Τι πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε επάγγελμα για το μέλλον (vid)

Σε συγκεκριμένες δεξιότητες πρέπει να ρίξουν το βάρος οι μαθητές.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Οι μαθητές θα πρέπει να ρίξουν το βάρος στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων και όχι να στοχεύουν από νωρίς σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως γινόταν στο παρελθόν προκειμένου να καθορίσουν τις επιλογές τους για το μέλλον.

Κάποιες από αυτές είναι  η προσαρμοστικότητα, οι ξένες γλώσσες και ο προγραμματισμός.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο σύμβουλος σπουδών Αντώνης Δημητρίου ανέφερε ότι ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίες ταχύτητες και τα επαγγέλματα του μέλλοντος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν σχέση με τα επαγγέλματα του παρόντος, κάτι που καθιστά τον επαγγελματικό προσανατολισμό μια δύσκολη διαδικασία.

Σημαντικό είναι επίσης να βρεθούν κατά περίπτωση οι δεξιότητες που μπορεί να έχει κάθε παιδί, ώστε να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν στον επαγγελματικό τομέα στο μέλλον.

«Βλέπουμε κάποια παιδιά που έρχονται σε εμάς όταν είναι στη Δευτέρα τάξη του λυκείου και συνειδητοποιούμε ότι κανονικά θα έπρεπε να φοιτούν στην Τεχνική Σχολή, αλλά είναι αργά. Το πιο σημαντικό είναι να εντοπίσουμε σε κάθε παιδί τι του αρέσει και τι μπορεί να κάνει καλά», τόνισε.

Όσον αφορά στα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού που κυκλοφορούν ευρέως, ο κος Δημητρίου ανέφερε ότι αυτά αποτελούν μόνο την ένδειξη προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο μαθητής και δεν υποδεικνύουν απαραιτήτως συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.