Στο 2,6% η ανάπτυξη για το 2023 σύμφωνα με το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου

Αναβάθμισε στο 5,6% την ανάπτυξη για το 2022 τονίζοντας ωστόσο ότι οι κίνδυνοι κυριαρχούν

Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης το 2022 εκτιμάται ότι παρέμεινε ισχυρός και ανήλθε στο 5,6%, υποστηριζόμενος από τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφηκαν κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ το 2023, προβλέπεται να επιβραδυνθεί, στο 2,6%, με τους «κινδύνους για δυσμενέστερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες να κυριαρχούν», τονίζει το ΚΟΕ.

 Στο τεύχος Ιανουαρίου που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα, το ΚΟΕ αναφέρει πως το 2024, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,8% και σημειώνει ότι οι προβλέψεις για το 2022 και το 2023 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,7 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, συγκριτικά με τις προβλέψεις στο τεύχος Οκτωβρίου.

«Σε συνθήκες παγκόσμιας επιβράδυνσης, το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο του πιστωτικού κινδύνου με συνεπακόλουθες προκλήσεις για τα δημόσια οικονομικά και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ειδικότερα ενόσω η πλήρης εφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων καθυστερεί», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και ο υψηλός πληθωρισμός, καθώς και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να επηρεάσουν το 2023 «την εγχώρια δραστηριότητα άμεσα, αλλά και έμμεσα μέσω της ασθενέστερης παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας».

Αναφορικά με τους κίνδυνους για δυσμενέστερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες, το ΚΟΕ αναφέρει στο τεύχος Ιανουαρίου ότι «χαμηλότεροι από τους προβλεπόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης θα μπορούσαν να προκύψουν αν η επιβράδυνση στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων της Κύπρου αποδειχθεί πιο σοβαρή από την αναμενόμενη».

Αναφέρει επίσης ότι περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων (κυρίως της ενέργειας), ως αποτέλεσμα γεωπολιτικών εντάσεων, ιδιαίτερα του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να συμπιέσουν περισσότερο τα πραγματικά εισοδήματα, επιβαρύνοντας τις προοπτικές.

Επιπλέον, σημειώνει πως οι κίνδυνοι για δυσμενέστερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές θα μπορούσαν να προκύψουν από ταχύτερες ή/και πιο απότομες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού του κράτους και του ιδιωτικού τομέα λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, σε σχέση με τον πληθωρισμό (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), το ΚΟΕ αναφέρει πω προβλέπεται να μειωθεί από 8,4% το 2022 σε 3,2% το 2023. Το 2024, ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 2,0%.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπιλ Γκέιτς: Η μεγάλη επένδυση στα αέρια που παράγουν οι αγελάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ