Δίνει προνομιακή μεταχείριση και ψάχνει επενδυτές το ψευδοκράτος

Έναν πλήρη οδηγό προς ξένους και εγχώριους επενδυτές εξέδωσε το ψευδοκράτος.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Έναν πλήρη οδηγό προς την διεθνή κοινότητα προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις έχει εκδώσει το ψευδοκράτος, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ένας επιχειρηματίας ή ένα fund προκειμένου να «τρέξει» τις κατάλληλες διαδικασίες για επενδύσεις στα κατεχόμενα.

Στο εγχειρίδιο, το οποίο είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και φέρει τον τίτλο «Οδηγός για Ξένους Επενδυτές», το ψευδοκράτος μέσω του λεγόμενου «Οργανισμού Κρατικού Σχεδιασμού» κάνει έκκληση επί παντός ενδιαφερομένου, δίνοντας παράλληλα τα απαραίτητα κίνητρα τόσο για εγχώριους, όσο και για τους ξένους φορείς.

Αφού περιγράφει την γεωγραφική, την οικονομική και την πολιτική κατάσταση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος, το εγχειρίδιο περιλαμβάνει απαραίτητες πληροφορίες σε σχέση με την επενδυτική πολιτική που ασκείται, τα κίνητρα για επενδυτές, την επενδυτική διαδικασία και τους φορολογικούς συντελεστές.

Ταυτόχρονα, κατατοπίζει τους ενδιαφερόμενους για τα λιμάνια, τις οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες, την διαδικασία που ακολουθείται για την ίδρυση διεθνών επιχειρήσεων, τις ευκαιρίες για την δημιουργία μονάδας διεθνούς τραπεζικής, τις διαδικασίες αξιολόγησης του έργου, τα δικαιολογητικά καθώς και όλους τους νόμους και κανονισμούς.

Σε γενικές γραμμές δίνεται η εντύπωση ενός «κανονικού κράτους» με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία και την Μέση Ανατολή, το οποίο παρέχει προνομιακές συνθήκες για «υγιή» επιχειρηματικότητα.

Διεθνής επενδυτική πολιτική

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί ως φαίνεται βασική προτεραιότητα για το ψευδοκράτος , το οποίο υπόσχεται να συνδράμει θετικά «λειαίνοντας» το έδαφος και αμβλύνοντας τις διαδικασίες.

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής δίνεται προνομιακή μεταχείριση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως λόγω της μικρής εγχώριας αγοράς, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις επενδύσεις που έχουν να κάνουν με σύγχρονες τεχνολογίες, την τεχνογνωσία, τις νέες τεχνικές διαχείρισης και management, καθώς και την υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Ωστόσο, τονίζεται στο εγχειρίδιο, κάθε σχέδιο που θα προσκομίσει ο επενδυτής θα μελετηθεί ξεχωριστά και με βάση τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην συνεργασία μεταξύ εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων υπό τη μορφή κοινοπραξιών, με το ψευδοκράτος να υποστηρίζει πως ανάμεσα στα κίνητρα που προσφέρονται είναι και η πλήρης προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας, με την «κρατική» παρέμβαση να είναι παρούσα μόνο όταν υπάρχει ανάγκη υποστήριξης.

«Η κρατικοποίηση δεν υπήρξε ποτέ τμήμα της κυβερνητικής πολιτικής και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε στο μέλλον. Το σύνταγμα της ΤΔΒΚ εγγυάται το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία και δεν δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους», αναφέρεται.

Η οικονομία σε αριθμούς

Οι πάγιες επενδύσεις στο ψευδοκράτος ανήλθαν σε 1,814 δισ. τουρκικές λίρες (τρέχουσες τιμές 2016). Το ψευδοκράτος χρηματοδότησε το 12,6% του κεφαλαίου και το υπόλοιπο 87,4% χρηματοδοτήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα μεγαλύτερα μερίδια δημόσιων επενδύσεων συγκέντρωσαν τα δημόσια έργα σε ποσοστό 35,2% και ο τομέας μεταφορών-επικοινωνιών σε ποσοστό 30,7%. Από την άλλη, οι ιδιωτικές επενδύσεις έδωσαν βάρος κυρίως στον τομέα της κατοικίας  σε ποσοστό 45,7% και σε επιχειρήσεις και ιδιωτικές υπηρεσίες 17,1%.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εγχειρίδιο, μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 601 «πιστοποιητικά κινήτρων» μέχρι το τέλος του έτους 2017, συγκεντρώνοντας 9,620 δισ. τουρκικές λίρες.

Επιπλέον, ο τομέας του τουρισμού φαίνεται ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις πάγιες επενδύσεις καταλαμβάνοντας το 79,06%, με τις βιομηχανικές και εκπαιδευτικές επενδύσεις σε οικόπεδα να ακολουθούν με 8,84% και 7,60% αντιστοίχως.

Το τραπεζικό τοπίο

Όσον αφορά στην τραπεζική πρακτική που ασκείται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το εγχειρίδιο το ψευδοκράτος διαθέτει ένα αναπτυγμένο τραπεζικό σύστημα, στο οποίο, πέραν της «Κεντρικής Τράπεζας» και την «Κεντρικής Τράπεζας Αναπτύξεως», υπάρχουν άλλες 21 «εγχώριες» εμπορικές τράπεζες, αλλά και 7 διεθνή τραπεζικά ιδρύματα.

Επισημαίνεται δε ότι οι τράπεζες είναι ελεύθερες να τηρούν ξένο νόμισμα, να ενεργούν ως ενδιάμεσοι σε εισαγωγές και εξαγωγές και άλλες συναλλαγές, να τηρούν αποταμιεύσεις σε ξένο νόμισμα, να συμμετέχουν σε διαδικασίες αγοράς και πώληση ξένου συναλλάγματος, να διαπραγματεύονται ομόλογα που πρέπει να καταβληθούν σε ξένο νόμισμα, να συνάπτουν δάνεια σε ξένο νόμισμα και να συμμετέχουν ενεργά στις χρηματαγορές και τις αγορές συναλλάγματος, σύμφωνα με τη διεθνή τραπεζική πρακτική.

Χορηγίες και ελαφρύνσεις

Στο πλαίσιο των κινήτρων, το ψευδοκράτος παρέχει μια σειρά φοροαπαλλαγών προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές οι οποίοι αναζητούν χαμηλότερα πάγια κόστη.

Ανάμεσα σε αυτά, δίνεται επίδομα επενδύσεων ίσο με το 200% της αξίας της αρχικής επενδυτικής δαπάνης για τις περιφέρειες προτεραιότητας όπως η Μόρφου, η Λεύκα, το Τρίκωμο και το Λευκόνοικο, ενώ για άλλες περιοχές είναι ίσο με το 100%.

Παράλληλα, όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός που θα εισαχθεί προς υλοποίηση του έργου απαλλάσσεται από όλους τους «τελωνιακούς» δασμούς, μηδενικό ΦΠΑ θα απολαύσουν όλες οι αγορές και ενοικιάσεις μηχανημάτων, είτε πρόκειται για εγχώριες είτε για εισαγόμενες.

Χορηγία παρέχεται επίσης για την κρατική γη ή την μίσθωση ακινήτου που θα απαιτηθεί κατά την επένδυση, ενώ κανένα κόστος από φόρο ή τέλος δεν επιβάλλεται για την έκδοση αδειών κατασκευής.

Ελάφρυνση δίδεται και σε σχέση με το τέλος χαρτοσήμου για αύξηση του κεφαλαίου που προβλέπεται για επενδύσεις στα οποία χορηγείται πιστοποιητικό κινήτρων.

Τέλος, μειωμένα επιβάλλονται τα τέλη σφραγίδας και εγγραφής εφαρμόζεται στις υποθήκες.

Κίνητρα βάσει φορολογικής νομοθεσίας

Ελαφρύνσεις απολαμβάνει και η εγκατάσταση και χρήση μηχανημάτων και εξαρτημάτων και αφορούν στις επενδύσεις. Επιδόματα επίσης χορηγούνται για την κατασκευή, επέκταση ή προσαρμογή κτιρίων, με την συνολική φοροαπαλλαγή να ισούται με την το κόστος απόκτησης συν το επίδομα επενδύσεων.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο, η αρχική έκπτωση διαμορφώνεται στο 50%, ενώ μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο 100% υπό συνθήκες.

Σε περίπτωση που υπάρχει νομοθεσία ή ρύθμιση η οποία δεν επιτρέπει εκπτώσεις σε σχετικές δραστηριότητες, τότε η ελάφρυνση διαμορφώνεται ως εξής:

Μηχανήματα και εξοπλισμός: 10%

Μοτοσικλέτες και οχήματα σαλούν: 15%

Ειδικά οχήματα κατηγορίας «Τ»: 25%

Άλλα οχήματα: 25%

Εμπορικά κτήρια και ξενοδοχεία: 4%

Καταστήματα και κατοικίες: 3%

Έπιπλα και φωτιστικά: 10%

Στο εγχειρίδιο δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη φορολογία, τις ζώνες επιχειρηματικότητας, τα ποσοστά ελάφρυνσης, καθώς και όλα τα τηλέφωνα στα οποία κάθε επενδυτής μπορεί να αποταθεί προκειμένου να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε αναλυτικά το εγχειρίδιο ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ