Στην Κύπρο ο επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ - Η ατζέντα με τους τραπεζίτες

Τι αναμένεται να συζητήσει ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria, με τους CEOs των κυπριακών τραπεζών.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ο επικεφαλής της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται στην Κύπρο για ολιγοήμερη επίσκεψη με στόχο να συναντήσει τους επικεφαλής των κυπριακών τραπεζών.

Ο επικεφαλής του SSM (Single Supervisory Mechanism) Andrea Enria κατέφθασε σήμερα στην Κύπρο και πρόκειται να έχει συναντήσεις με όλες τις τράπεζες του νησιού.

Η επίσκεψη γίνεται στα πλαίσια της πολιτικής που εφαρμόζει ο SSM ούτως ώστε να υπάρχει συνεχής τριβή του επόπτη με τους εποπτευόμενους με συχνές επισκέψεις σε τραπεζικά ιδρύματα των μελών της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο είχε ανασταλεί κατά την περίοδο των περιορισμών της πανδημίας.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης βρίσκεται το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών, η χαμηλή κερδοφορία και το λειτουργικό κόστος των κυπριακών τραπεζών το οποίο παραμένει ψηλό.

Επίσης, στην ατζέντα βρίσκεται το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραμένει ψηλό στις κυπριακές τράπεζες σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, παρά την ραγδαία μείωσή του μετά την κρίση του 2013.

Σαφέστατα θα τεθεί επί τάπητος η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στην κυπριακή οικονομία και στις επιχειρήσεις.   

Εκκρεμεί ακόμη η έκγριση του Deal στην Ελληνική

Ενώ εκκρεμεί ακόμη η έγκριση από την ΕΚΤ της πώλησης των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από την Wargaming στην Eurobank, πιθανότατα θα τεθεί ανεπίσημα στην συζήτηση η αλλαγή στη σύσταση του μετοχικού κεφαλαίου στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού αλλά και το πιθανό ενδιαφέρον για απόκτηση πέραν του 30% των μετοχών της Τράπεζας από την Eurobank.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματα οι εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης γλυκοκοιτάζουν την εδραίωση ενός θεσμικού επενδυτή στην δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η επίσκεψη του Επικεφαλής του SSM πραγματοποιείται λίγες βδομάδες μετά και την επίσημη ανακοίνωση για ανάκληση της τραπεζικής άδειας της RCB Bank (22 Δεκεμβρίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ