Δεν έμειναν ικανοποιημένοι με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους δανειολήπτες και τις ευάλωτες ομάδες ορισμένοι επαγγελματίες της αγοράς. Κάνουν λόγο για μέτρα που δεν θα λειτουργήσουν αλλά και για ξαναζεσταμένο φαγητό.
Ειδικότερα μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο σύμβουλος αφερεγγυότητας Μάριος Ιερόπουλος σημείωσε ότι το ειδικό δικαστήριο, με τη μορφή που το προωθούν οι αρμόδιοι, δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που θα ήθελαν οι δανειολήπτες. Τι να το κάνεις το ειδικό δικαστήριο όταν δεν περιλαμβάνεται η προϋπόθεση για να σταματά η εκποίηση του ακινήτου, διερωτήθηκε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Κώστας Μελάς υποστήριξε για το ίδιο θέμα, ότι το ειδικό δικαστήριο θα κριθεί αντισυνταγματικό καθώς δεν μπορείς να περιορίζεις τη δυνατότητα κάποιου να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να είναι μόνο αποκλειστικά προνόμιο για μια μικρή μερίδα πολιτών. Όσον αφορά γενικότερα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση τα χαρακτήρισε ξαναζεσταμένο φαγητό, για να σημειώσει πως ούτε το νέο σχέδιο Εστία θα δουλέψει ούτε το ενοίκιο αντί δόσης γιατί αφορούν μικρές ομάδες δανειοληπτών και επομένως δεν θα λύσουν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη μεγαλύτερη μάζα των δανειοληπτών.
Με τη σειρά του, ο κ. Ιερόπουλος υποστήριξε πως αν δεν έβαζαν πίεση στην κυβέρνηση οι βουλευτές που ετοίμασαν την πρόταση νόμου για την προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν θα υπήρχε κανένα μέτρο από πλευράς κυβέρνησης, για να προσθέσει ότι η πρόταση των βουλευτών είναι ξεκάθαρα καλύτερη για τους δανειολήπτες σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Όσον αφορά στο νέο σχέδιο Εστία προέβλεψε ότι ενδεχομένως να το δούμε να εφαρμόζεται το 2025.
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που προέβαλλαν κάποιοι για υποβάθμιση του τραπεζικού μας συστήματος εάν λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, ανέφερε ότι με την απόφαση τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων να αναστείλουν οι ίδιοι τις εκποιήσεις, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο υποβάθμισης.
Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις των κ. Ιερόπουλος και Μελά, ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου Τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής σημείωσε ότι μας δίνεται μια καλή ευκαιρία να λύσουμε ορισμένα ζητήματα τα οποία μας ταλαιπωρούν από την κρίση του 2013 και έτσι πρέπει να βλέπουμε τα συγκεκριμένα μέτρα. Οι τράπεζες, ανέφερε λαμβάνουν υπόψη την ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και όχι μεμονωμένα κάποιες μεμονωμένες ομάδες και επομένως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις κινήσεις τους. Όσον αφορά τις συνεχείς παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο ανέφερε ότι αυτές εγκυμονούν κινδύνους, κάτι όπως είπε που επισήμαναν οργανισμοί τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Γιαλελής: Σημάδια υπερκέρδους στις τιμές τροφίμων