H ρευστότητα και η εσωστρέφεια κρατούν τις κυπριακές τράπεζες μακριά από περιπέτειες

Τι ανέφερε ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και ενώ η επικαιρότητα στιγματίζεται από τις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ελβετία.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η ισχυρή ρευστότητα, οι ενισχυμένοι κεφαλαιακοί δείκτες των κυπριακών τραπεζών αλλά και τα διδαχθέντα μαθήματα της οικονομικής κρίσης του 2013 προστατεύουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τους κλυδωνισμούς των τελευταίων ημερών σε ΗΠΑ και Ελβετία.

Όπως ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke σε συνάντηση με δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022, η παρούσα κατάσταση σαφέστατα δεν συγκρίνεται με το 2013.

Τόνισε ότι η διοίκηση της Τράπεζας παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις και είναι σε επικοινωνία με τις εποπτικές αρχές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα των μεγαλύτερων τραπεζών του νησιού οι οποίες έχουν ψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενώ η ρευστότητα παρέχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα κατά την παρούσα συγκυρία που λειτουργεί σαν δίχτυ ασφάλειας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για την Ελληνική Τράπεζα έχει στους ισολογισμούς της διαθέσιμα μετρητά που ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η αξία των ομολόγων που διατηρεί στον ισολογισμό της είναι αξίας 4,424 δισεκατομμύριων ευρώ με τα μισά να αξιολογούνται στην υψηλότερη βαθμίδα των τριών Α (Triple A).

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο μέσος χρονικός ορίζοντας των 4,2 δις ευρώ που είναι επενδυμένα σε ομόλογα έχουν ως μέση διάρκεια τα τρία έτη.

Όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της Ελληνικής Τράπεζας, «δείτε τις τράπεζες σήμερα σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν, υπάρχει κεφάλαιο, υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και όταν κοιτάτε την Ελληνική Τράπεζα υπάρχει ακόμη περισσότερο κεφάλαιο και ακόμη περισσότερη ρευστότητα».

Η εσωστρέφεια και η αυστηρή εποπτεία ήταν ευεργετική

Σημαντική επίσης παράμετρος που υποδεικνύει την ασφάλεια των σημερινών κυπριακών τραπεζών σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2013 είναι ότι πλέον το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διανύει μια περίοδο εσωστρέφειας.

Δηλαδή περίπου το 90% τόσο των δανείων όσο και των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών αφορά Κύπριους σε αντίθεση με την περίοδο του 2013, και πριν, όταν οι καταθέσεις από ξένους ήταν σε πρωτόγνωρα επίπεδα και η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό ήταν μεγάλη.

Αξιοσημείωτη ήταν και η σημερινή αναφορά του CEO της Ελληνικής όταν ανάφερε ότι «η εποπτεία ήταν ευεργετική», προσθέτοντας ότι ο ίδιος νιώθει «πολύ άνετα με την εποπτεία, αφού το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά και αυτό ήταν λόγω της εποπτείας και στο τέλος της ημέρας οι τράπεζες είναι πιο ασφαλείς».

Γενικότερα, μπορεί να γίνει η παραδοχή ότι από το 2008 οι τράπεζες στην Ευρώπη και στην Κύπρο έχουν ενισχύσει σημαντικά τους κεφαλαιακούς τους δείκτες και τους δείκτες ρευστότητας, χάριν και στην αυστηρότερη εποπτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ