Τι θα συμβεί στην Κύπρο αν δεν εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit;

Τρεις ειδικοί εκτιμούν την μετά-Brexit εποχή για την Κύπρο, με ή χωρίς συμφωνία.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Με την συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ψήφισή της ή μη, καθώς όλα θα κριθούν κατά την αυριανή διαδικασία η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 17:30 ώρα Κύπρου, η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στις σχέσεις της χώρας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη εντείνεται.

Αναλυτές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι επιδίδονται σε συνεχείς εκτιμήσεις και αναλύσεις σε σχέση με τα σενάρια και τις πιθανότητές τους, με τις περισσότερες γνώμες να συγκλίνουν στο ότι ένα «σκληρό Brexit», ήτοι σε μια άτακτη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πλήξει πρωτίστως και σε μεγάλο βαθμό την ίδια τη χώρα και εν συνεχεία τις υπόλοιπες, με τις οποίες διατηρούνται ισχυροί εμπορικοί, οικονομικοί και γεωπολιτικοί δεσμοί.

Ύστατη προσπάθεια στην εκπνοή

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι η σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δεν αποκλείεται να εκτροχιαστεί, κι αυτό σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit και έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία της για το διαζύγιο, με αποτέλεσμα είτε την ακύρωση της πορείας προς την έξοδο, είτε το άτακτο διαζύγιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Η συμφωνία είναι ορισμένου χρόνου

Μιλώντας στο Economy Today ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ειδικευμένος σε θέματα Διεθνούς Εμπορίου και Διεθνούς Κίνησης Κεφαλαίων Μιχάλης Μιχαήλ αναφέρει ότι όλα εξαρτώνται από το αν εγκριθεί η συμφωνία την οποία έχει καταθέσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, λέγοντας ότι αν ισχύσει το «θετικό σενάριο», τότε τα προβλήματα για την Κύπρο αναμένεται να είναι μηδαμινά.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά, με τις εμπορικές συνέπειες να μην μπορούν να υπολογιστούν, καθώς η γραφειοκρατία, οι δασμοί και οι τελωνιακοί έλεγχοι που θα ισχύσουν στις εμπορικές συναλλαγές -δεδομένου ότι μετά την έξοδο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εντάσσεται στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά- θα είναι τόσο μεγάλη και δαιδαλώδεις που θα αυξήσουν κατακόρυφα το κόστος και τις τιμές των προϊόντων και θα επιφέρουν πλήγμα στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

«Χωρίς συμφωνία, θα υπάρχουν διαφορετικοί κανονισμοί και για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, κάτι που επίσης συνεπάγεται αυξημένο κόστος», επισημαίνει.

Τονίζει δε ότι η συμφωνία από μόνη της έχει την επιπλέον ιδιαιτερότητα πως έχει συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος, χωρίς ωστόσο η ημερομηνία λήξης να έχει καθοριστεί, καθιστώντας την εν πολλοίς μια ενδιάμεση συμφωνία με μεταβατική περίοδο.

«Ακόμα δεν έχει καθοριστεί πότε λήγει η συμφωνία κι αυτό είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο πιέζουν κάποιοι σκληροπυρηνικοί», επισημαίνει.

Σκληρό Brexit ίσον πρόβλημα για τη Βρετανία

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) Χαράλαμπο Χρυσοστόμου, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αναμένεται να διατηρηθούν και όχι να επηρεαστούν αρνητικά.

Όσον αφορά στους μη Βρετανούς φοιτητές, θεωρεί ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει διαμορφώσει φόρμουλές ώστε η βιομηχανία της Παιδείας να μείνει ανεπηρέαστη για τους υπάρχοντες φοιτητές, θεωρώντας ότι όσοι αποφασίσουν να φοιτήσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια στο μέλλον δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεως, αλλά θα έχουν το χρόνο και τις επιλογές.

«Σε κάθε περίπτωση, αν η συμφωνία περάσει, τότε κανείς δεν θα έρθει αντιμέτωπος με “σκληρές” συνέπειες, ούτε η Κύπρος ούτε οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν περάσει, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με την Βρετανία να Βρίσκεται σε δεινή θέση», αναφέρει και διευκρινίζει ότι το δίπολο «σκληρό» ή «μαλακό» Brexit δεν επηρεάζει την Κύπρο, αλλά έχει να κάνει περισσότερο με τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Όσον αφορά στις βρετανικές βάσεις, τους διαμένοντες εκεί και την όποια διακίνηση εμπορευμάτων και υπηρεσιών, εκεί η Κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς έχει βρεθεί η φόρμουλα συνεργασίας, ανεξαρτήτως της μορφής του Brexit.

Τα βλέμματα στραμμένα στην ψηφοφορία

Από την πλευρά του ο διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού υποστηρίζει ότι το αν τελικά θα εγκριθεί η συμφωνία ή όχι είναι το πιο σημαντικό ζήτημα.

«Αν περάσει, όλες οι σχέσεις των δύο χωρών ρυθμίζονται μέσω αυτής. Αν δεν περάσει η συμφωνία, ενδεχόμενο το οποίο θεωρώ πιο πιθανό, τότε οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες για μία προς μία τις παραμέτρους ξεχωριστά», τονίζει.

Όσον αφορά στην οικονομία, η κος Στυλιανού θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεαστεί στο σύνολό της, με αρκετές εταιρίες ήδη να επιδίδονται σε μεταφορά της έδρας τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να συνεχίσουν να επωφελούνται από τα προνόμια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

«Η Κύπρος θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία», αναφέρει.

Προσθέτει δε ότι η βρετανική αγορά αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία, με πολλά προϊόντα που παράγονται στο νησί να είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στο βρετανικό κοινό, κάτι που επίσης θα πρέπει να ρυθμιστεί μετά από μια ενδεχόμενη «σκληρή» έξοδο.

Παράλληλα, θίγει το θέμα των Βρετανών υπηκόων οι οποίο διαμένουν στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι γι’ αυτούς θα πρέπει να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλιστούν ζητήματα όπως οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, η άδεια παραμονής κ.α.

Τέλος, όσον αφορά στις Βρετανικές Βάσεις, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η συμφωνία δεν περάσει, τότε οι πρόνοιες που έχουν συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται σε αυτή, τότε θα πρέπει να «γίνει αντιγραφή» σε μια διακρατική συμφωνία προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ