Απεβίωσε ο Σόλων Κασίνης

Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ενεργειακής διπλωματίας της Κύπρου, με εμπειρία πέραν των 35 χρόνων

Απεβίωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, πρώην Βουλευτής Σόλων Κασίνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Σόλων Κασίνης καταλείπει σύζυγο και τρία παιδιά.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 στις 02:00 το μεσημέρι, από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Σόλων Κασίνης γεννήθηκε στην Κάτω Ζώδια το 1952.

Κατείχε πτυχία Χημικού Μηχανικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων και δίπλωμα στο Μarketing. Στο παρελθόν εργάστηκε για την Sasol Ltd και την Cyprus Petroleum Refinery, ενώ διετέλεσε επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, καθώς και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας και του Ειδικού Ταμείου της Επιτροπής Ενεργειακών Πόρων. Διετέλεσε, επίσης, Σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, και ήταν αρμόδιος για θέματα ενεργειακής πολιτικής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2015, έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 2016 είχε εκλεγεί αριστίνδην Βουλευτής.  

Αναφέρεται ότι υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ενεργειακής διπλωματίας της Κύπρου, με εμπειρία πέραν των 35 χρόνων.

Είχε πρωτοστατήσει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας μας, που οδήγησαν στις συμφωνίες για την οριοθέτηση των Ζωνών Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Προστίθεται ότι χρησιμοποιώντας την πολυετή εμπειρία και τη βαθιά γνώση του για τον συγκεκριμένο κλάδο, κατόρθωσε να οδηγήσει την χώρα στην υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες και πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Κύριό του όραμα ήταν η μετεξέλιξη της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου και η σύνδεσή της με την Ελλάδα, σχηματίζοντας ένα γεωστρατηγικό δίχτυ ασφάλειας για ολόκληρο τον ελληνισμό.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προειδοποιούν οι ασθενείς: Κάποιοι θα κινδυνεύσουν από τις διακοπές ρεύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ