«Χρυσές Βίζες»: Αλλαγές αστραπή στο Υπουργικό Συμβούλιο

Έρχονται αλλαγές στο Πρόγραμμα Παραχώρησης Αδειών Παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω επενδύσεων.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Με πρόταση «αστραπή» του Υπουργείου Εσωτερικών προμηνύονται αλλαγές στο Πρόγραμμα παραχώρησης αδειών παραμονής στην Κύπριακή Δημοκρατία μέσω επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today αλλάζουν οι βασικές δικλείδες του Προγράμματος του Σχεδίου Χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης σε επενδυτές κυρίως στο εποπτικό του πλαίσιο, σε θέματα AML και στην παραχώρηση των Αδειών σε συνδεδεμένα με τον επενδυτή πρόσωπα.

Σημειώνουμε ότι το εν λόγω Πρόγραμμα θεωρείτο από πολλούς ο αντικαταστάτης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος αφού εκσυγχρονίστηκε και ανακοινώθηκε λίγους μήνες μετά τον τερματισμό του ΚΕΠ.

Σύμφωνα με πηγές, μέχρι σήμερα υπήρχαν κενά στην εποπτεία της ορθής εφαρμογής των προνοιών του Προγράμματος, κάτι το οποίο αναμένεται να αλλάξει με την πρόταση που θα τεθεί ενώπιον του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου.

Αλλάζουν, λοιπόν, βασικές λειτουργίες του Προγράμματος και οι επενδυτές θα ελέγχονται σε τακτικά διαστήματα για το αν τηρούνται οι πρόνοιες και αν όντως οι επενδυτές παραμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία ή διατηρούν την συμφωνημένη αρχική επένδυση.

Επίσης, θα προκύψουν περαιτέρω έλεγχοι στα ζητήματα AML και με αυστηρότερα due diligence στην προέλευση των κεφαλαίων που επενδύονται στην Κύπρο καθώς αυξάνονται και τα απαιτούμενα έγγραφα που θα πρέπει να ζητούνται από τις χώρες προέλευσης των επενδυτών.

Τέλος στις παραχωρήσεις Χρυσών Βίζων σε συνδεδεμένα πρόσωπα

Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα παραχωρούνται χρυσές βίζες σε συνδεδεμένα πρόσωπα του επενδυτή, κάτι στο οποίο μπαίνει τροχοπέδη.

Δηλαδή σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο, με την αρχική επένδυση των 300.000 ευρώ, η Άδεια Μετανάστευσης εκδίδεται στον αιτητή και σε αυτή συμπεριλαμβάνονται τα εξαρτώμενα πρόσωπα του αιτητή που είναι η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών τερματίζεται η παραχώρηση της Άδειας Μετανάστευσης στα συνδεδεμένα με τον επενδυτή άτομα και μπαίνουν επιπλέον απαιτήσεις ώστε επιπλέον άτομα να λαμβάνουν τις εν λόγω άδειες.

Πηγές αναφέρουν ότι για τα πιο πάνω ζητήματα είχαν γίνει συστάσεις και από τις ευρωπαϊκές αρχές κατά τους τελευταίους μήνες.

Ανακοινώσεις και τελικές αποφάσεις θα δημοσιευτούν σήμερα μετά την λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου ενώ αναμένεται ότι εκτός απροόπτου θα ληφθεί η έγκριση του Σώματος για τις συγκεκριμένες αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ