Οι κυπριακές προεδρικές εκλογές του 2023 θα είναι οι δέκατες τρίτες προεδρικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρώτος γύρος θα λάβει χώρα σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2023. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί μια εβδομάδα αργότερα στις 12 Φεβρουαρίου 2023.
Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε επίσημα την 16η Αυγούστου 1960. Η ανεξαρτησία της χώρας προέκυψε μέσα από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του Φεβρουαρίου 1959. Βάσει του συντάγματος, το σύστημα διακυβέρνησης ήταν η προεδρική δημοκρατία με πρόεδρο Ελληνοκύπριο και αντιπρόεδρο Τουρκοκύπριο εκλεγμένους, τον πρώτο από τους ελληνικής και τον δεύτερο από τους τουρκικής καταγωγής κατοίκους της χώρας. Και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος είχαν το δικαίωμα του βέτο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενόπλων δυνάμεων, ασφάλειας κλπ.
1959
Οι Προεδρικές Εκλογές του 1959 ήταν οι πρώτες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κύπρο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας. Συγκεκριμένα, στις προεδρικές εκλογές της 13ης Δεκεμβρίου 1959 υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ και ο Ιωάννης Κληρίδης. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ είχε τη στήριξη της πλειονότητας των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και του Ενιαίου Δημοκρατικού Μετώπου Αναδημιουργίας (ΕΔΜΑ), ενώ ο Ιωάννης Κληρίδης είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, της Δημοκρατικής Ένωσης Κύπρου (της οποίας ηγείτο) και όσων ήταν αντιτιθέμενοι στις συμφωνίες Λονδίνου - Ζυρίχης. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσοστό 66,82%, έναντι του Ιωάννη Κληρίδη που κατέλαβε ποσοστό 33,28%.
1968
Οι Προεδρικές Εκλογές του 1968 ήταν οι δεύτερες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κύπρο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας. Σύμφωνα με το σύνταγμα, οι εκλογές έπρεπε να πραγματοποιηθούν το 1965. Ωστόσο, οι εκλογές του 1965 αναβλήθηκαν λόγω των δικοινοτικών διαταραχών της περιόδου 1963-1964. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε παράταση της θητείας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ μέχρι το 1968.
Στις προεδρικές εκλογές της 25ης Δεκεμβρίου 1968 υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ και ο Τάκης Ευδόκας. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ είχε τη στήριξη του Πατριωτικού Μετώπου (αγωνιστές της ΕΟΚΑ που δεν αντιδρούσαν στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου) και του ΑΚΕΛ. Ο Τάκης Ευδόκας έθεσε υποψηφιότητα για να συντηρήσει και να προβάλει το θέμα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσοστό 96,26%, έναντι του Τάκη Ευδόκα που κατέλαβε ποσοστό 3,74%.
1973
Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 18 Φεβρουαρίου 1973. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων έγινε στις 8 Φεβρουαρίου 1973. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν ο μόνος που έθεσε υποψηφιότητα και ως εκ τούτου μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναπληρωματική εκλογή 1977
Η θητεία της κυβέρνησης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ολοκληρωνόταν τον Φεβρουάριο του 1978. Ωστόσο, λόγω του θανάτου του, στις 3 Αυγούστου 1977, η θητεία της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε πρόωρα. Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού. Οι αναπληρωματικές εκλογές ορίστηκαν για τις 10 Σεπτεμβρίου 1977. Ο Σπύρος Κυπριανού ήταν και ο μόνος που υπέβαλλε υποψηφιότητα και έτσι την 1η Σεπτεμβρίου 1977 ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη συμφωνία όλων των κομμάτων. Η θητεία του ήταν ίση με τη μη εκπνεύσασα περίοδο της θητείας του προηγούμενου προέδρου.
1978
Οι προεδρικές εκλογές του 1978 ήταν προγραμματισμένες για τις 5 Φεβρουαρίου. Στις 10 Νοεμβρίου 1977 ο ΔΗΣΥ εξήγγειλε την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη. Στις 22 Νοεμβρίου 1977 το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Σπύρου Κυπριανού. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ανήγγειλε ότι θα υπέβαλλε υποψηφιότητα αν αποτύγχαναν προτάσεις του προς το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ για καθορισμό μίνιμουμ προγράμματος συνεργασίας.
Στις 14 Δεκεμβρίου 1977 απήχθη από το στρατόπεδο καταδρομών όπου υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία ο πρωτότοκος γιος του Σπύρου Κυπριανού, Αχιλλέας Κυπριανού. Το γεγονός αυτός δημιούργησε κλίμα ανησυχίας ότι ο κίνδυνος από ανατρεπτικά στοιχεία του 1974 (όταν και πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα) δεν είχε εκλείψει. Οι απαγωγείς μέσω μαγνητοταινίας ζήτησαν γενική αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς κατάδικους, υπόδικους και καταζητούμενους.
Στις 16 Δεκεμβρίου ο Γλαύκος Κληρίδης ανακοίνωσε την απόφαση του να μη διεκδικήσει την προεδρία του κράτους, σε ένδειξη ομοψυχίας του πολιτικού κόσμου και για να μην εμπλακεί η χώρα σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις, μέσα στις δραματικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί. Δύο μέρες αργότερα ο Αχιλλέας Κυπριανού αφέθηκε ελεύθερος. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων έγινε στις 26 Ιανουαρίου 1978. Ο Σπύρος Κυπριανού ήταν ο μόνος που έθεσε υποψηφιότητα και ως εκ τούτου μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1983
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 3 Φεβρουαρίου 1983. Οι υποψήφιοι ήταν: Σπύρος Κυπριανού: πρόεδρος της Κύπρου από το 1977 και πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Είχε τη στήριξη του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ. Τα δύο κόμμα συμφώνησαν σε ένα «μίνιμουμ πρόγραμμα» διακυβέρνησης. Γλαύκος Κληρίδης: πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και βουλευτής. Είχε διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1960-1976), ενώ υπηρέτησε και ως Υπουργός Δικαιοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση (1959-1960). Συμμετείχε για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές και υποστηρίχθηκε εκτός από το Δημοκρατικό Συναγερμό και από τη Νέα Δημοκρατική Παράταξη. Βάσος Λυσσαρίδης: πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου (ΕΔΕΚ) και βουλευτής. Είχε τη στήριξη της ΕΔΕΚ και του Π.Α.ΜΕ..
Κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν το «μίνιμουμ πρόγραμμα» (με το οποίο είχε διαφωνήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου), η πανεθνική διάσκεψη για το κυπριακό πρόβλημα, το σκάνδαλο ΞΕΚΤΕ γύρω από την κατασκευή του δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού και το ζήτημα με την διαχείριση των τεθωρακισμένων Κάσκαβελ.
Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 13 Φεβρουαρίου 1983. Νικητής των εκλογών ήταν ο Σπύρος Κυπριανού ο οποίος επανεκλέχθηκε στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με ποσοστό 56,54%. Ο Γλαύκος Κληρίδης έλαβε 33,93% και ο Βάσος Λυσσαρίδης 9,53%.
1988
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 4 Φεβρουαρίου 1988. Οι υποψήφιοι ήταν: Σπύρος Κυπριανού: πρόεδρος της Κύπρου από το 1977 και πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Είχε τη στήριξη του ΔΗΚΟ και της Ένωσης Κέντρου. Γλαύκος Κληρίδης: πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και βουλευτής. Συμμετείχε για δεύτερη φορά στις προεδρικές εκλογές και υποστηρίχθηκε από το Δημοκρατικό Συναγερμό. Γιώργος Βασιλείου: ανεξάρτητος υποψήφιος με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ. Επιπλέον, είχε τη στήριξη του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Βάσος Λυσσαρίδης: πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου (ΕΔΕΚ), βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είχε τη στήριξη της ΕΔΕΚ. Θράσος Γεωργιάδης: ανεξάρτητος υποψήφιος.
Ο Α΄ γύρος των εκλογών διεξήχθη στις 14 Φεβρουαρίου 1988. Κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέρα του 50% των εγκύρων ψήφων. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Γιώργο Βασιλείου (30,11%) και στον Γλαύκο Κληρίδη (33,32%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους. Ήταν η πρώτη φορά που απαιτείτο επαναληπτική εκλογή στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν: Σπύρος Κυπριανού 27,29%, Βάσος Λυσσαρίδης 9,22% και Θράσος Γεωργιάδης 0,06%.
1993
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 28 Ιανουαρίου 1993. Οι υποψήφιοι ήταν: Γιώργος Βασιλείου: πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 1988-1993. Είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ και του ΑΔΗΣΟΚ. Γλαύκος Κληρίδης: πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και βουλευτής. Συμμετείχε για τρίτη φορά στις προεδρικές εκλογές και υποστηρίχθηκε από το Δημοκρατικό Συναγερμό και το Κόμμα των Φιλελευθέρων.
Πασχάλης Πασχαλίδης: ανεξάρτητος υποψήφιος. Διετέλεσε Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας στη μεταβατική κυβέρνηση (1959-1960). Είχε τη στήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.
Γεώργιος Μαυρογένης: ανεξάρτητος υποψήφιος. Γιαννάκης Ταλιώτης: ανεξάρτητος υποψήφιος.
Κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η δέσμη ιδεών Γκάλι για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ο Γιώργος Βασιλείου και ο Γλαύκος Κληρίδης είχαν υποστηρίξει τις ιδέες Γκάλι με διαφοροποιήσεις, ενώ ο Πασχάλης Πασχαλίδης ήταν αντίθετος. Ο Γλαύκος Κληρίδης διαφοροποίησε τη στάση του στον δεύτερο γύρο των εκλογών ώστε να κερδίσει τη στήριξη του ΔΗΚΟ με συμφωνία που ενταφίασαν τη δέσμη ιδεών Γκάλι.
Ο Α΄ γύρος των εκλογών διεξήχθη στις 7 Φεβρουαρίου 1993. Κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέραν του 50% των εγκύρων ψήφων. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Γλαύκο Κληρίδη (36,74%) και στον Γιώργο Βασιλείου (44,15%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν: Πασχάλης Πασχαλίδης 18,64%, Γεώργιος Μαυρογένης 0,25% και Γιαννάκης Ταλιώτης 0,21%.
1998
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 9 Ιανουαρίου 1998. Οι υποψήφιοι ήταν: Γλαύκος Κληρίδης: πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 1993-1998. Είχε τη στήριξη του ΔΗΣΥ. Γεώργιος Ιακώβου: ανεξάρτητος υποψήφιος. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1983-1993. Είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Βάσος Λυσσαρίδης: πρόεδρος της ΕΔΕΚ, βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής. Είχε τη στήριξη της ΕΔΕΚ. Αλέξης Γαλανός: ανεξάρτητος υποψήφιος, βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής. Έως το 1997 ήταν μέλος του ΔΗΚΟ. Μαζί με άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ, διαφώνησε με την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη 1993 και την υποστήριξη του Γεώργιου Ιακώβου σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Γιώργος Βασιλείου: πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 1988-1993 και πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ). Είχε την υποστήριξη των ΕΔΗ. Νίκος Κουτσού: πρόεδρος Νέων Οριζόντων. Είχε τη στήριξη του κόμματος του. Νίκος Ρολάνδης: πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Είχε τη στήριξη του κόμματος του.
Κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 και η εγκατάστασή τους ή μη στο νησί. Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε υποσχεθεί την εγκατάστασή τους στο νησί ως μέτρο άσκησης πίεσης προς τους Τούρκους και τους Αγγλοαμερικανούς για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Ο Α΄ γύρος των εκλογών διεξήχθη στις 8 Φεβρουαρίου 1993. Κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέρα του 50% των εγκύρων ψήφων. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Γλαύκο Κληρίδη (40,06%) και στον Γεώργιο Ιακώβου (40,61%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν: Βάσος Λυσσαρίδης 10,59%, Αλέξης Γαλανός 4,04%, Γιώργος Βασιλείου 3,00%, Νίκος Κουτσού 0,91%, Νίκος Ρολάνδης 0,78%.
2003
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 17 Ιανουαρίου 2003. Οι υποψήφιοι ήταν: Γλαύκος Κληρίδης: πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 1993-2003. Είχε τη στήριξη του ΔΗΣΥ, των ΕΔΗ και του ΑΔΗΚ. Τάσσος Παπαδόπουλος: πρόεδρος του ΔΗΚΟ, βουλευτής, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός. Είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, του ΚΙΣΟΣ (ΕΔΕΚ), των Οικολόγων, της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου και του ΚΕΑ. Αλέκος Μαρκίδης: Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην βουλευτής. Μέλος του ΔΗΣΥ που διαφώνησε με την υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη. Νίκος Κουτσού: πρόεδρος Νέων Οριζόντων. Είχε τη στήριξη του κόμματος του. Κώστας Κυριάκου: ανεξάρτητος υποψήφιος. Ανδρέας Ευστρατίου: ανεξάρτητος υποψήφιος. Αδάμος Κατσαντώνης: ανεξάρτητος υποψήφιος. Χρίστος Ιωσηφίδης: ανεξάρτητος υποψήφιος. Γεώργιος Μαυρογένης: ανεξάρτητος υποψήφιος. Παντελής Σοφοκλέους: ανεξάρτητος υποψήφιος.
Κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν κυρίως το κυπριακό πρόβλημα και το Σχέδιο Ανάν.
Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 16 Φεβρουαρίου 2003. Νικητής από τον πρώτο γύρο ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος εκλέχθηκε στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με ποσοστό 51,51%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν: Γλαύκος Κληρίδης 38,80%, Αλέκος Μαρκίδης 6,62%, Νίκος Κουτσού 2,12%, Κώστας Κυριάκου 0,44%, Ανδρέας Ευστρατίου 0,15%, Αδάμος Κατσαντώνης 0,13%, Χρίστος Ιωσηφίδης 0,09%, Γεώργιος Μαυρογένης 0,08%, Παντελής Σοφοκλέους 0,05%.
2008
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 17 Ιανουαρίου 2008. Οι υποψήφιοι ήταν: Τάσσος Παπαδόπουλος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 2003-2008, πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Είχε τη στήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων και του ΑΔΗΚ. Δημήτρης Χριστόφιας Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, των ΕΔΗ, της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου και της Πρωτοβουλίας Σοσιαλιστών. Ιωάννης Κασουλίδης Ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός εξωτερικών. Είχε τη στήριξη του ΔΗΣΥ, τους Ελεύθερους Πολίτες, του ΛΑΣΟΚ και της ΕΥΡΩΔΗ. Μάριος Ματσάκης Ευρωβουλευτής, πρώην βουλευτής και πρώην μέλος του ΔΗΚΟ. Κώστας Κυριάκου Ανεξάρτητος υποψήφιος. Κώστας Θεμιστοκλέους Ανεξάρτητος υποψήφιος, πρώην Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και πρώην μέλος των ΕΔΗ. Ανδρέας Ευστρατίου Ανεξάρτητος υποψήφιος. Χριστόδουλος Νεοφύτου Ανεξάρτητος υποψήφιος. Αναστάσης Μιχαήλ Ανεξάρτητος υποψήφιος.
Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέρα του 50% των εγκύρων ψήφων. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Ιωάννη Κασουλίδη (33,51%) και στον Δημήτρη Χριστόφια (33,29%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν: Τάσσος Παπαδόπουλος 31,79%. Μάριος Ματσάκης 0,77%. Κώστας Κυριάκου 0,24%. Κώστας Θεμιστοκλέους 0,17%. Ανδρέας Ευστρατίου 0,16%. Χριστόδουλος Νεοφύτου 0,05%. Αναστάσης Μιχαήλ 0,03%.
2013
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 18 Ιανουαρίου 2013.[3][4] Οι υποψήφιοι ήταν: Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και βουλευτής. Είχε τη στήριξη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Σταύρος Μαλάς Πρώην Υπουργός Υγείας. Είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Γιώργος Λιλλήκας Πρώην υπουργός και βουλευτής. Είχε τη στήριξη της ΕΔΕΚ. Γεώργιος Χαραλάμπους Είχε τη στήριξη του ΕΛΑΜ. Πραξούλα Αντωνιάδου Πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, πρόεδρος των ΕΔΗ. Είχε τη στήριξη των ΕΔΗ. Μακαρία Άντρη Στυλιανού Ανεξάρτητη υποψήφια. Λάκης Ιωάννου Πρόεδρος του ΛΑΣΟΚ. Σόλων Γρηγορίου Ανεξάρτητος υποψήφιος. Κώστας Κυριάκου Ανεξάρτητος υποψήφιος. Ανδρέας Ευστρατίου Ανεξάρτητος υποψήφιος. Λουκάς Σταύρου Πρόεδρος του ΕΔΗΚ.
Κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η οικονομική κρίση και το κυπριακό πρόβλημα. Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 17 Φεβρουαρίου 2013. Κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέρα του 50% των εγκύρων ψήφων. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη (45,46%) και στον Σταύρο Μαλά (26,91%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν: Γιώργος Λιλλήκας 24,93%, Γεώργιος Χαραλάμπους 0,88%, Πραξούλα Αντωνιάδου 0,61%, Μακαρία Άντρη Στυλιανου 0,43%, Λάκης Ιωάννου 0,29%, Σόλων Γρηγορίου 0,18%, Κώστας Κυριάκου 0,16%, Ανδρέας Ευστρατίου 0,10%, Λουκάς Σταύρου 0,05%.
2018
Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2018. Κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέρα του 50% των εγκύρων ψήφων. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη (35,51%) και στον Σταύρο Μαλά (30,24%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν: Νικόλας Παπαδόπουλος 25,74%, Χρίστος Χρίστου 5,65%, Γιώργος Λιλλήκας 2,18%, Ανδρέας Ευστρατίου 0,22%, Χάρης Αριστείδου 0,19%, Μιχάλης Μηνά 0,17%, Χριστάκης Καπηλιώτης 0,10%.
ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ