Στο τραπέζι η κλιμάκωση των μέτρων για την ΑΤΑ αναλόγως των εξελίξεων

Για επιλεκτική αντιμετώπιση από πλευράς κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας όσον αφορά την ΑΤΑ από τη μια και την παραχώρηση αδειών σε άτομα από τρίτες χώρες από την άλλη

Αναλόγως των εξελίξεων θα αποφασιστεί κλιμάκωση των μέτρων για την ΑΤΑ σημειώνουν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι από το χώρο συγκέντρωσης των απεργών έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σημείωσε ότι θα σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εργοδότες, την νυν αλλά και την επόμενη κυβέρνηση ότι κανένας δεν μπορεί να παίξει ούτε με την αξιοπρέπεια ούτε με τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα ο κ. Μάτσας έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά από πλευράς κυβέρνησης όσον αφορά στον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα της ΑΤΑ και στον τρόπο που αντιμετωπίζει το αίτημα των εργοδοτών για παραχώρηση αδειών σε άτομα από τρίτες χώρες. Αναφέρθηκε σε επιλεκτική αντιμετώπιση από πλευράς κυβέρνησης και αυτό όπως είπε σημειώνεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από την πλευρά της, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε ότι στο μεσοδιάστημα από τον τερματισμό του διαλόγου μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε κάποια κρούση από πλευράς κυβέρνησης για να εξευρεθεί λύση και να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Χαραλάμπους, η κυβέρνηση αυτοαποκαλέστηκε μεταβατική, πράγμα πρωτόγνωρο όπως είπε για τα εργατικά δεδομένα και άφησε τις όποιες εξελίξεις στην επόμενη κυβέρνηση.

Η ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι ακόμα και σήμερα οι συντεχνίες είναι έτοιμες να παρακαθίσουν σε διάλογο για να συζητήσουν όμως στη βάση της φιλοσοφίας της υφιστάμενης συμφωνίας για την ΑΤΑ και όχι για κατάργηση της ή εξεύρεσης ενός άλλου μοντέλου όπως διαμηνύουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου ανέφερε ότι τα μαθήματα είχαν διακοπεί στις 12 και μέχρι τις 1 ήταν προγραμματισμένες διάφορες δράσεις γύρω από το θεσμό της ΑΤΑ. Ακολούθως και αφού σχόλασαν οι μαθητές στις 1.05 οι δάσκαλοι επρόκειτο να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ο Κώστας Χατζησάββας, ΓΓ της ΟΕΛΜΕΚ σημείωσε με τη σειρά του ότι οι εξετάσεις των μαθητών των λυκείων δεν επηρεάστηκαν αφού ξεκίνησαν πιο νωρίς για να ολοκληρωθούν μέχρι τις 11 περίπου. Όσον αφορά το θέμα μεταφοράς από τα σχολεία στα σπίτια τους έχουν γίνει διευθετήσεις ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας σημείωσε ότι και οι κυβερνητικοί γιατροί συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με στόχο να συνεχίσει η παραχώρηση της ΑΤΑ όπως γίνεται τα τελευταία 80 χρόνια με μια μικρή διακοπή. Μάλιστα ο κ. Κούμας τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να καλύψει όλους τους εργαζομένους. Ο κ. Κούμας επισήμανε ότι τα εξωτερικά ιατρία δεν θα εργαστούν κατά τις ώρες της απεργίας ενώ όσον αφορά στα ΤΑΕΠ τόνισε ότι σχεδόν καθημερινά λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και κάτι ανάλογο θα γίνει και σήμερα.

Σημειώνεται ότι γύρω στις 1.00 το μεσημέρι άρχισαν να μαζεύονται οι διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Θα υπάρξουν ομιλίες από τις ηγεσίες των συντεχνιών και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το υπουργείο Εργασίας όπου θα δοθεί ψήφισμα στον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πραγματοποιείται σήμερα η τρίωρη παγκύπρια απεργία λόγω της ΑΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ