Μπαίνει το νερό στο αυλάκι για κατώτατη σύνταξη

Περιλαμβάνεται στις εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ωστόσο η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Μετά την υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού γίνονται σκέψεις και για εθνική κατώτατη σύνταξη, μας είχε αναφέρει προ μερικών εβδομάδων σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος. Πλέον, το θέμα παίρνει μια πιο συγκεκριμένη μορφή, αφού η θέσπιση εθνικής κατώτατης σύνταξης βρίσκεται και μέσα στις εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ανέλαβε να συντάξει μελέτη για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Κύπρο. Προ ημερών παρουσιάστηκε στον Υπουργό Εργασίας και στους κοινωνικούς εταίρους η προκαταρκτική μελέτη από τον αναλογιστή Κώστα Σταυράκη. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάστηκαν ήταν και η θέσπιση εθνικής κατώτατης σύνταξης. Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων με τους οποίους επικοινωνήσαμε, επρόκειτο για γενικές κατευθυντήριες γραμμές με ιδιαίτερα τεχνική προσέγγιση, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη σε θέση να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις. Για τον λόγο αυτό οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ζητήσει και δεύτερη παρουσίαση, στην οποία αναμένεται να πάρουν και δικούς τους ειδικούς επί του θέματος και η οποία και θα πραγματοποιηθεί είτε στις 20 είτε στις 21 Φεβρουαρίου.

Πάντως, όπως και να ’χει, η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο και θα χρειαστεί αρκετή συζήτηση και μελέτη μέχρι να διαμορφωθεί ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, κάτι που σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, το θέμα θα αναλάβει να χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι, στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης του συνταξιοδοτικού, αναμένεται να συζητηθούν και τα θέματα των Ταμείων Προνοίας, των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το πέναλτι του 12%.

Κανένας κάτω από το όριο της φτώχιας

Αναλυτικότερα, μιλώντας στη «Σημερινή» ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι υπήρξε μια προκαταρκτική παρουσίαση της μελέτης σε τεχνοκρατικό κυρίως επίπεδο από τον Αναλογιστή και θα υπάρξει και δεύτερη παρουσίαση, ώστε να επεξηγηθούν αρκετά σημεία για τα οποία υπήρξαν απορίες από τους κοινωνικούς εταίρους. Ερωτηθείς για το θέμα της κατώτατης σύνταξης σημείωσε ότι η εισήγηση που έγινε ήταν να θεσπιστεί μια οριζόντια κατώτατη σύνταξη με στόχο να μην υπάρχει κανένας συνταξιούχος κάτω από το όριο της φτώχιας. Χωρίς να έχουν δοθεί πολλές λεπτομέρειες, σημείωσε πως αυτό που αναμένεται να γίνει είναι να καταβάλλεται μια ελάχιστη σύνταξη στη βάση των εισφορών των εργαζομένων και απ’ εκεί και πέρα να υπάρχει μια ενισχυτική καταβολή από το κράτος. Με αυτό, δεν θα καθίσταται πλέον αναγκαίο να παραχωρούνται συμπληρωματικά επιδόματα στους συνταξιούχους, όπως είναι το γνωστό «μικρό τσιεκούδι».

Ερωτηθείς κατά πόσον έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η κατώτατη σύνταξη ή κατά πόσον θα προκύψει ανάγκη για αύξηση των εισφορών, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι η συζήτηση δεν μπήκε σε τόσο βάθος και αναμένεται στις επόμενες συνεδρίες να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ταμεία Προνοίας και πέναλτι 12%

Πέραν των πιο πάνω, σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, στο πλαίσιο της συζήτησης του συνταξιοδοτικού θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα των Ταμείων Προνοίας, καθώς επίσης και το λεγόμενο πέναλτι του 12%, η περικοπή δηλαδή στη σύνταξη ενός ποσοστού σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 65ο. Πάντως η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη δεν ήταν υπέρ της κατάργησης του πέναλτι, αφού με αυτόν τον τρόπο, όπως είχε λεχθεί, ουσιαστικά κατεβάζουμε το όριο συνταξιοδότησης στο 63ο έτος.

Πρώιμο στάδιο

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε στη «Σημερινή» πως στην παρουσίαση που έγινε από τον Αναλογιστή αναφέρθηκε πώς θα προκύψει ο επανασχεδιασμός του συνταξιοδοτικού συστήματος και πώς θα μετεξελιχθεί, ώστε να εξυπηρετεί τους συνταξιούχους με βάση τα νέα δεδομένα. Ωστόσο, όπως είπε, η παρουσίαση έγινε με ιδιαίτερα τεχνικούς όρους, με αποτέλεσμα να προκύψουν αρκετές απορίες από τους κοινωνικούς εταίρους και έτσι θα υπάρξει και δεύτερη παρουσίαση σε μερικές μέρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από την πρώτη αυτή παρουσίαση οι κοινωνικοί εταίροι δεν ήταν σε θέση να έρθουν με δικές τους εισηγήσεις και έτσι προέκυψε η ανάγκη γι’ αυτήν τη δεύτερη παρουσίαση. Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο κ. Τσιακκής απάντησε αρνητικά.

Με δικό μας Αναλογιστή

Με τη σειρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου στάθηκε στην πολυπλοκότητα του συστήματος και των αλλαγών για τις οποίες γίνεται εισήγηση να επέλθουν, κάτι που, όπως είπε, ανάγκασε την Ομοσπονδία να επιστρατεύσει τον δικό της Αναλογιστή, ο οποίος θα συνοδεύσει την αντιπροσωπία της ΟΕΒ στη δεύτερη συνάντηση για να γίνουν πλήρως κατανοητές όλες οι αλλαγές. Πέραν αυτού, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι η συζήτηση στην πρώτη συνεδρία δεν μπήκε σε ιδιαίτερο βάθος, ενώ ερωτηθείς για το θέμα της κατώτατης σύνταξης ανέφερε ότι ήταν μια από τις εισηγήσεις που έγιναν, ωστόσο πολύ περισσότερα αναμένεται να λεχθούν στην επόμενη συνεδρία.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος είχε αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι γενικότερα, «τα θέματα που μας απασχολούν σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι πολλά. Είτε αυτό λέγεται καταβολή αξιοπρεπούς και ικανοποιητικής σύνταξης είτε λέγεται δυνατότητα του Ταμείου να καταβάλλει μεγαλύτερες συντάξεις είτε η δυνατότητα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για πρόωρη αφυπηρέτηση, όπως είναι το γνωστό 12%».

Πηγή: Η Σημερινή

Διαβάστε επίσης: Ξεκινούν νέες πτήσεις και αυξάνουν υφιστάμενες το καλοκαίρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ