσα κρίση, έχουμε σήμερα την ευχέρεια μέσω της εφαρμογής μιας συνετούς πολιτικής, να σας καλούμε να ψηφίσετε ένα Προϋπολογισμό, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου €554 εκ., ανέφερε.

Αναφερόμενος στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Πετρίδης επισήμανε ότι αναμένεται να αναπτυχθεί το 2022 με ρυθμό γύρω στο 6,0%, σε πραγματικούς όρους, δηλαδή μετά τον πληθωρισμό. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 3ο  τρίμηνο του 2022 ανήλθε στο 5,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ο οποίος είναι ο υψηλότερος μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο, τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ε.Ε. που υπολογίζεται στο 2,1% και 2,4%, αντίστοιχα.

Στο μεσοπρόθεσμο, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, θα επιβραδυνθεί γύρω στο 3% το 2023, και αναμένεται να ανέλθει στο 3,3% το 2024 και 3,2% το 2025. Ένας υψηλός σχετικά ρυθμός ανάπτυξης, την ώρα που είναι βέβαιο ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. εισέρχονται σε ύφεση. 

Το ποσοστό ανεργίας  το 2022 αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 7%, σε σύγκριση με 7,5% το 2021. Η συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται δε να οδηγήσει σε περεταίρω μείωση της ανεργίας  γύρω στο 6,4% το 2023, στο 5,7% το 2024 και 5% το 2025. 
Ένα ποσοστό ανεργίας που ισοδυναμεί με συνθήκες πλήρους απασχόλησης και που επιτρέπει την εφαρμογή ακόμη μιας μεγάλης κοινωνικής μεταρρύθμισης αυτής της κυβέρνησης, την εισαγωγή του κατώτατου μισθού.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση κτίζει αποθέματα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν κτίζει αποθέματα. Το πιο εύκολο θα ήταν να λαϊκίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε την οικονομία ως λάφυρο για τις εκλογές, που είμαι σίγουρος ότι πολλές από τις πολιτικές δυνάμεις θα έκαναν. Αλλά αυτό που κτίζει μια υπεύθυνη κυβέρνηση είναι: 
1.    Κτίζει οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έρχονται για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες όπως ακριβώς έπραξε εμπράκτως κατά την κρίση της πανδημίας αλλά και κατά την κρίση του πληθωρισμού. Τα έκτακτα πακέτα βοήθειας που μπορέσαμε να διαθέσουμε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των τριών πρόσφατων κρίσεων ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ.

2.    Κτίζει την προστασία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των μελλοντικών γενεών. 

3.     Συνεχίζει να κτίζει αξιοπιστία που είναι πιο αναγκαία όσο ποτέ σε αυτή τη δύσκολή εποχή που εισερχόμαστε στην οποία η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αποκτά σημαίνουσα σημασία. Μια εποχή που οι αγορές γίνονται πιο αυστηρές και δεν αποκλείονται ακόμη και ακραίες αντιδράσεις, όπως είδαμε προσφάτως στην περίπτωση του Η.Β.

Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι καταρτίσαμε έναν Προϋπολογισμό ευθύνης αλλά και ανάπτυξης, ο οποίος καλείται να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά έχει παράλληλα στραμμένο το βλέμμα και στο μέλλον.

Ένα προϋπολογισμό με οριζόντιες και κάθετες μεταρρυθμίσεις αφού η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και τη βιωσιμότητα της οικονομίας. 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε είναι πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή της οικονομίας που τίποτα δεν είναι δεδομένο. 
Το Κοινοβούλιο έχει σημαντικό και ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην εφαρμογή και των μεταρρυθμίσεων αλλά και την ψήφιση και έλεγχο του προϋπολογισμού. Προειδοποίησε ότι με λίγες λανθασμένες κινήσεις πολιτικής μπορεί να ανατραπούν τα πάντα από τη μια ημέρα στην άλλη στην οικονομία. Με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και τις μελλοντικές γενεές. 
Εμείς ως Κυβέρνηση παραδίδουμε μια εύρωστη οικονομία, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και χαμηλή ανεργία. Αλλά και με μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλοίο με φορτίο υγραερίου εκφορτώθηκε μετά από χρόνια στο Βασιλικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ