Χάνονται θέσεις εργασίας με την μεταρρύθμιση στους δήμους;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συζητήσεις με την Ένωση Δήμων για δημιουργία τεσσάρων «μητροπολιτικών» δήμων.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Στην εκτίμηση ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι συγχωνεύσεις δήμων δεν θα οδηγήσουν σε απώλεια των θέσεων εργασίας, προχώρησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Βύρας ανέφερε ότι κατά την άποψή του θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

«Σήμερα υπάρχει ένα μπάχαλο. Ενώ πολλές υπηρεσίες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό, προχωρούν σε αγορά υπηρεσιών. Είναι τώρα 2-3 χρόνια που δεν έχει προσληφθεί ούτε ένα άτομο στους δήμους», είπε επισημαίνοντας ότι αυτό που θα γίνει είναι νοικοκύρεμα.

Υποστήριξε δε ότι είναι μια μεταρρύθμιση η οποία θα κάνει καλύτερη την ποιότητα των πολιτών, με την Ένωση Δήμων να επιχειρεί να διασφαλίσει το καλύτερο δυνατό.

«Εμείς έχουμε θέσει τις προϋποθέσεις για την μεταρρύθμιση. Οποιαδήποτε σχέδιο και διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποια βασικά πράγματα για εμάς, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Αυτό που έχουμε αναφέρει στον Υπουργό είναι ότι το πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν λύνεται μόνο με συγχωνεύσεις δήμων. Περιμένουμε να δούμε στην πράξη ότι οι δήμοι γίνουν οικονομικά αυτόνομοι και βιώσιμοι, να υπάρξει διοικητική αυτονομία και όχι αυτό που έχουμε σήμερα που είναι ένα σύστημα μπλεγμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του κεντρικού κράτους. Πρέπει στους δήμους να έρθουν νέες αρμοδιότητες, καθώς πρόκειται για την διοίκηση που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες», επισήμανε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, όπως κι αν γίνει η μεταρρύθμιση θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και ελέγχου, ώστε να υπάρξει διαφάνεια και καμιά σκιά ότι κάποιοι θα καταχραστούν τις περιστάσεις.

Όπως είπε, φτάσαμε στο σημείο να δημιουργούνται ανάγκες και να περιμένουν οι δήμοι μέχρι και δυο χρόνια προκειμένου να προσλάβουν υπαλλήλους. Στον αντίποδα, ο ίδιος πρότεινε να υπάρχουν περιορισμοί, όπως για παράδειγμα τα κονδύλια να ανέρχονται μέχρι ενός ποσοστού επί του προϋπολογισμού, ώστε να καλύπτονται σωστά οι ανάγκες αξιοκρατικά.

Πρόσθεσε δε ότι αν υπάρξει νοικοκύρεμα, οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον πολίτη θα είναι πιο αναβαθμισμένες, ενώ μεγάλη είναι η πιθανότητα να μειωθούν οι φορολογίες, λόγω της μείωσης της σπατάλης.

«Θα υπάρξει πιο αποδοτική αξιοποίηση των χρημάτων που πληρώνουν οι πολίτες», είπε.

Πάντως από την πλευρά του σχολίασε τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τα οποία το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για συνένωση όλων των δήμων του νησιού σε μόλις τέσσερις «μητροπολιτικούς», λέγοντας ότι σε καμία από τις συζητήσεις που ο ίδιος συμμετείχε δεν άκουσε σχετικές αναφορές.

«Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια, είτε ότι στις συζητήσεις που κάνουμε κάποιοι δεν είναι ειλικρινείς», τόνισε.