Κυρώσεις: «Βομβαρδισμός» αιτήσεων για αλλαγή αξιωματούχων εταιρειών - Νομική γνωμάτευση ζητά το ΥΠΟΙΚ

Οι αιτήσεις στο Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών για αλλαγές σύστασης μετοχικού κεφαλαίου και αξιωματούχων εταιρειών είναι πρωτοφανείς μετά τις ανακοινώσεις των αμερικανικών και βρετανικών κυρώσεων.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Το Γραφείο Εφόρου Εταιρειών έχει δεχθεί «βομβαρδισμό» αιτήσεων από εταιρείες και οντότητες που θέλουν να αποσυνδεθούν από τους παρόχους υπηρεσιών που έχουν μπει κάτω από το καθεστώς αμερικανικών και βρετανικών κυρώσεων.

Πληροφορίες του Economy Today αναφέρουν ότι οι αιτήσεις για αλλαγή αξιωματούχων εταιρειών, δηλαδή διευθυντών και γραμματέων, αλλά και της μετοχικής σύστασης των εταιρειών είναι πρωτοφανείς τις τελευταίες βδομάδες.

Σύμφωνα με πηγές του Economy Today το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν επιστολής του Τμήματος του Εφόρου Εταιρειών έχει ζητήσει νομική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία σχετικά με το πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός των αιτήσεων αυτών αφού δεν έχει καταστεί σαφές ποια θα είναι η κυβερνητική πολιτική που θα εφαρμοστεί για το ζήτημα της εφαρμογής των αμερικανικών και βρετανικών κυρώσεων.

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει ότι οι κυρώσεις αμερικανών και βρετανών έχει δημιουργήσει ταραχή στον τομέα των υπηρεσιών και της δραστηριότητας ξένων εταιρειών στην Κύπρο.

Το κενό το οποίο καλείται να καλύψει η νομική γνωμάτευση

Το κενό που καλείται να καλύψει η νομική υπηρεσία αφορά στο χιλιοειπωμένο τις τελευταίες βδομάδες και δη ότι η Κύπρος δεν δεσμεύεται να υιοθετήσει τις αμερικανικές και τις βρετανικές κυρώσεις αλλά μόνο τις ευρωπαϊκές και αυτές που προέρχονται του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Economy Today επικοινώνησε με την Έφορο Εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου η οποία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες εξηγώντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει τις κυρώσεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αυτές εφαρμόζονται απόλυτα και με ευλάβεια.

Τίποτε δεν εξετάζεται και τίποτε δεν προχωρεί στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών για οντότητες, φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, οι οποίες εμπεριέχονται στις εν λόγω κυρώσεις.

Δηλαδή στις εν λόγω περιπτώσεις όπου οι αλλαγές και τα αιτήματα που έρχονται στον Έφορο Εταιρειών για οντότητες που εμπεριέχονται σε κυρώσεις της ΕΕ ή του ΟΗΕ, μετά την προκαταρκτική έρευνα από τον Έφορο Εταιρειών, παραπέμπονται πίσω στους αιτητές οι οποίοι ενημερώνονται ότι θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημά τους από την Μονάδα Επιτροπής Κυρώσεων.

Στην εν λόγω Μονάδα του Υπουργείου Οικονομικών που λαμβάνουν μέρος ο Έφορος Εταιρειών, η ΜΟΚΑΣ και άλλες υπηρεσίες λαμβάνεται απόφαση με τελική έγκριση του Υπουργού Οικονομικών για το ποια τροπή θα λάβει το υπό εξέταση αίτημα.

Κενό για τις αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις

Στην περίπτωση των νέων κυρώσεων που έχουν ανακοινωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το σκηνικό είναι αρκετά πιο θολό.

Η Έφορος Εταιρειών ανέφερε στο Economy Today ότι πριν από τις ανακοινώσεις των κυρώσεων υπήρχαν ήδη αρκετά αιτήματα για αλλαγή αξιωματούχων εταιρειών, μετόχων ή πραγματικών δικαιούχων  εταιρειών που συνδέονται με τις εν Κύπρο οντότητες που έχουν μπει στις αμερικανικές και βρετανικές λίστες κυρώσεων.

Από τις 12 Απριλίου, ημέρα ανακοινώσεων των κυρώσεων και εντεύθεν, ακολούθησε βομβαρδισμός του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών από τέτοιου είδους αιτήματα.

Όπως εξήγησε η Έφορος Εταιρειών τα εν λόγω αιτήματα είναι αρκετά λογικά λόγω του ότι οι εταιρείες οι οποίες είχαν ως παρόχους υπηρεσιών τους τα γραφεία που έχουν μπει κάτω από καθεστώς κυρώσεων θέλουν να απεμπλακούν από τις σχέσεις τους με τα εν λόγω γραφεία και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Σημείωσε ότι εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα πιθανότατα να έχουν επιπλοκές στην λειτουργία τους ή στις συναλλαγές τους λόγω των συσχετισμών τους με τα γραφεία που έχουν μπει κάτω από κυρώσεις, τονίζοντας ότι αυτό είναι άσχετο με το αν είναι δίκαιες ή άδικες οι επιβολές κυρώσεων.

Ερωτηθείσα για τις αλλαγές, η κ. Μυλωνά-Χρυσοστόμου ανέφερε ότι στις πλείστες περιπτώσεις θέλουν να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους παρόχους με άλλους, είτε μέσω αλλαγής αξιωματούχων εταιρειών είτε μέσω αλλαγής μετόχων.

Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία

Για να ολοκληρωθούν οι αίτησεις και να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα των νομικών οντοτήτων, λόγω παγοποίησης των λογαριασμών τους, πρέπει ο Έφορος Εταιρειών να κάνει δεκτές τις αλλαγές τους.

Οι αλλαγές μετοχικών δομών ή αλλαγής αξιωματούχων αυτών των εταιρειών τουλάχιστον νομικά δεν απαγορεύονται αφού οι κυρώσεις δεν έχουν εφαρμοστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη η εν λόγω απόφαση δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Εφόρου Εταιρειών.

Ως εκ τούτου το Τμήμα από την επόμενη μέρα των κυρώσεων έχει αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο είναι η αρμόδια αρχή για τις κυρώσεις και ζητά καθοδήγηση για το πώς θα γίνει ο χειρισμός αυτών των περιπτώσεων. Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στην Νομική Υπηρεσία.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει σχετική επιστολή σχετικά με το πιο πάνω θέμα με την οποία ζητά γνωμάτευση για την νομιμότητα των αλλαγών και της ενδεχόμενης έγκρισης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από πλειάδα εταιρειών.

Στην επιστολή ζητείται ξεκάθαρα γνωμάτευση για τις εταιρείες οι οποίες συσχετίζονται με τους παρόχους υπηρεσιών που έχουν περιληφθεί στο νέο κύμα βρετανικών και αμερικανικών κυρώσεων στις 12 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ