Της Χάρις Βωβού
Την πρώτη του φόρμουλα από τα χέρια των φοιτητών του κατασκευάζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ομάδα των νεαρών αποτελείται από 50 άτομα, κυρίως σπουδαστές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, αλλά και των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Οικονομικών και Διοίκησης. Φέτος το καλοκαίρι η ιταλική πίστα Autodromo Riccardo Paletti στην Πάρμα θα βάλει τα καλά της για να υποδεχτεί τους νέους από τις 12 έως τις 16 Ιουλίου. Η εγγραφή και η συμμετοχή στον διαγωνισμό κοστίζει 20.000 ευρώ, ενώ η κατασκευή του αυτοκινήτου υπολογίζεται ότι στοιχίζει 40.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει στο Economy Today η Admin Team Leader Θεοδοσία Αντωνίου «σκοπός μας είναι να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε εξ ολοκλήρου το δικό μας μονοθέσιο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Formula Student. Φέτος, βασικός στόχος είναι η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό με το δικό μας μονοθέσιο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Ερωτηθείσα για το πώς προέκυψε η ιδέα να κατασκευάσουν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο και να συμμετάσχουν στον αγώνα φόρμουλας, απαντά ότι «η ιδέα της κατασκευής ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου ξεκίνησε από την ανάγκη των φοιτητών της Μηχανολογίας να έχουν μια πιο πρακτική εμπειρία εφαρμογής του γνωστικού πεδίου της Μηχανολογίας, αλλά και από την αγάπη τους για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό». Όπως προσθέτει, «η ομάδα μας κατάφερε για πρώτη φορά να λάβει μέρος με φυσική παρουσία στον διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη στο Silverstone της Αγγλίας το καλοκαίρι του 2022. Η ομάδα μας διακρίθηκε στην 3η θέση ανάμεσα σε 77 ομάδες στην παρουσίαση του Business Plan Presentation και στην 6η θέση από 34 πανεπιστήμια στο concept class. Μετά από αυτή μας την επιτυχία ξεκίνησε η κατασκευή του αυτοκινήτου και η επιλογή του διαγωνισμού της Ιταλίας ως επόμενος μας στόχος».
Όπως σημειώνει η κ. Αντωνίου, «η ομάδα ιδρύθηκε το 2019 με σκοπό την κατασκευή του αυτοκινήτου, παρά με τη φετινή μας απόφαση για συμμετοχή στον διαγωνισμό δικαιώνεται και αναγνωρίζεται η δουλειά όλων των μελών της ομάδας τόσων χρόνων. Επίσης είναι μια ευκαιρία να δούμε, να ανταγωνιστούμε και να συνεργαστούμε με άλλες ομάδες του εξωτερικού που έχουν το ίδιο πάθος για το συγκεκριμένο Project, τη Μηχανολογία και γενικότερα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Συνολικά θα συμμετέχουν 20 μέλη της ομάδας μας, από τα οποία τέσσερις είναι οι οδηγοί, τρεις είναι υπεύθυνοι για το business plan, που είναι η παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδιασμού σχετικά με τη γραμμή παραγωγής του μονοθέσιου και τους υποθετικούς επενδυτές. Ακόμη τρία μέλη για το cost report, που είναι η ανάλυση των εξόδων για την κατασκευή του αυτοκινήτου. Τα υπόλοιπα δέκα μέλη αποτελούν τον πυρήνα της ομάδας που διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του οχήματος καθώς και τη διόρθωση οποιασδήποτε βλάβης προκύψει».
Χρηματοδότηση και χορηγίες
Σχετικά με την οικονομική στήριξη αυτής της προσπάθειας, η κ. Αντωνίου αναφέρει ότι «αρχικά ένα μεγάλο μέρος του κόστους της κατασκευής του αυτοκινήτου ανέλαβε το Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής (ΜΜΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πέρα από την οικονομική ενίσχυση του Τμήματος ΜΜΚ, η ομάδα μας έχει αναπτύξει συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες στην Κύπρο σχετικά με το πεδίο της Μηχανολογίας και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η βοήθεια που δεχόμαστε από τους συνεργάτες - χορηγούς μας είναι σημαντική για τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα της ομάδας μας.
Οι χορηγοί μας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, στους χορηγούς που μας προμηθεύουν με προϊόντα που χρειαζόμαστε για την κατασκευή (Spanias Hardware, Psaltis Auto parts, Militos trading, ManaFibro Engineering), στους χορηγούς που μας ενισχύουν οικονομικά (Moondog’s, ΕΤΕΚ, CSI) και στους χορηγούς που μας παρέχουν γνώσεις και υπηρεσίες (Robo, FabLab, Αρχιμήδης). Και τα τρία είδη χορηγών είναι εξίσου σημαντικά».
Μεταφορικά και πρώτες ύλες
Όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα σχετικά με τη μεταφορά του οχήματος στην Ιταλία, εξηγεί ότι «η μεταφορά του μονοθέσιου αεροπορικώς είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Η ακτοπλοϊκή μεταφορά του μονοθέσιου, είναι αρκετά χρονοβόρα και θα μας περιορίσει τον χρόνο για δοκιμές στο όχημα».
Αναφορικά με το από πού προμηθεύονται τα υλικά για να συναρμολογήσουν τη φόρμουλα, η κ. Αντωνίου αναφέρει ότι «η προμήθεια για τα υλικά κατασκευής, γίνεται κατά κύριο λόγο από την κυπριακή αγορά. Σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει ανάγκη προμήθειας εξειδικευμένου εξοπλισμού, όπου η αγορά γίνεται από το εξωτερικό. Στις πλείστες των περιπτώσεων η προμήθεια των υλικών ή εξαρτημάτων γίνεται μέσω πλήρους η μερικής χορηγίας».
Οι στόχοι και η διαδικασία
«Κύριος και άμεσος στόχος μας για τη φετινή χρονιά, είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του μονοθέσιου στα στενά χρονικά όρια που θέτει ο διαγωνισμός και η συμμετοχή μας στο φετινό διαγωνισμό Formula Student FSAE Italy. Μακροπρόθεσμα, στόχος μας είναι να εδραιώσουμε τη συμμετοχή μας στους διαγωνισμούς Formula Student με ετήσια παρουσία όπως επίσης και η συνεχής βελτιστοποίηση του μονοθέσιου».
Σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, η κατασκευή του οχήματος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται στα μέσα του Ιουνίου. «Η διαδικασία της κατασκευής του οχήματος εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τον χρονοπρογραμματισμό της ομάδας. Η διαδικασία του σχεδιασμού βασίζεται στις αρχές του σχεδιασμού οχημάτων και δυναμικών κατασκευών. Η FRTUCY στον πυρήνα της αποτελείται από τριμελές διοικητικό τμήμα και επταμελές συντονιστικό τμήμα, πέραν από τις επιμέρους ομάδες. Η διαδικασία σχεδιασμού αλλά και κατασκευής του οχήματος είναι το αντικείμενο των εβδομαδιαίων συναντήσεων της διοικητικής και συντονιστικής ομάδας. Το εγχείρημα προέκυψε από τη θέληση των φοιτητών του πανεπιστημίου να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μονοθέσιο και να συμμετέχουν στο διαγωνισμό».
Σχετικά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες καθώς προετοιμάζονται για τον διαγωνισμό στην Ιταλία, αναφέρουν ότι «η άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η ολοκλήρωση του κάθε συστήματος στο μονοθέσιο, στα πλαίσια του χρονοπρογραμματισμού που έχει θέσει η ομάδα. Αναφορικά με τον διαγωνισμό, οι προκλήσεις μπορεί να είναι πολλές και μη αναμενόμενες. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού το όχημα φτάνει στα κατασκευαστικά του όρια και μπορούν να προκύψουν αναπάντεχα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε καλά εξοπλισμένοι για τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ό,τι και να προκύψει».
Η συνεργασία και τα καθήκοντα
Ερωτηθείσα για το πώς συνεργάζονται και αναθέτουν τα καθήκοντα μεταξύ των μελών της ομάδας για να εξασφαλίσουν ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα για το έργο, η κ. Αντωνίου εξηγεί ότι «η ομάδα μας έχει μια ξεκάθαρη δομή και ρόλους για την ομαλή λειτουργία της και την καλύτερη λήψη αποφάσεων. Έχουμε τρεις Team Leaders, τον Technical and Design ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου και τις μηχανολογικές αναλύσεις, τον Manufacture ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του αυτοκινήτου και τον Admin που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και επικοινωνία της ομάδας, αλλά και τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό.
Στη συνέχεια η ομάδα μας χωρίζεται σε οκτώ υποομάδες, όπου οι έξι είναι υπεύθυνες για συγκεκριμένο κομμάτι του αυτοκινήτου, μία είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία με πιθανούς και υφιστάμενους χορηγούς και μία για τη διαχείριση των οικονομικών (electronics, powertrain, brakes & wheels, suspension, chassis, aerodynamics, sponsorship & business, economics). Στην αρχή της χρονιάς μέσω συνεντεύξεων που έγιναν για όσους ενδιαφέρονταν να μπουν στην ομάδα, αναγνωρίστηκαν τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους και εντάχθηκαν στην κατάλληλη υποομάδα. Στη συνέχεια έγιναν τα κατάλληλα σεμινάρια για κάθε υποομάδα για την ενημέρωση των νέων μελών στο δικό τους κομμάτι του μονοθέσιου και την ομαλή ένταξή τους στην ομάδα», συμπληρώνει.
Τα κριτήρια των οδηγών
Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο οδηγός για να αγωνιστεί το καλοκαίρι στην ιταλική πίστα, ο Manufacture Team Leader Πέτρος Αμερικάνος εξηγεί ότι «ο διαγωνισμός της Ιταλίας έχει απαίτηση να έχουμε τέσσερις διαφορετικούς οδηγούς για τα τέσσερα διαφορετικά αγωνίσματα. Έτσι εμείς θέσαμε για την ομάδα μας κάποια βασικά κριτήρια για την επιλογή των οδηγών μας. Πρώτο και σημαντικό κριτήριο είναι η ικανότητα οδήγησης του οχήματος στα επιτρεπτά όρια του οχήματος και της πίστας. Η επιλογή για το πιο πάνω κριτήριο, έγινε με έναν εσωτερικό διαγωνισμό go-karts, μέσω του οποίου δημιουργήσαμε βάση δεδομένων με σχετικά στοιχεία της επίδοσης τού κάθε πιθανού οδηγού. Έπειτα τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κάθε υποψήφιου οδηγού αναλύθηκαν και συγκρίθηκαν έτσι ώστε να καταλήξουμε στις τέσσερις καλύτερες επιλογές για τους οδηγούς».
Μέτρα ασφαλείας
Ερωτηθείς για τα μέτρα ασφαλείας που θα λάβουν στο πλαίσιο του αγώνα ο Design και Technical Leader Φάνης Πιττάλης εξηγεί ότι «έχουν γίνει εκτενείς μηχανολογικές αναλύσεις με τη βοήθεια εξειδικευμένων λογισμικών που μας παραχωρεί η Dassault systems, που είναι χορηγός μας, για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη όλων των τμημάτων του αυτοκινήτου. Επίσης, προγραμματίζουμε ότι με την τελική κατασκευή του αυτοκινήτου θα γίνουν αρκετές δοκιμές για την ασφάλεια του οδηγού. Τέλος, ακολουθούμε όλους τους κανονισμούς που δίνονται από τον διαγωνισμό για τη σωστή ενδυμασία του οδηγού και την κατασκευή του αυτοκινήτου, για τη διασφάλιση της ασφάλειάς του».
Εμπειρία και συντονισμός
Κληθείς να σχολιάσει τι σκοπεύει να αποκομίσει από αυτή την εμπειρία το μέλος της υποομάδας των Economics Γεωργία Αντωνίου σημειώνει ότι «με τη συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη ομάδα, αρχικά ήρθα σε επαφή με φοιτητές διαφόρων κλάδων και μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε για να κατακτήσουμε έναν κοινό στόχο. Με αυτή την ευκαιρία βελτιώθηκε ο τρόπος που συνεργάζομαι και δουλεύω σε μια ομάδα. Επίσης αναλαμβάνοντας μια τέτοια θέση έμαθα να λειτουργώ με υπευθυνότητα έχοντας εις γνώση το βάρος της ευθύνης μου, ο οικονομικός τομέας είναι κάτι πολύ σημαντικό για οποιαδήποτε ομάδα ή οργανισμό».
Από την πλευρά του, ερωτηθείς για το πώς καταφέρνει να συντονίσει μια μεγάλη ομάδα 50 φοιτητών ο Faculty advisor καθηγητής Ιωάννης Ιωάννου αναφέρει ότι «ο συγχρονισμός ολόκληρης της ομάδας δεν είναι εύκολο έργο και αποτελεί για μένα πρόκληση. Η δομή της ομάδας είναι τέτοια, που ευκολύνει τον συντονισμό και συγχρονισμό της. Ωστόσο, η FRTUCY μετρά τρία χρόνια ζωής και στα τρία αυτά χρόνια έχει αναπτυχθεί το σωστό κλίμα για υγιείς συνεργασίες για ανάπτυξη ιδεών σχετικά με το αντικείμενο της Μηχανολογίας και για την υλοποίηση των στόχων μας. Υπάρχουν συνεχόμενες προκλήσεις και προβλήματα, που συνεχόμενα αντιμετωπίζουμε».
Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Frederick έχει κατασκευάσει πρωτίστως μονοθέσιο όχημα και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε επικοινωνία και σε «ανταγωνιστική συνεργασία». Στην ερώτηση τι είναι αυτό που κάνει το αυτοκίνητό σας να ξεχωρίζει οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου απαντούν ότι «υπάρχουν αρκετές καινοτομίες στο όχημά μας, σχετικά με το σχεδιαστικό, αλλά και το κατασκευαστικό μέρος».
Διαβάστε επίσης: Κοινωνικές επιχειρήσεις: Τι είναι και πώς θα εισέλθουν στην κυπριακή αγορά