Βασίλης Δημητριάδης: «Δίνουμε έμφαση στο μέλλον και στη νέα γενιά»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, μιλά στη «Σ» για τις προκλήσεις στην κυπριακή ναυτιλία, ποιες είναι εκκρεμότητες του Υφυπουργείου αλλά και τα σχέδιά του μόλις ολοκληρωθεί η θητεία του

Της Έλενας Καλυφόμματου

Η κυπριακή ναυτιλία έχει ξεκάθαρο όραμα και πορεία πλεύσης, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη «Σ», ο Υφυπουργός Ναυτιλίας.

Ο Βασίλης Δημητριάδης χαρακτηρίζει την Εθνική Στρατηγική «SEA Change 2030», ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αναφέρεται επίσης στις προκλήσεις, που αντιμετώπισε ο τομέας, συνεπεία των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Παρά τις δυσκολίες, εντούτοις, όπως είπε, η κυπριακή ναυτιλία επέδειξε ανθεκτικότητα, εξαιτίας των χειρισμών και των πρωτοβουλιών του Υφυπουργείου. Σχολιάζει επίσης και τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας, την οποία κρίνει ως επιτυχημένη, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την κρατική στήριξη.

Ερωτηθείς, ποια είναι τα σημαντικά ζητήματα του Υφυπουργείου, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ανέφερε το στεγαστικό πρόβλημα και πως πριν από τη λήξη της θητείας του αναμένεται να λυθεί. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών και πού θα τον βρει, είπε πως δεν έχει προβεί σε κανέναν σχεδιασμό, παρά ταύτα είναι έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει με θετική ενέργεια και διάθεση την επόμενη μέρα.

Ως Υφυπουργός Ναυτιλίας, ποια πιστεύετε ότι ήταν τα πιο σημαντικά επιτεύγματά σας;

Εκτιμώ ότι έχει παραχθεί σημαντικό έργο στο Υφυπουργείο. Διαμορφώσαμε την Εθνική Στρατηγική “SEA Change 2030” με 35 αειφόρες δράσεις, με χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού και υλοποίησης με στόχο η ναυτιλία μας να καταστεί ανθεκτική στις κρίσεις και ανταγωνιστική, με την Κύπρο πρωταγωνίστρια στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Έχουμε ήδη υλοποιήσει 23 από τις 35 δράσεις. Η Στρατηγική εισάγει επίσης και μια νέα φιλοσοφία στον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος προσεγγίζει τη ναυτιλία.

Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού με προληπτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Διαμορφώσαμε πράσινα φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τη ναυτιλιακή βιομηχανία να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ενώ αναλάβαμε πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο για να διαμορφωθούν φιλόδοξες μεν ρυθμίσεις, που να λαμβάνουν όμως υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Θέσαμε γερές βάσεις για τη διαμόρφωση πλαισίου μονοθυριδικής εξυπηρέτησης (one-stop-sipping-shop) με την υιοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου της Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης και την ψηφιοποίηση όλων των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι τις αρχές του 2024 όλες οι υπηρεσίες μας θα παρέχονται ψηφιακά σε ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί. Εντός των επόμενων ημερών θα είναι διαθέσιμη και η κινητή εφαρμογή του Υφυπουργείου (MobileApp), με τις υπηρεσίες του Υφυπουργείου να είναι προσβάσιμες σε όλους από τα κινητά τηλέφωνά τους.

Μετά από 21 χρόνια έγινε κατορθωτό να προσφέρουμε εναλλακτική συνδεσιμότητα στους συμπολίτες μας με τη λειτουργία της Θαλάσσιας Επιβατικής Σύνδεσης, απόρροια μεγάλης προσπάθειας και επιτυχούς επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της έγκρισης που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που κατέστησε το διαγωνιστικό έγγραφο ελκυστικό για τους μεταφορείς, που τελικά επέδειξαν ενδιαφέρον.

Ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στις κρίσεις. Στα δύο χρόνια πανδημίας βοηθήσαμε στις αλλαγές πληρωμάτων και στον επαναπατρισμό 65.000 ναυτικών, υιοθετήσαμε και εφαρμόσαμε εθνικό πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης 40.000 ναυτικών. Πήραμε τα εύσημα από την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία για την κοινωνική μας ευαισθησία μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, με κρουαζιερόπλοια παγκόσμιας εμβέλειας να συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο στα δρομολόγιά τους με τεράστια οφέλη για την οικονομία του τόπου.

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή 

Διαβάστε επίσης: Υφυπουργός Ναυτιλίας: Βάλαμε γερές βάσεις για το μέλλον της ναυτιλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ