Χάρης: Συνεχείς οι αλλαγές στο σχέδιο πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών

Για τις "χρυσές βίζες", το Σχέδιο Εστία, τον Συνεργατισμό και το Brexit μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών.

Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος

Νέες αλλαγές στο σχέδιο πολιτογράφησης ξένων επενδυτών στην Κύπρο προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση και αναθεώρηση, καθώς οι συνθήκες της αγοράς και οι ανάγκες της οικονομίας αλλάζουν συνεχώς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι αλλαγές θα αφορούν τόσο τα οικονομικά κριτήρια, ώστε να εξυπηρετούνται οι μεταβαλλόμενες ανάγκες της κυπριακής οικονομίας, όσο και την ανάγκη για αξιόπιστους και αυστηρούς ελέγχους ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία.

Στην παρατήρηση ότι η εικόνα που έχει στο εξωτερικό και δη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι η καλύτερη δυνατή σε σχέση με το ζήτημα, ο Υπουργός Οικονομικών διαφώνησε.

«Εδώ στο εσωτερικό δημιουργούμε εικόνες και αντιλήψεις που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα. Είχαμε δυο Ευρωπαίους Επίτροπους την περασμένη εβδομάδα. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην Κύπρο με τα καλύτερα σχόλια. Δεν μπορούμε να απομονώνουμε ένα ζήτημα. Πρέπει να το εντάσσουμε σε μια συνολική εικόνα η οποία είναι εξαιρετική με την Κύπρο να είναι ένα αξιόπιστο κράτος-μέλος, ένας αξιόπιστος εταίρος που αντιμετώπισε με θυσίες των συμπολιτών μας τις θυσίες των περασμένων ετών. Έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό, είμαστε σε πλήρη συμμόρφωση με όλες μας τις υποχρεώσεις μας, είτε είναι δημοσιονομικές, είτε πρόκειται για την δύσκολη προσπάθεια ώστε το τραπεζικό μας σύστημα να λειτουργεί με επάρκεια στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής. Η Κύπρος υπόκειται σε ελέγχους, όπως και κάθε κράτος-μέλος, και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να είναι σε τέτοια έκταση και να μας θέτει σε κατάσταση προβληματική», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι η Κυβέρνηση καταγράφει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζήτημα του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται συνεχώς υπό αξιολόγηση, αναθεώρηση και προσαρμογή», είπε και πρόσθεσε ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου μελέτη οικονομικού αντίκτυπου στην οποία θα παρουσιάζονται λεπτομέρειες από το ξεκίνημα του προγράμματος μέχρι σήμερα.

Όπως σημείωσε, από το 2013-2014,  όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα «στην οργανωμένη του μορφή» οι ανάγκες της Κύπρου ήταν μεγάλες, όσον αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς η εμπιστοσύνη είχε κλονιστεί.

«Δίναμε κίνητρο και επιβράβευση, ακόμα και μέσω πολιτογράφησης, σε ξένους επενδυτές που θα έφερναν χρήματα στην Κύπρο», επισήμανε υπενθυμίζοντας ότι εκείνη την εποχή κανένας δεν δάνειζε στην χώρα, καθώς τα κυπριακά ομόλογα δεν θεωρούνταν ασφαλή.  

Σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Σε σχέση με την εφαρμογή του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ για την προστασία των δανειοληπτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Σχέδιο είναι προγραμματισμένο να εφαρμοστεί εντός του 2019.

Επανέλαβε ωστόσο ότι αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει. 

«Δεν είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει προωθηθεί από μόνο του, αποσπασματικά, αλλά πρόκειται για άλλο ένα εργαλείο στο σύνολο», είπε και πρόσθεσε ότι απευθύνεται σε δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο με εξασφάλιση την κύρια κατοικία του και δυσκολεύονται να το πληρώσουν.

Όπως τόνισε, αυτά τα δάνεια είναι τα πιο δύσκολα από τραπεζική άποψη και γι’ αυτό τον λόγο έπρεπε να καταρτιστεί ένα ειδικό σχέδιο.

Ερωτηθείς πότε θα τεθεί σε λειτουργία, απάντησε ότι το συμφωνητικό που θα κληθούν να υπογράψουν οι τράπεζες αναμένεται να υποβληθεί πιθανώς αυτή την εβδομάδα στον Γενικό Εισαγγελέα για τυχόν παρατηρήσεις και στη συνέχεια το τελικό Σχέδιο να περάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Θεωρώ ότι σε μερικές εβδομάδες θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε το Σχέδιο στον κόσμο. Ούτως ή άλλως, οι πρώτες πληρωμένες θα γίνουν τον Δεκέμβριο, όπως είναι προγραμματισμένο κι όπως θα γίνεται κάθε χρόνο, δεδομένου ότι θα υπάρχει επιβεβαίωση της συμμόρφωσης του δανειολήπτη σε σχέση με το αναδιαρθρωμένο δάνειο», είπε.

Στην παρατήρηση ότι στη Βουλή ο ίδιος δέχτηκε πυρά πως το Σχέδιο εξυπηρετεί τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες, ο κος Γεωργιάδης σημείωσε ότι αυτές ήταν μεμονωμένες απόψεις και όχι η συνολική άποψη της Βουλής, καθώς σε τέτοια περίπτωση το Σχέδιο δεν θα εγκρινόταν και το κονδύλι δεν θα αποδεσμευόταν.

Όσον αφορά στους λεγόμενους «θεσμικούς κακοπληρωτές», ανέφερε ότι ακόμα και αυτοί έχουν την ευκαιρία να γίνουν συνεπείς, σε διαφορετικοί περίπτωση δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν.

Συνεργατισμός

Όσον αφορά στην περίοδο της πώλησης του Συνεργατισμού και την επιλογή των προσώπων, ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι προσλήψεις δεν έγιναν από την Κυβέρνηση.

«Μπορεί σε έναν ημικρατικό οργανισμό όπως η Cyta η Κυβέρνηση έχει πλήρη ευθύνη και εξουσία να διορίζει την διοίκηση, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο διορισμός υπήρξε κοινή ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας μέσω του Υπουργού Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας μέσω του Διοικητή και της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσω της Επιτροπής Οικονομικών που έπρεπε να εγκρίνει την κάθε περίπτωση. Συνεπώς, ούτε τα περί δικών  μου διορισμών ισχύει, ούτε η αποτυχία για τους στόχους έχει επιβεβαιωθεί. Δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο έπρεπε να ληφθούν οι δύσκολές αποφάσεις. Τα δεδομένα ήταν εκεί», τόνισε.

Brexit

Ερωτηθείς για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε σχέση με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κος Γεωργιάδης εκτίμησε ότι θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για συντεταγμένη έξοδο, σημειώνοντας ότι ο χρόνος δεν παρέχει την άνεση για κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος θεωρεί πιθανότερο σενάριο την αναβολή και χαρακτήρισε το «σκληρό Brexit» ως μια προβληματική επιλογή, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη και κατά την άποψή του θα πρέπει να αποφευχθεί «πάση θυσία».

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς αυτό το ενδεχόμενο αναμένεται ότι θα επηρεάσει την Κύπρο, ο κος Γεωργιάδης απάντησε ότι γίνονται προετοιμασίες μέσω νομοσχεδίων και δεν εκτιμά, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, ότι θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα.

«Δεν βλέπω το Brexit ως ευκαιρία για την Κύπρο. Είναι μια αρνητική εξέλιξη. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σημαντικό μέλος της ΕΕ, η έξοδός του δεν είναι θετική εξέλιξη για κανέναν. Είναι όμως σεβαστή και νοουμένου ότι θα γίνουν τα στοιχειώδη για μια οργανωμένη έξοδος, θα πρέπει να το διαχειριστούμε», είπε και τόνισε ότι σε αντίθετη περίπτωση «μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ