«Το ΥΠΟΙΚ θα είναι είτε μηχανισμός μεταρρυθμίσεων είτε αποτυχημένο»

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης μιλά στη «Σ» για την κυπριακή οικονομία, τις προκλήσεις, τους κινδύνους και όλα όσα πρέπει να προσέξει η νέα Κυβέρνηση

Της Έλενας Καλυφόμματου

Χρονιά διλημμάτων θα είναι το 2023 για την κυπριακή οικονομία και τη νέα Κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στη «Σ», ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχαλης Περσιάνης, δήλωσε πως το διεθνές περιβάλλον καθίσταται όλο και πιο δύσκολο, σε πείσμα κάποιων επιμέρους θετικών εξελίξεων, και δεν μπορεί παρά να μας επηρεάσει. Τόνισε, ωστόσο, πως «η συντηρητική δημοσιονομική πολιτική και η κοινωνική πολιτική μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν, για να μπορεί η Κύπρος ν’ αντέξει το κύμα πιέσεων».

Ο κ. Περσιάνης προειδοποίησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει ν’ αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις και αναπόφευκτα θα λαμβάνει αποφάσεις που δεν θα είναι δημοφιλείς. Με δεδομένη και την όλο και πιο κατεπείγουσα ανάγκη για αντιμετώπιση του κόστους της κλιματικής αλλαγής, για ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης αλλά και για αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στην κρατική μηχανή, ο Προεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου εκτιμά ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι είτε μηχανισμός μεταρρυθμίσεων είτε αποτυχημένο - ένα από τα δύο. Σε ό, τι αφορά την ακρίβεια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ο κ. Περσιάνης προειδοποιεί πως η όποια στήριξη θα πρέπει να απευθύνεται αποκλειστικά στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αποφεύγοντας τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και των εύπορων νοικοκυριών.

- Η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα, λόγω υψηλού πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων. Υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να στηριχθούν τα νοικοκυριά; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Οι σημερινές συνθήκες προκαλούν πρωτογενείς πιέσεις στα νοικοκυριά μέσα από το αυξανόμενο κόστος ζωής. Δευτερογενώς, τα νοικοκυριά δέχονται και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες -και δη οι μικρότερες- επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η νομισματική πολιτική σαφώς επιδιώκει την αντιμετώπιση του πληθωρισμού μέσα από τη συγκράτηση της συνολικής ζήτησης, γεγονός που συνεπάγεται πως η αύξηση των πιέσεων στα νοικοκυριά αποτελεί ουσιαστικά προαπαιτούμενο για την επιτυχία των προθέσεων των νομισματικών Αρχών.

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή

Διαβάστε επίσης Οι αγορές συναλλάγματος και η παγκόσμια οικονομία 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ