Η αποχή, οι 103.748 και οι υπόλοιποι 48.709

Η σημερινή αναλογία του 52% έναντι του 48%, η απόφαση των 150 για τους 103.748 και οι υπόλοιποι 48.709.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Φαίνεται ότι το παιχνίδι της Δεύτερης Κυριακής των Προεδρικών Εκλογών θα κριθεί από τις επιλογές των 152.457 που δεν ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη ή Αντρέα Μαυρογιάννη. Ποια τα ιστορικά δεδομένα όσων απείχαν και ποιες είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στο Δημοκρατικό Συναγερμό για την αποψινή απόφαση που θα κρίνει την πορεία προς τη Δεύτερη Κυριακή;

Το 50% συν μία ψήφο των έγκυρων ψηφοδελτίων αναζητούν οι δύο υποψήφιοι που προκρίθηκαν στον Δεύτερο Γύρο των Προεδρικών Εκλογών. 

Οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αντρέας Μαυρογιάννης, τουλάχιστον αυτό δείχνει η λογική και η στατιστική θεωρία των εκλογών τέτοιου τύπου, έχουν εξασφαλισμένες τις ψήφους για την "Δεύτερη Κυριακή" όσων τους έχουν επιλέξει την "Πρώτη Κυριακή".

Ο πρώτος έχει λάβει προχθές 127.309 ψήφους ενώ ο δεύτερος έχει λάβει 117.551 ψήφους με ποσοστά 32,04% και 29,59% αντίστοιχα.

Αν πάνε μόνο οι 244.860 να ψηφίσουν 

Ενδιαφέρον είναι το στατιστικό που βγαίνει αν «απομονώσουμε» τους ψηφοφόρους οι οποίοι επέλεξαν είτε Χριστοδουλίδη είτε Μαυρογιάννη, θεωρώντας δηλαδή ότι την Δεύτερη Κυριακή όσοι πολίτες επέλεξαν άλλους υποψηφίους ή έριξαν άκυρο ή λευκό ή απείχαν, δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της 12ης Φεβρουαρίου. 

Στο μη ρεαλιστικό αυτό σενάριο, από τους συνολικά 244.860 ψηφοφόρους το ποσοστό που αντιστοιχεί στο Νίκο Χριστοδουλίδη είναι 52% (51,99%) και το ποσοστό που αντιστοιχεί στον Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι 48% (48,01%). 

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι δύο υποψήφιοι πέραν των «σίγουρων» της Πρώτης Κυριακής έχουν να αντλήσουν ψήφους από την δεξαμενή των ψηφοφόρων των άλλων υποψηφίων αλλά και όσων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων απείχαν από την διαδικασία της 5ης Φεβρουαρίου. 

Τα στατιστικά δείχνουν απροσέγγιστους όσους απείχαν

Το να πείσουν οι Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης εγγεγραμμένους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της Πρώτης Κυριακής να ψηφίσουν θεωρείται αρκετά απομακρυσμένο ενδεχόμενο, αφού κατά τις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για ανάδειξη Προέδρου τα ποσοστά αποχής Πρώτου με Δεύτερου Γύρου κυμαίνονταν περίπου στα ίδια επίπεδα. 

Συγκεκριμένα κατά το 2018 η αποχή της Πρώτης Κυριακής κυμάνθηκε στο 28,12% ενώ την Δεύτερη Κυριακή κατέβηκε στο 26,03%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν περίπου τα ίδια αφού παρατηρήθηκε αύξηση των λευκών και των άκυρων. 

Το 2013 η αποχή της 17ης Φεβρουαρίου ήταν χαμηλότερη από την αποχή της 24ης Φεβρουαρίου. Στον πρώτο γύρο ανήλθε στο 16,86% και στον δεύτερο γύρο αυξήθηκε στο 18,42%. 

Το 2008 στον Πρώτο Γύρο ήταν 10,38% και στον Δεύτερο Γύρο 9,16%. 

Ως εκ τούτου  γίνεται ξεκάθαρο ότι η ανάδειξη του 8ου Προέδρου στην Ιστορία της Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί από το τι θα επιλέξουν να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι οι οποίοι την προηγούμενη Κυριακή είχαν επιλέξει τους υπόλοιπους 12 υποψήφιους εκτός των δύο που επικράτησαν. 

Χριστοδουλίδης ή Μαυρογιάννης ή κατά βούληση 

Οι αριθμοί λένε ότι αν οι 103.748 ψηφοφόροι του Αβέρωφ Νεοφύτου ψηφίσουν σύσσωμα έναν εκ των δύο, αυτομάτως εξασφαλίζεται η πλειοψηφία που ορίζει τον επόμενο Πρόεδρο. 

Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί, δεδομένων των αντιδράσεων που καταγράφηκαν τις ώρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά καθοριστικό ρόλο θα παίξει η σημερινή απόφαση των θεσμικών οργάνων του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά από τρία «επεισόδια». Το πρώτο έγινε χθες το βράδυ κατά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του Συναγερμού όπου συζητήθηκαν οι απόψεις ανάμεσα σε όσους στηρίζουν Μαυρογιάννη, σε όσους στηρίζουν Χριστοδουλίδη αλλά και σε όσους στηρίζουν την «στάση ουδετερότητας». 

Η δεύτερη πράξη αναμένεται σήμερα το βράδυ κατά τη συνεδρία του Πολιτικό Γραφείο της Πινδάρου όπου τα περίπου 150 μέλη του ΠΓ θα αντιπαραβάλουν τις απόψεις τους και θα ψηφίσουν είτε διά χειρός είτε με μυστική ψηφοφορία.

Η τρίτη και τελευταία πράξη είναι η έγκριση της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου από το Ανώτατο Συμβούλιο των περίπου 1000 ατόμων του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η απόφαση των θεσμικών οργάνων του ΔΗΣΥ αναμένεται να καθορίσει εν μέρει την απόφαση των 103.748, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει κατά την προεκλογική περίοδο δείχνουν ότι η μετακίνηση των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι πολύ πιο δύσκολή από την μετακίνησή τους προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι υπόλοιποι 48.709 ψηφοφόροι

Οι επαφές των δύο υποψηφίων συνεχίζονται για να εξασφαλίσουν «πρόσβαση» στην δεξαμενή των 48.709 ψηφοφόρων που επέλεξαν έναν από τους υπόλοιπους 11 υποψήφιους την Πρώτη Κυριακή.

Μέχρι την Πέμπτη θα γνωρίζουμε ποια κατεύθυνση θα πάρουν, τουλάχιστον οι 4 εξ αυτών, δηλαδή ΕΛΑΜ, Αχιλλέας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Γιώργος Κολοκασίδης.

Δηλαδή ως την Παρασκευή θα είναι αρκετά πιο καθαρό το τοπίο ως προς το που γέρνει η πλάστιγγα για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ