Έξι βασικές συμβουλές για τη διαχείριση των οικονομικών μας

Ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης δίνει τις συμβουλές του στα νοικοκυριά

Ύψιστης σημασίας θεωρείται η σωστή διαχείριση των οικονομικών ενός νοικοκυριού ώστε να μην βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να προκύψει μια έκτακτη ανάγκη και να μην μπορεί να ανταποκριθεί ή ακόμα και να μην μπορεί να καλύψει τα μηνιαία του έξοδα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης δίνει τις συμβουλές του στα νοικοκυριά με αφορμή και την Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να κάνει σωστή διαχείριση των εσόδων και των εξόδων του.

Αναλυτικότερα, το πρώτο πράγμα που σημειώνει ο κ. Μιλιδώνης είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας ή ένας λογαριασμός έκτακτης ανάγκης ώστε στη δυσάρεστη περίπτωση που κάποιος χάσει τη δουλειά του ή δεχτεί μείωση μισθού να μπορεί να καλύψει τα τρέχοντα έξοδα του για τουλάχιστον 3 μήνες.
 
Το δεύτερο σημείο είναι ότι πρέπει να καταρτιστεί ένας μηνιαίος προγραμματισμός. Όλοι έχουμε μηνιαία έξοδα και υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουμε και είναι σημαντικό να τα καταγράψουμε κάτω ώστε να έχουμε μια σωστή και σφαιρική εικόνα για το τι χρειαζόμαστε για να βγάλουμε το μήνα. Αυτή η καταγραφή καλό είναι να επικαιροποιείται κάθε έξι μήνες.

Το τρίτο σημείο αφορά σε μια συμβουλή. Πρώτα αποταμίευση και μετά κατανάλωση. Το γεγονός ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Κύπρο είναι υπερδανεισμένοι είναι ένα σημαντικό στοιχείο και για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε να αποταμιεύουμε ένα ποσό κάθε μήνα, να χτίσουμε δηλαδή μια κουλτούρα αποταμίευσης. Η σύσταση είναι να αποταμιεύεται το 1/5 του μεικτού μηνιαίου εισοδήματος

Το τέταρτο σημείο είναι επίσης μια συμβουλή η οποία λέει ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Συνήθως στην Κύπρο έχουμε τα χρήματα μας είτε σε καταθέσεις είτε σε ακίνητα. Το παράδειγμα του ’13 έδειξε ότι και τα δύο υπέστησαν πλήγμα. Επομένως θα πρέπει να υπάρχει διασπορά κινδύνου για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Το πέμπτο σημείο είναι ο δανεισμός. Στην Κύπρο είμαστε μεν υπερδανεισμένοι ωστόσο ως γενική αρχή ο δανεισμός δεν είναι κάτι κακό αρκεί να γίνεται με μέτρο. Πολύ λίγοι έχουν τα λεφτά για να αγοράσουν ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο χωρίς να δανειστούν. Επομένως σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαίο φτάνει όπως έχει προαναφερθεί να γίνεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Καλό είναι η δόση του στεγαστικού μας να φτάνει στο 28% του μηνιαίου εισοδήματος ενώ όλες οι μηνιαίες δόσεις να μην υπερβαίνουν το 36% του μηνιαίου εισοδήματος του νοικοκυριού.

Τέλος το έκτο σημείο αφορά στο θέμα της εξασφάλισης. Αν έχουμε εξαρτώμενα άτομα καλό θα ήταν να προνοήσουμε πως στη δυσάρεστη περίπτωση που θα μας συμβεί κάτι αναπάντεχο να υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Ένα παράδειγμα είναι να υπάρχει μια ασφάλεια ζωής που θα μπορεί να καλύψει τα έξοδα για κάποιο διάστημα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καύσιμα: Ο «τυφώνας Credit» σαρώνει και τις τιμές της βενζίνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ