Αντισταθμιστικές παροχές για αντιμετώπιση της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ

Η ΕΚΥΣΥ ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη συμπερίληψη και των χαμηλοσυνταξιούχων στους δικαιούχους της έκπτωσης 20% επί της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος με κώδικα 08, η οποία ισχύει για μόνο 8 κατηγορίες ευάλωτων πελατών της ΑΗΚ

Τη συμπερίληψη και των χαμηλοσυνταξιούχων στους δικαιούχους της έκπτωσης 20% επί της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες αντισταθμιστικές παροχές ζήτησε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) σε συνάντησε που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μάριο Παναγίδη την Παρασκευή, 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ η συνάντηση έγινε με στόχο τη συζήτηση προβλημάτων που υπέβαλε στον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, με επιστολή της στις 3 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ την οποία αποτελούσαν ο Γ.Γ. Κώστας Σκαρπάρης και τα μέλη της Γραμματείας Μάρκος Τσιηφτές, Χαράλαμπος Κωνσταντίνου και Σταυρούλα Φιλίππου, ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας, όπως έκανε και σε συναντήσεις που είχε με άλλους Υπουργούς, την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών στους συνταξιούχους για αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης, τονίζοντας ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως δεν ανταποκρίθηκε.

Προστίθεται ότι στη συνάντηση η ΕΚΥΣΥ ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη συμπερίληψη και των χαμηλοσυνταξιούχων στους δικαιούχους της έκπτωσης 20% επί της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος με κώδικα 08, η οποία ισχύει για μόνο 8 κατηγορίες ευάλωτων πελατών της ΑΗΚ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου έδωσε αρνητική απάντηση και δικαιολογώντας τη θέση της Κυβέρνησης ανέφερε ότι προσπάθειά της είναι η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με άλλους τρόπους.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Χορηγιών για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, η ΕΚΥΣΥ επανέλαβε τη θέση της όπως απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά και στους συνταξιούχους χωρίς την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας τους και να μην συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας του, όπως έγινε στο προηγούμενο σχέδιο.

Επισημαίνεται ότι για το θέμα αυτό η απάντηση ήταν ότι ετοιμάζεται νέο Σχέδιο πριν το τέλος του 2023 και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2024.

Εξάλλου, προστίθεται ότι συζήτηση και ενημέρωση έγινε και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση στο θέμα αυτό, κυρίως των συνταξιούχων.

Σημειώνεται ακόμη ότι στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών, ο οποίος ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Υπηρεσίας του να προστατεύσει τα συμφέροντα των καταναλωτών καθώς και για τη νέα προσπάθεια που καταβάλλεται για να βοηθηθούν οι καταναλωτές μέσω του e-καλάθι με το οποίο θα ενημερώνονται για τις τιμές προϊόντων σε διάφορες υπεραγορές.

Τέλος, αναφέρεται ότι από πλευράς της ΕΚΥΣΥ τονίστηκε ότι το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων έχει πληγεί σημαντικά και οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί και η κυβέρνηση οφείλει να τους στηρίξει έμπρακτα και όχι μόνο με λόγια.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H ΑstroBank καλύτερη τράπεζα στην Κύπρο για το 2023 στο Private Banking

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ