Ζητούμε δανεισμό €1 δις και έχουμε προσφορές πέραν των €12 δις

Φαίνεται ότι το 10ετές κυπριακό ομόλογο έχει τραβήξει τα βλέμματα των επενδυτών.

Το βιβλίο των προσφορών για το κυπριακό ομόλογο άνοιξε το πρωί και έχει δεχτεί προσφορές που ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως είχε αποκαλύψει χθες το Economy Today, η Κυπριακή Δημοκρατία βγήκε στις αγορές με την έκδοση "πράσινου" ομολόγου για να αντλήσει χρηματοδότηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το ομόλογο είναι 10ετές και το επιτόκιο αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 4,1 με 4,2% και πρόκεται για αρκετά "ακριβό" δανεισμό που εξηγείται λόγω της αύξησης των επιτοκίων διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη έξοδο της Κύπρου στις αγορές μετά την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες ανά το Παγκόσμιο.

Η τελευταία φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία άντλησε χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές ήταν στις αρχές του 2022 όταν για 10ετές ομόλογο αντλήθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ με επιτόκιο 0,95%.

Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου συμπίπτει και με αποπληρωμή χρεογράφου που είχε εκδοθεί τον Ιούλη του 2016 και έχει ημερομηνία αποπληρωμής τον ερχόμενο Ιούλιο και αφορά 7ετές ομόλογο που είχε συναφθεί με επιτόκιο 3,75%.

Σημειώνουμε ότι το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης είχε δημοσιοποιηθεί από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις 15 Μαρτίου.

Βάσει του εν λόγω πλαισίου καθορίζεται η χρήση των εσόδων που θα εξασφαλιστούν από την έκδοση του βιώσιμου ομολόγου, η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των επιλέξιμων έργων, η διαχείριση των εσόδων και η δημοσιοποίηση εκθέσεων.

Το πλαίσιο καθορίζει επίσης τις επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτουν τον πράσινο, βιώσιμο και κοινωνικό τομέα.

Όπως είχε αναφέρει κατά τις προηγούμενες βδομάδες το Υπουργείο Οικονομικών, τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία προσελκύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές και η χρήση τους από την Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα καθώς θα ενεργοποιούν προσβάσεις σε νέους επενδυτές αναμένεται ότι αυξάνουν ενδιαφέρον στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τις εκδόσεις της Δημοκρατίας και διευρύνουν τις χρηματοδοτικές επιλογές του κράτους.

Πλέον μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής των πολιτικών ESG, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προβεί σε έκδοση πράσινων ομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ