Η Κύπρος αρνήθηκε την απέλαση Κινέζου επιχειρηματία - Απόφαση ορόσημο στις σχέσεις Δύσης-Κίνας

Η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου αναμένεται να αποτελέσει προηγούμενο για τις αντίστοιχες υποθέσεις που εκκρεμούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Τα φώτα του διεθνούς τύπου τράβηξε η Κύπρος σχετικά με τις απελάσεις Κινέζων υπηκόων που καταζητούνται από το κινεζικό κράτος, ενώ το ζήτημα φαίνεται ότι παίρνει διαστάσεις όσον αφορά την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε στις 23 Δεκεμβρίου απόφαση σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης του Κινέζου υπηκόου Ma Chao, τον οποίο η Κίνα καταζητεί για οικονομικά εγκλήματα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λάρνακας αρνήθηκε την έκδοση του Ma Chao παρά τις πιέσεις που υπήρξαν σε διεθνές επίπεδο από τις κινεζικές αρχές.

Ο Mao Chao είναι διευθυντής του ομίλου Zhouxin Group και τους τελευταίους μήνες καταζητείται από την κινεζική κυβέρνηση ως ύποπτος για παράνομη απόκτηση κεφαλαίων.

Μετά και την απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι παρόμοιες υποθέσεις έκδοσης Κινέζων υπηκόων στις κινεζικές αρχές εκκρεμούν σε αρκετές χώρες του κόσμου ενώ η υπόθεση του Ma Chao αναμένεται να δημιουργήσει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εφημερίδα Epoch Times με έδρα την Νέα Υόρκη, η οποία αντιτίθεται στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και είναι απαγορευμένη στην Κίνα δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Μια σημαντική νίκη σε μια μικρή χώρα: Η Κύπρος δείχνει στην Ευρώπη το δρόμο προς τα εμπρός στην αντιμετώπιση της Κίνας".

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι «Το κυπριακό δικαστήριο δεν είναι το πρώτο δικαστήριο στην Ευρώπη που αρνήθηκε τις εκδόσεις προσώπων στην Κίνα, αλλά η ετυμηγορία και το είδος της υπόθεσης μετατρέπεται σε προηγούμενο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά πιθανόν να επηρεάσει τα δικαστήρια των 46 χωρών σε όλη την Ευρώπη που δεσμεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ)».

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Safeguard Defenders που ασχολείται με παρόμοια ζητήματα και αποτελούσε μάρτυρα υπεράσπισης κατά την δικαστική διαδικασία, αναφέρει ότι ο δικαστής έκρινε ότι η έκδοση του Mao Chao θα παραβίαζε το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Το άρθρο 3 της εν λόγω σύμβασης αφορά βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ενώ επισημαίνεται ότι οι «διπλωματικές διαβεβαιώσεις» που προσέφερε το κινεζικό κράτος ήταν ανεπαρκείς για να ξεπεραστούν σοβαροί κίνδυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα του στόχου.

Το δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση του Chao στις κινεζικές αρχές, μεταξύ άλλων, για λόγους που σχετίζονται με το άρθρο 5 το οποίο υποδηλώνει σημαντικό κινδύνου αυθαίρετης κράτησης.

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο προέβη σε επίκληση του άρθρου 6 που εγγυάται το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, κάτι το οποίο σπάνια ευρωπαϊκό δικαστήριο επικαλείται, κρίνοντας ότι η κυβέρνηση της Κίνας δεν μπορούσε να διασφαλίσει ότι θα το τηρούσε.

Η ΜΚΟ σε ανάρτησή της προσθέτει ότι ο δικαστής δήλωσε ότι όλοι οι μάρτυρες που κλήθηκαν στο βήμα ως έγκυροι πραγματογνώμονες ήταν συνεπείς λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Ο δικηγόρος είπε ότι υπάρχει περιορισμένη πιθανότητα το κράτος να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και ότι εάν υποβληθεί είναι απίθανο να ανατραπεί η απόφαση λόγω της ισχυρής τεκμηρίωσης της απόφασης.

Πιέσεις από τον Μάιο για την υπόθεση

Η Κινεζική κυβέρνηση πίεζε για την εν λόγω υπόθεση εδώ και καιρό αφού βάσει και δημοσιεύματος της Washington Post, που αναδημοσιεύτηκε στο Sigmalive, η κινεζική πρεσβεία στην Κύπρο αρνήθηκε να ανανεώσει το διαβατήριο των παιδιών του Chao εκτός και αν ομολογούσε στην πρεσβεία το έγκλημά του.

Η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο είχε διαψεύσει τότε κατηγορηματικά το δημοσίευμα απαντώντας ότι «ο Ma Chao και ο δικηγόρος του προσπαθούν να δημιουργήσουν ψέματα και να εξαπατήσουν τους αναγνώστες για να προκαλέσουν την πίεση της κοινής γνώμης να παρέμβουν και να επηρεάσουν τη δικαστική διαδικασία».

Σημείωναν ότι «η καταπολέμηση εγκλημάτων και η επιδίωξη της δικαιοσύνης είναι κοινή προσδοκία της ανθρώπινης κοινωνίας. Είμαστε σίγουροι ότι οι αναγνώστες και οι φίλοι μας στην Κύπρο θα μπορούν να διακρίνουν το σωστό από το λάθος και να αναγνωρίσουν τις επικίνδυνες και κακόβουλες προθέσεις των εγκληματιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ