Της Χάρις Βωβού
Παράγεται και εμφιαλώνεται στο χωριό Όμοδος και ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για το πρωτότυπο κυπριακό κρασί «Mediterranean blue», το οποίο ξεχωρίζει για το μοναδικό του μπλε χρώμα, όπως είναι το χρώμα της Μεσογείου, από την οποία πήρε το όνομά του. Μια θάλασσα που ενώνει τις τρεις ηπείρους και δημιουργεί γέφυρα γευσιγνωσίας μεταξύ των λαών.
Η «Σ» επισκέφθηκε το οινοποιείο Ληνός στο Κτήμα Ηροδότου, στο γραφικό ορεινό χωριό Όμοδος, και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις ενός εκ των παλαιότερων οινοποιείων της Κύπρου. Η οικογένεια Ηροδότου παράγει κρασί από το 1825 και μεταφέρει την εμπειρία και το μεράκι της από γενιά σε γενιά. Το 1988, όταν το οινοποιείο άρχισε δειλά - δειλά να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, ήταν το 7ο οινοποιείο που λειτουργούσε παγκυπρίως και σήμερα καλλιεργεί 700 δεκάρια αμπελώνες. Αυτό όμως που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου είναι το μπλε κρασί, το οποίο παράγεται μόνο στο οινοποιείο Ληνός σε όλη την Κύπρο, ενώ διεθνώς παράγεται σε άλλες πέντε γειτονικές χώρες.
Επιτυχία από… λάθος
Όπως αναφέρει ο συνιδιοκτήτης και διευθυντής του οινοποιείου Ληνός, Γιώργος Ηροδότου, «είμαι περήφανος που από ένα μικρό χωριό της Κύπρου, το Όμοδος, καταφέραμε να γίνουμε γνωστοί σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Εκτός από το μοναδικό του χρώμα, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει ως κυπριακό κρασί, είναι το γεγονός πως είναι φτιαγμένο από μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή ποικιλία σταφυλιού, το ξυνιστέρι, το οποίο είναι ένα πολύ αρωματικό σταφύλι».
Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, για το πώς φτιάχνεται αυτό το εντυπωσιακό νησιώτικο μπλε χρώμα, ο κ. Ηροδότου μάς εξηγεί ότι παράγεται καθαρά, καθώς πρόκειται για φυσικό χρωματισμό. «Η βάση του είναι το λευκό σταφύλι από ξυνιστέρι και το τελικό χρώμα γίνεται από τα στέμφυλα, τη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών». Ερωτηθείς για το πότε και πώς «γεννήθηκε» το πρώτο και μοναδικό μπλε κρασί στην Κύπρο, απαντά ότι δημιουργήθηκε «πριν από περίπου πέντε χρόνια, μετά από ένα λάθος που έγινε στο οινοποιείο. Παρατηρήσαμε ότι βγάλαμε ένα κρασί με μπλε χρώμα. Έπειτα το ψάξαμε, το μελετήσαμε, κάναμε δοκιμές και καταλήξαμε να παράγουμε αυτό το μπλε κρασί».
Η Μεσόγειος σ’ ένα μπουκάλι
Πηγή έμπνευσης του ονόματός του αποτέλεσε η θάλασσα που περιτριγυρίζει τη χώρα μας. Τη Μεσόγειο την έχουμε τραγουδήσει, την έχουμε διαβάσει, αλλά ποτέ δεν την έχουμε πιεί στο ποτήρι μας. «Επειδή έχει μπλε χρώμα εμπνευστήκαμε το όνομά του από τη Μεσόγειο θάλασσα, έτσι κλείσαμε τη Μεσόγειο σ’ ένα μπουκάλι», λέει ο κ. Ηροδότου, προσθέτοντας ότι το «Mediterranean blue» έλαβε το χρυσό βραβείο για τη διακόσμηση του μπουκαλιού του, στα Cyprus Estia Awards 2022.
Κληθείς να σχολιάσει πόσο εύκολα το αγκάλιασε η εγχώρια και διεθνής αγορά, ως κάτι πρωτότυπο, αναφέρει ότι, «παρόλο που η διάθεση του προϊόντος στην αγορά ξεκίνησε την περίοδο του κορωνοϊού, το 2021, μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες πωλήθηκαν 6.000 μπουκάλια εντός Κύπρου. Πρώτα αγκαλιάστηκε πολύ από την Κύπρο, αγοράζοντάς το έστω και για δοκιμή, και ακολούθησε το ενδιαφέρον, λόγω της πρωτοτυπίας του, από τον χώρο της εστίασης, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία. Μέσα σε έναν χρόνο αγκαλιάστηκε και στο εξωτερικό».
Το μπλε κρασί εξάγεται στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Εσθονία, τη Σουηδία, την Ελλάδα και ταξιδεύει στα κρουαζιερόπλοια της Royal Caribbean, η οποία φέτος αγόρασε τη μισή παραγωγή του 2022 για τους επιβάτες της, συμπληρώνει. «Η μεγαλύτερη κατανάλωση καταγράφεται στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Σουηδία και εγχώρια, και συνεχώς δεχόμαστε τηλεφωνήματα για συνεργασίες. Είμαστε σε συνομιλίες για εξαγωγές στον Καναδά και το Ισραήλ», αναφέρει.
Ταξίδι σε νέες αγορές
Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, κάθε χρόνο παράγονται 120.000 μπουκάλια μπλε κρασιού, με τη ζήτηση συνεχώς να αυξάνεται κυρίως από την Κίνα. Μάλιστα, μέσα από αυτό το άνοιγμα στη κινέζικη αγορά, γίνεται μεγάλη διαφήμιση και προβολή της Κύπρου, τονίζει, λέγοντας ότι ήταν οι ίδιοι οι Κινέζοι που εντόπισαν το κρασί μέσω του διαδικτύου και τον πλησίασαν για να το αγοράσουν, όπως συνέβη με τους Εσθονούς και τους Ιάπωνες.
Αυξημένες είναι οι πωλήσεις και στις πύλες εξόδου της χώρας, όπου οι τουρίστες μπορούν να το προμηθευτούν, καθώς το μπλε κρασί πωλείται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στο αεροδρόμιο της Πάφου, στο λιμάνι της Λεμεσού και προσεχώς στο λιμάνι της Λάρνακας όταν αρχίσει τον επόμενο μήνα η ακτοπλοϊκή επιβατική σύνδεση Λάρνακας – Πειραιά.
Από καλωσόρισμα μέχρι μπομπονιέρα
Στην Κύπρο αρκετοί πελάτες το επιλέγουν ως κάτι διαφορετικό για τις δικές τους ξεχωριστές περιστάσεις. Συνηθίζεται να προσφέρεται ως ποτό καλωσορίσματος (welcome drink) σε γάμους, κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και ως μπομπονιέρα των 200 ml. Το μπλε κρασί πωλείται στη συσκευασία μπουκαλιού και η τιμή του ανέρχεται στα 10 ευρώ στο οινοποιείο Ληνός στο Όμοδος, στα 11 - 13 ευρώ στις υπεραγορές, και μέχρι 17 - 18 ευρώ στα εστιατόρια της Κύπρου.
Χαρακτηρίζεται ως καλοκαιρινό κρασί (summer wine) και προτείνεται να συνδυάζεται στο τραπέζι μας με μαλάκια, ψάρια, ζυμαρικά, φρούτα, τυρί, ακόμη και με ξηρούς καρπούς ή πατατάκια. Ένα πιάτο ριζότο είναι μια καλή επιλογή για να το συνοδέψουμε. Η γεύση του φρουτώδης, που θυμίζει σαμπάνια.
Όπως εξηγεί ο κ. Ηροδότου, στη νομοθεσία δεν υπάρχει η ονομασία μπλε κρασί και συνεπώς τυπικά ονομάζεται αλκοολούχο ποτό με βάση το κρασί. Ακόμη επτά οινοποιεία στον κόσμο παράγουν μπλε κρασί. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, όπου επίσης ονομάζεται αλκοολούχο ποτό, καθώς και στον Λίβανο, όπου εκεί το ονομάζουν μπλε κρασί. Όπως φαίνεται, πρόκειται για ένα νέο είδος που προστέθηκε πρόσφατα στην κάβα των κρασιών. Μπλε κρασί παρήχθη για πρώτη φορά στην Ισπανία, πριν από περίπου επτά χρόνια.
Κυπριακός οινοτουρισμός
Δημιουργήθηκαν επτά «Οινικές Διαδρομές», οι οποίες περιλαμβάνουν 40 περίπου οινοποιεία, χώρους εστίασης και πολλούς άλλους επισκέψιμους χώρους
Ερωτηθείς για το πώς κινείται ο οινοτουρισμός φέτος στην Κύπρο και από ποιες χώρες είναι οι περισσότεροι τουρίστες, απαντά ότι «είναι σε καλά επίπεδα. Επισκέπτες στο Όμοδος έρχονται από πολλές χώρες. Έχουμε Αμερικάνους, Φινλανδούς, Εσθονούς, Ισραηλίτες, Ουκρανούς, Μαροκινούς, και ξεκινήσαν να έρχονται από την Κίνα».
Σύμφωνα με πληροφόρηση από το Υφυπουργείο Τουρισμού, όπως συμβαίνει παγκοσμίως, έτσι και στην Κύπρο, ο οινοτουρισμός αποτελεί ραγδαία αναπτυσσόμενη ειδική μορφή τουρισμού, που αφορά τόσο επισκέπτες που είναι λάτρεις του οίνου και ασχολούνται επί μονίμου βάσης με την εξερεύνηση νέων οίνων και αναζήτηση εξειδικευμένης πληροφόρησης, όσο και επισκέπτες που θεωρούν την εμπειρία ως εμπλουτιστική δραστηριότητα στο πλαίσιο του ταξιδιού τους.
Ο οινοτουρισμός συνδυάζεται αρμονικά με όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, υπαίθρου, γαστρονομικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός κ.λπ. Όσον αφορά το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται τα οινοποιεία μας, αυτοί προέρχονται κυρίως από την κεντρική Ευρώπη και ανήκουν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή
Διαβάστε επίσης: Από ποιες χώρες έρχονται για να παντρευτούν στην Κύπρο